Ηράκλειο: Παράνομο το λατομείο στη Βιάννο, του Μανώλη Μούστου

τ.253, 17/10/2008

Δυναμικές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι δημότες της Βιάννου ενάντια στη λειτουργία λατομείου στην περιοχή του Δήμου τους, και συγκεκριμένα στη θέση Αιγήτρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Βαχού.

Σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 10/10 παρουσία του δημοτικού συμβουλίου έγινε πλούσια συζήτηση για το ιστορικό της δημιουργίας του λατομείου, για το καθεστώς παρανομίας με το οποίο λειτουργεί, τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των πολιτών.

Στη συνέλευση συμμετείχαν η επιτροπή αγώνα που έχει δημιουργηθεί από τους κατοίκους της Βιάννου, τοπικοί φορείς, ενώ παρευρέθη και η υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Νικηφοράκη.

Η συζήτηση έκλεισε με την απόφαση των κατοίκων της Βιάννου να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως αποκλεισμούς δρόμων, ώστε να πιέσουν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου να αποφασίσει την οριστική διακοπή της λειτουργίας του λατομείου.

Ένα σύντομο ιστορικό

Το κουβάρι ξετυλίγεται από το 1982, όταν τα τότε Υπουργεία Βιομηχανίας και Ενέργειας και Δημόσιων Έργων συγκρότησαν πολυμελή επιτροπή για τον έλεγχο 16 περιοχών του Νομού Ηρακλείου, ώστε να προταθούν και να χαρακτηριστούν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου ως λατομικές περιοχές.

Μία από τις 16 περιοχές ήταν και η τότε επαρχία Βιάννου (σήμερα Δήμος) η οποία τελικά χαρακτηρίστηκε παρανόμως ως λατομική περιοχή. Τόσο τα προαναφερθέντα υπουργεία όσο και η Νομαρχία Ηρακλείου δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε τους οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή, ούτε τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων, ούτε τις αλλοιώσεις του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Βιάννου.

Το 2000 η συγκεκριμένη περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο NATURA, που προστατεύεται από την ΕΕ. Ούτε αυτό το γεγονός όμως ήταν αρκετό για να αποθαρρύνει τη Νομαρχία Ηρακλείου και το ΥΠΕΧΩΔΕ από τη δημιουργία του λατομείου. Φαίνεται ότι η ανάγκη για κέρδος και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων ξεπερνάει εύκολα τα νομικά εμπόδια…

Έτσι, φτάνουμε στο 2004, οπότε και ανατίθεται επίσημα η δημιουργία του έργου στην εταιρία "Α. Κεγκέρογλου και ΣΙΑ ΟΕ". Σημειωτέον, η εταιρία ανήκει στον αδερφό του Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτή Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ…

Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του λατομείου

Από την πρώτη μέρα της ανάπτυξης λατομικών δραστηριοτήτων, τον Ιούνιο του 2006, έγιναν εμφανείς οι καταστροφικές συνέπειες του λατομείου στην ευρύτερη περιοχή. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική στη Βιάννο έχει σαν αποτέλεσμα πνευμονολογικές παθήσεις που προκαλούνται από το τεράστιο σύννεφο σκόνης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των λατομικών δραστηριοτήτων, εξαφάνιση του λιγοστού νερού που έχει απομείνει στις πηγές κοντά στο λατομείο, ξερίζωμα αιωνόβιων πεύκων και κυκλοφοριακό κομφούζιο στην περιοχή του λατομείου.

Οι δημότες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και αντιστέκονται

Με την έναρξη της λειτουργίας του λατομείου ξεκίνησαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Απέναντι στην αδιαφορία της Νομαρχίας Ηρακλείου και των επίσημων κυβερνητικών φορέων συσπειρώθηκαν οι κάτοικοι και το δημοτικό συμβούλιο της Βιάννου, 10 πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, καθώς και οικολογικές οργανώσεις.

Μετά από συγκέντρωση υπογραφών και δεκάδες έγγραφες διαμαρτυρίες προς τη Νομαρχία Ηρακλείου, τον Εισαγγελέα, την Περιφέρεια Κρήτης και τα συναρμόδια υπουργεία, οι κάτοικοι της Βιάννου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου οι υπεύθυνοι να πάψουν να αδιαφορούν και να λάβουν επιτέλους σοβαρά υπόψη το αίτημα τους: Να κλείσει τώρα το λατομείο!

Μανώλης Μούστος


Δήλωση

Ο Σάββας Πετράκης, μέλος της επιτροπής αγώνα των Βιαννιτών ενάντια στο λατομείο, μετά τη συνέλευση της Παρασκευής δήλωσε στην εφημερίδα μας:

"Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οπότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του λατομείου, οι εκάστοτε πολιτικοί ιθύνοντες στηρίχθηκαν στην ελλιπή ενημέρωση του απλού κόσμου και στο χειρισμό των όποιων αντιδράσεων. Συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα μας έφεραν σταδιακά στη σημερινή κατάσταση. Μέγιστη συνέπεια της λειτουργίας του λατομείου και γενικά της "ανάπτυξης" που οραματίζονται είναι η υποβάθμιση και τελικά η ερημοποίηση της περιοχής. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η δράση μας περιορίστηκε στην επίκληση νομικών συμβούλων και γραφειοκρατικών παραμέτρων. Έχει έρθει όμως η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, το περιβάλλον, την ίδια τη ζωή."