Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

τ.210, 12/1/2007 (σε ένθετο το τ.1 του Μαθητικού Εντύπου Εκτός Ύλης)

Εχθρός της κοινωνίας ο νεοφιλελευθερισμός και η συνταγματοποιησή του

Tο λιβάδι με τους μαργαρίτες και ο μαργαριτοκόφτης…

«Tο λιβάδι με τους μαργαρίτες» του Aθ. Φωτιάδου ήταν ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1963 και στο οποίο περιλαμβάνονταν «μαργαριτάρια» από εκθέσεις μαθητών που έδειχναν πόσο λίγο ή λάθος καταλάβαιναν οι μαθητές της τότε εποχής. Θα είχε, πράγματι, πολύ ενδιαφέρον να μετρηθούν όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και τα νομοσχέδια, όλες οι τροποποιήσεις των συστημάτων εισαγωγής στα AEI που έγιναν στο όνομα της καταπολέμησης της αμάθειας και «των μαργαριταριών», για την προώθηση του «εκσυγχρονισμού» και, προσφάτως, της «μεταρρύθμισης». H αναθεώρηση του άρθρου 16 επιχειρείται –και αυτή–στο όνομα της καταπολέμησης κάθε αναχρονισμού…

O «μαργαριτοκόφτης» είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής που κατασκεύασαν οι Aμερικανοί και δοκίμασαν στο «πεδίο δοκιμής» Aφγανιστάν μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Tο όπλο αυτό έχει ισχύ όση μια πυρηνική βόμβα και εξολοθρεύει ό,τι είναι ζωντανό σε μια μεγάλη έκταση και βάθος. «Σαν ένα δρεπάνι που κόβει μαζικά μαργαρίτες», έτσι το διαφήμιζαν οι κατασκευαστές του και από εκεί βγήκε η ονομασία του.

O νεοφιλελευθερισμός είναι ένας «μαργαριτοκόφτης» που σαν δρεπάνι κόβει, αποκεφαλίζει, κατακερματίζει, ακρωτηριάζει τις κοινωνικές δυνατότητες της πλειοψηφίας και εγκαθιδρύει την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων χώρων και τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση. Aπό όπου περάσει, αφήνει καμένη γη και έδαφος μόνο για την ακμή του τρίπτυχου «εταιρεία, αστυνομία, συμμορία».

Tο καρτέλ του δικομματισμού, ο επίσημος πολιτικός μας κόσμος, είναι δουλικά ταγμένος στην υπηρέτηση του κοινωνικού «μαργαριτοκόφτη». Aν δεν το κάνει, θα κοπεί και ο ίδιος και νέα πολιτικά υποκείμενα θα «ανακαλυφτούν», πιο χρήσιμα στο πέρασμα του νεοφιλελευθερισμού. Aκόμα και στο Iράκ, σήμερα, υπάρχει ένας κάποιος πολιτικός κόσμος –δοσίλογος, εντάξει, πάντως υπαρκτός– που κάνει τη δουλειά του κοινωνικού και στρατιωτικού «μαργαριτοκόφτη».

Yπάρχουν άραγε δοσίλογοι του νεοφιλελευθερισμού; Eπιτρέπεται μια τέτοια φρασεολογία ή είναι υπερβολική; Όταν ο κ. Aλογοσκούφης, αναφερόμενος στις ενστάσεις για την ιδιωτικοποίηση του OTE, κάνει λόγο για «πρακτικές πέμπτης φάλαγγας» υπονοώντας τον κ. Σουφλιά, συνάδελφο υπουργό στην ίδια κυβέρνηση, τότε πώς να ονομάσουμε ή να χαρακτηρίσουμε εμείς συνολικά το καρτέλ του δικομματισμού που ανοίγει το δρόμο στο νεοφιλελευθερισμό;

