Η διοίκηση της ΕΥΑΘ ζητά δηλώσεις μετανοίας, του Νίκου Νούλα

τ.244, 30/05/2008

Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του σήμερα να ζητούν από συνδικαλιστή ενός οργανισμού όπως είναι η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) να υπογράψει δήλωση μετάνοιας; Τα σχετικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΥΑΘ ΑΕ, ο οποίος καταγγέλλει ότι η Διοίκηση του ζήτησε να υπογράψει ένα κείμενο που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: "αναιρώ το περιεχόμενο των κατά καιρούς δηλώσεων μου (…) καθώς και των καταγγελιών μου γιατί αποτελούσαν αντικείμενο παραπλάνησής μου και εκμετάλλευσης από τρίτους της ιδιότητάς μου (…). Σήμερα με πολύ μεγάλη λύπη και οδύνη μου διαπιστώνω ότι αυτές οι καταγγελίες απεδείχθησαν αβάσιμες από τη δικαιοσύνη και ετέθησαν στο αρχείο, αισθάνομαι δε πραγματική θλίψη και ζητώ δημόσια συγνώμη από το διευθύνοντα σύμβουλο". Και λίγο πιο κάτω: "σειρά καταγγελιών μου στηρίχτηκε στο κατευθυνόμενο από συγκεκριμένους εργαζόμενους μένος τους κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου ο οποίος όπως μεταμελημένος δηλώνω έκανε άψογα τη δουλειά του". Και ακόμα "την θέση μου ότι έσφαλα στις εκτιμήσεις μου, παρασύρθηκα και παρέσυρα ανθρώπους που συντάχθηκαν μαζί μου, θέλω να δηλώσω ενώπιον των δικαστηρίων και κάθε αρχής από την οποία θα μου ζητηθεί". Αυτή είναι πράγματι μια καταγγελία-σοκ, από έναν συνδικαλιστή που ανήκει στο χώρο της ΝΔ! Η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει εδώ και κάποια χρόνια εξαπολύσει ένα πραγματικό πογκρόμ ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές με περικοπές μισθών, αλλαγές θέσεων εργασίας και δικαστικές αγωγές. Τα στόματα που μιλούν για κακοδιαχείριση, για μίζες και οικονομικά σκάνδαλα, τα στόματα που αμφισβητούν στον ένα ή άλλο βαθμό την πολιτική ιδιωτικοποίησης πρέπει να κλείσουν. Ο φόβος πρέπει να βασιλέψει. Μαντέψτε το συνολικό ύψος των αγωγών της Διοίκησης προς τους εργαζόμενους… 10.000.000 ευρώ παρακαλώ! Αλλά όλα τα παραπάνω αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μιας χρόνιας πολιτικής απαξίωσης του εν λόγω οργανισμού. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η ΕΥΑΘ έγινε ΑΕ, μπήκε στο χρηματιστήριο και αναβαθμίστηκε ο ρόλος των ιδιωτών εργολάβων στον τομέα της συντήρησης των δικτύων. Στη συνέχεια ήρθε το φλερτ με την πολυεθνική SUEZ… Σήμερα η SUEZ κατέχει το 5% των μετοχών της ΕΥΑΘ και, μαζί με μια τεχνική εταιρεία, έχουν την πενταετή εκμετάλλευση του διυλιστηρίου νερού (ύδρευση της Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα) και του βιολογικού καθαρισμού (Καλοχωρίου).

Που το πάνε;

Χρειάζεται να επιτευχθεί σιγή νεκροταφείου στους εργαζόμενους για να περάσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και να πάρει η SUEZ το 30% και το μάνατζμεντ. Αρχίζει να γίνεται κοινότοπο το σίριαλ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά, όπως είπε και ένας εργαζόμενος, "τι να περιμένεις από αυτούς που πουλάνε ακόμα και τη μάνα τους;" Εξάλλου το νερό έχει… ψωμί! Με τη λειψυδρία, την εξάντληση των υδάτινων πόρων, τις απίστευτες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, την ερήμωση περιοχών, τη μόλυνση και ρύπανση των υδάτων… όποιος έχει νερό να πουλήσει θα βγάλει χρήμα. Έτσι να βλέπουμε τα τεκταινόμενα: Βρισκόμαστε μπροστά στις πρώτες μάχες του πολέμου του νερού όπου οι μεγάλες πολυεθνικές παίρνουν θέσεις, δηλαδή αγοράζουν εταιρείες και διοικήσεις(!), ενώ η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν την κατάσταση.

Δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συστήσει μια επιτροπή για το θέμα της ΕΥΑΘ και του νερού και έχει παρέμβει με προκήρυξη για το θέμα (μπορεί κανείς να τη δει στο site www.syriza.gr) στους χώρους εργασίας. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει καμπάνια η οποία θα καταλήξει σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Συνέλευση των μετόχων και σε εκδήλωση-συναυλία.

Νίκος Νούλας