Επιτροπές Ενάντια στην Ακρίβεια

τ.257, 12/12/2008

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" συνέχισαν την δράση τους με παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ, σε τράπεζες, σε λαϊκές αγορές κ.ά. Την προηγούμενη βδομάδα η κύρια δραστηριότητά τους ήταν οι πορείες σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας όπως στο Περιστέρι, στο Ζωγράφου και στο Ίλιον. Παράλληλα άρχισε να λειτουργεί και το περίπτερο των επιτροπών στο κέντρο της Αθήνας, στα Προπύλαια, σαν ένας χώρος συντονισμού και ενημέρωσης. Μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" ανέστειλαν για μία εβδομάδα τη δραστηριότητά τους συμμετέχοντας και αυτές με τη σειρά τους στο πένθος και την οργή του λαού μας και της νεολαίας μας.

Επιμέλεια: Νίκος Ταυρής

Θεσσαλονίκη

Το Δέντρο της Ακρίβειας

Τη Δευτέρα 1/12, στη "Γιορτή των Αγγέλων" ο Άγιος Βασίλειος δεν ήρθε για να φέρει δώρα. Μόνο ένας άλλος, Βασίλειος κι αυτός, ήρθε. Και πρόσφερε μια όντως όμορφη γιορτή με αξιόλογους καλλιτέχνες. Υποτίθεται όμως ότι η γιορτή αυτή ήταν δωρεάν. Οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία –το άναμμα του Δέντρου της Ακρίβειας– για να δηλώσουν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πιο ακριβός της Ελλάδας και αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 4,5% για το 2009.

Περιστέρι

Το Περιστέρι έγινε όντως άνω κάτω!

Με μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η πορεία που οργάνωσαν οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" Περιστερίου και Πετρούπολης ξεκινώντας από το σταθμό μετρό του Αγίου Αντωνίου, στις 27/11. Η διαδήλωση ξεκίνησε κατεβαίνοντας στο σταθμό του μετρό, που αντήχησε τα συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια και για αυξήσεις στους μισθούς, ενώ οι επιβάτες έδειχναν ευχάριστα ξαφνιασμένοι όταν έπαιρναν το κείμενο των επιτροπών και πολλοί επικροτούσαν την κινητοποίηση. Βγαίνοντας από το μετρό τα ταμπούρλα, οι σφυρίχτρες και οι κατσαρόλες, μαζί με τα ευρηματικά συνθήματα, έδιναν τον τόνο αυτής της πολύχρωμης και ζωντανής διαμαρτυρίας, προσελκύοντας και αρκετούς περαστικούς. Η διαδήλωση επί σχεδόν δύο ώρες διέσχισε μεγάλο μέρος του Περιστερίου περνώντας από κεντρικούς δρόμους, από τον πεζόδρομο αλλά και μέσα από γειτονιές. Έκανε στάσεις σε τρία σούπερ μάρκετ, όπου δεκάδες μέλη των επιτροπών μπήκαν και μοίρασαν στον κόσμο το κείμενο, ενώ ταυτόχρονα… διόρθωσαν τις ετικέτες πολλών προϊόντων, κολλώντας επάνω τους την επισήμανση "Πανάκριβο!". Επίσης οι διαδηλωτές έκαναν στάση έξω από πολλές τράπεζες, αλλά και στον ΟΑΕΔ, διακοσμώντας τις προσόψεις τους με αφίσες και με συνθήματα εναντίον της ληστρικής τοκογλυφίας, της φτώχειας και της ανεργίας. Η πορεία επέστρεψε στον Άγιο Αντώνιο, περνώντας ακόμη μια φορά μέσα από το σταθμό του μετρό.

Ζωγράφου

Πορεία στους δρόμους του Ζωγράφου

Το Σάββατο 29/11, οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" διαδήλωσαν στην πόλη του Ζωγράφου. Δεκάδες μέλη των επιτροπών έκαναν μια ζωντανή πορεία με σφυρίχτρες, χτυπώντας κατσαρόλες και κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια με τυπωμένα συνθήματα κατά της ακρίβειας. Η διαδήλωση σταμάτησε στο σούπερ μάρκετ του Σκλαβενίτη στα Ιλίσια. Μέλη των επιτροπών μπήκαν στο σούπερ μάρκετ φωνάζοντας συνθήματα και μοίρασαν στον κόσμο αυτοκόλλητα για τις τιμές των προϊόντων. Επόμενες στάσεις της πορείας –η οποία συνεχίστηκε με αμείωτη ζωντάνια, παρά τη βροχή που κατά καιρούς ήταν καταρρακτώδης– ήταν άλλο ένα σούπερ μάρκετ στη λεωφόρο Παπάγου, αλλά και όλες οι τράπεζες που βρέθηκαν στο δρόμο της, στις οποίες κολλήθηκαν αφίσες. Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο, όπου η επιτροπή διαμαρτυρήθηκε για την αυθαίρετη και προκλητική αύξηση των δημοτικών τελών που επέβαλε ο δήμαρχος Καζάκος για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.