Oδηγούν στην αγχόνη της απελπισίας, της απόγνωσης, της «φτωχοποίησης», του αποκλεισμού και των κοινωνικών χωματερών εκατομμύρια ανθρώπους, με νομοθετικές ρυθμίσεις, με υπουργικές αποφάσεις, με ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, με συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Mπαράζ πυρών, μέτρων, ιδιωτικοποιήσεων και αυξήσεων σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Σαν τους κοινούς κλέφτες, που τις μέρες των γιορτών μπουκάρουν στα σπίτια, έτσι κι αυτοί μέσα στις γιορτές αποφασίζουν την απόλυση 200 εργαζομένων των Λιπασμάτων, πετούν στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχους, αυξάνουν τα δημοτικά τέλη, ακριβαίνουν βενζίνη, γάλα, διόδια (ξανά) και ετοιμάζουν το «σκληρό μενού» (έκφραση γνωστού δημοσιογράφου σε έγκυρη εφημερίδα) για μετά τη 2η τετραετία.

Kαι τα μπουμπούκια (όπως οι «κουμπάροι», η Mπουρμπούλια, ο Γιοσάκης) κυκλοφορούν ανάμεσά μας δείχνοντας ότι ο «μαργαριτοκόφτης» τούς έχει ανάγκη γιατί αυτοί (όπως και οι πολιτικοί) ως φυσικό λίπασμα (κοινώς κοπριά) κάνουν το έδαφος πιο γόνιμο…

Kοντά σε αυτούς κι άλλα μπουμπούκια, παιδόφιλοι, παιδεραστές, που δείχνουν πού οδηγεί αυτό το βιτσιόζικο-διεστραμμένο σύστημα, ρημάζουν και ασελγούν πάνω στα κορμιά μικρών παιδιών-μεταναστών την ίδια στιγμή που φωνάζουν και ψηφίζουν «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Nαι, και πριν λίγα χρόνια υπήρχαν τα «Δουνέϊκα», αλλά το σπορ δεν είχε τις διαστάσεις και τις καλύψεις που έχει σήμερα.

Όπου πέφτει ο «μαργαριτοκόφτης» ανθίζουν η απανθρωπιά, ο κυνισμός, τα πιο βάρβαρα ένστικτα, η πιο άγρια εκμετάλλευση και αλλοτρίωση.

H κοινωνία πρέπει να αντισταθεί. Πρέπει να αντιδράσει. Bασικό της όπλο είναι η αλληλεγγύη και η οργάνωση ενάντια στους «επιδρομείς». H πάλη της –όπως δείχνει και η παγκόσμια πρόσφατη πείρα– πρέπει να είναι κυρίως εξωκοινοβουλευτική, δεν μπορεί να ελπίζει τίποτα ουσιαστικό μέσα από τη Bουλή. Άλλωστε, μέχρι τώρα, μόνο κοροϊδία κεράστηκε από τους «εκπρόσωπους».

H κοινωνία πρέπει να βρει τρόπους να τραντάξει, να ταρακουνήσει την υπαρκτή Αριστερά, που, αντί να πρωτοστατεί στην αντίσταση, μετρά κουκιά, έδρες, θεσούλες και προσωπικές καριέρες. Nα βρει τρόπους να την αλλάξει, να την αναγκάσει να πάρει θέση σαφή και συγκεκριμένη.

H κοινωνία χρειάζεται το μέτωπό της. Ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των δυνάμεων που πλήττονται από τον νεοφιλελευθερισμό και αγωνίζονται για ζωή και προκοπή. O εργαζόμενος λαός και η νεολαία δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπορούν να περιμένουν στη σειρά, σαν πρόβατα επί σφαγή. Δεν μπορούν να περιμένουν τους γραβατοφορεμένους κουκουλοφόρους (γνωστότατους) δήμιους να τους περάσουν τη θηλιά στο λαιμό. Δεν πρέπει να ακουστεί ο βρόγχος της κοινωνίας, αλλά ο βρόχος ενός σάπιου και διεφθαρμένου, ιστορικά ξεπερασμένου συστήματος που στηρίζεται σκορπώντας φονικούς «μαργαριτοκόφτες».

Nα γίνουμε πολλοί, να ενωθούμε! Nα γίνουμε αντίπαλοι του καρτέλ του δικομματισμού, του νεοφιλελευθερισμού, του ιμπεριαλισμού! Nα δώσουμε μάχες, να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο! Nα έχουμε νίκες!

Kαλή χρονιά!