Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

10 - 20ος ΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, τ.229, 18/10/2007

Η επανάσταση είναι νόμος της προόδου

Τόσο για την παραγωγή σε μαζική κλίμακα αυτής της κομμουνιστικής συνείδησης, όσο και για την επιτυχία αυτής της υπόθεσης, είναι αναγκαία η αλλαγή των ανθρώπων σε μαζική κλίμακα, μια αλλαγή που μπορεί να γίνει μονάχα με ένα πρακτικό κίνημα, με μια επανάσταση. Αυτή η επανάσταση είναι επομένως αναγκαία, όχι μόνο επειδή η κυρίαρχη τάξη δεν μπορεί να ανατραπεί με κανέναν άλλον τρόπο, αλλά επίσης επειδή η τάξη που την ανατρέπει μόνο σε μια επανάσταση μπορεί να πετύχει να απαλλαγεί από την προαιώνια «κόπρο του Αυγείου» και να γίνει ικανή να θεμελιώσει εξ αρχής την κοινωνία.

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς

 

Η επανάσταση δεν είναι συμπόσιο, δεν είναι λογοτεχνική δημιουργία ούτε ζωγραφική ή κέντημα. Δεν μπορεί να γίνει έτσι όμορφα, με τόση ηρεμία και ευγένεια, με τόση αβρότητα, αγαθότητα, ευπρέπεια, επιφύλαξη και γενναιοψυχία. Η επανάσταση είναι εξέγερση, είναι πράξη βίας, με την οποία μια τάξη ανατρέπει μια άλλη.

Μάο Τσετούνγκ

 

Οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας, έλεγε ο Μαρξ. Οι επαναστάσεις είναι οι γιορτές των καταπιεζόμενων και εκμεταλλευόμενων. Ποτέ

η μάζα του λαού δεν είναι ικανή να εκδηλωθεί ως τέτοιος δραστήριος δημιουργός νέων κοινωνικών καθεστώτων, όπως τον καιρό της επανάστασης. Σε τέτοιους καιρούς, ο λαός είναι ικανός να κάνει θαύματα σε σύγκριση με το στενό μικροαστικό μέτρο της βαθμιαίας προόδου.

Β.Ι. Λένιν