Πάτρα

Πορεία στα Ζαρουχλέικα

Το Σάββατο, 29/11, οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" διαδήλωσαν σε λαϊκή στην περιοχή των Ζαρουχλέικων στη Πάτρα. Μια περιοχή όπου τα αποτελέσματα της φτώχειας φαίνονται παντού. Μια περιοχή που βιώνει έντονα την ανεργία μιας και η πλειοψηφία των κατοίκων εργάζονταν στα εργοστάσια που έχουν κλείσει. Μια περιοχή που πληρώνει υπερβολικά εισιτήρια για αστικά που δεν καλύπτουν στις ανάγκες του κόσμου.

Με κατσαρόλες και σφυρίχτρες τα μέλη των επιτροπών μπήκαν στο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος φωνάζοντας συνθήματα ενάντια σε εκείνους που ανεβάζουν τις τιμές και εκμεταλλεύονται τη δικιά μας τσέπη. Στη συνέχεια τα μέλη των επιτροπών μπήκαν στη λαϊκή όπου μοιράστηκαν στο κόσμο αφίσες και αυτοκόλλητα για να βάλουν και οι ίδιοι στη γειτονιά τους και στους χώρους δουλειάς τους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, όλοι καταλαβαίνουμε ότι καταναλωτές και παραγωγοί είναι αυτοί τελικά που πληρώνουν το κόστος της ακρίβειας. Η πορεία συνεχίστηκε και μέσα σε δρόμους στα Ζαρουχλέικων με κόσμο να βγαίνει από τα μαγαζιά και τα σπίτια του και να ενθαρρύνει την προσπάθεια.

Ίλιον

Μια διαφορετική και μαχητική διαδήλωση

Το Σάββατο 6/12 η επιτροπή "Ακρίβεια-STOP" του Ιλίου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πορεύτηκε επί ώρες στους δρόμους του Δήμου. Μάλιστα στη διαδήλωση συμμετείχε και… εκπρόσωπος του Βατοπεδίου (δηλαδή ένας διαδηλωτής ντυμένος καλόγερος με πινακίδα που διαφήμιζε το Real Estate της μονής), καθώς και ένας καχεκτικός από την κρίση και την ακρίβεια Άη-Βασίλης! Ο κόσμος υποδεχόταν παντού με ενθουσιασμό τους ζωηρούς διαδηλωτές και κυριολεκτικά άρπαζε τις προκηρύξεις από τα χέρια τους.


Κάτω ο προϋπολογισμός του 2009

Ο Προβόπουλος ζητά περισσότερη φτώχεια

Την ώρα που η έκρηξη οργής κορυφωνόταν σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωναν στους δρόμους των περισσότερων πόλεων, επέλεξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για να δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Πρακτικά, και με τον πιο προκλητικό τρόπο, την προηγούμενη Δευτέρα το απόγευμα ο Γ. Προβόπουλος έτρεξε να πει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φύγει από το δρόμο της ασφυκτικής λιτότητας που στραγγαλίζει τα λαϊκά στρώματα και οδηγεί στο αδιέξοδο και τη φτώχεια καθημερινά όλο και περισσότερους.

Ουσιαστικά οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, μάλιστα, προέβλεψε ότι η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, ήρθαν να προαναγγείλουν και κυρίως να πιστοποιήσουν με τον πιο κυνικό τρόπο αυτό που έρχεται. Η κυβέρνηση Καραμανλή, σταθερή στη νεοφιλελεύθερη γραμμή, θα υπερψηφίσει –αν οι εξελίξεις που τρέχουν δεν είναι διαφορετικές– σε λίγες μέρες τον πιο σκληρό προϋπολογισμό λιτότητας και φτώχειας.

Μόνο οργή προκαλούν τα μέτρα "στήριξης των φτωχών" που ανακοίνωσε με περισσή υποκρισία την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου ο Καραμανλής και τα οποία προβλέπουν ποσά κυριολεκτικά ζητιανιάς ως επίδομα θέρμανσης και… διπλό δώρο Χριστουγέννων για τους ανέργους.

Πρόκειται για ακόμα έναν προϋπολογισμό ληστείας που προβλέπει αυξήσεις-ψίχουλα σε μισθούς και συντάξεις, δραστική περικοπή κοινωνικών δαπανών, έκρηξη φόρων και επιβαρύνσεων για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για τον πιο ληστρικό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, ο οποίος πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο μαζικών και ενωτικών αγώνων. Οι απεργίες-πυροτεχνήματα του υποταγμένου συνδικαλισμού δεν αρκούν. Αυτός ο προϋπολογισμός πρέπει να φύγει, μαζί με την κυβέρνηση των δολοφόνων!

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί πιστά τις διαταγές της ΕΕ, πρέπει να ανατραπεί. Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των πλουσίων, η κυβέρνηση των τραπεζιτών, που συστηματικά τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους, πρέπει να φύγει τώρα.