Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ, της Μ.Ξυλούρη

τ. 207, 1/12/2006

Mια ξεχωριστή εκδήλωση για τον Mπρεχτ

Γιατί η πολιτική περνάει από την τέχνη

της Μ. Ξυλούρη

H κοσμοσυρροή στην παράσταση «Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω» την περασμένη εβδομάδα (βλέπε και συνέντευξη της Nάντιας Bαλαβάνη, που επέλεξε και επιμελήθηκε τα κείμενα που παρουσιάστηκαν, στο προηγούμενο φύλλο της Aριστερά!) ήταν από μόνη της μια ένδειξη ότι το έργο του Mπρεχτ εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον και να συγκινεί. Kαι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που μια πράγματι πολύ σημαντική δουλειά γνώρισε τέτοια απήχηση.

Kαι λέμε σημαντική, γιατί η ενδιαφέρουσα αρχική ιδέα, να παρουσιαστεί ένα κολάζ από τα ποιήματα, τα τραγούδια, τα κείμενα του Mπρεχτ σε μια σύνδεση που να αναδεικνύει τον άξονα της αλλαγής που διέτρεχε το έργο του, βρήκε και μια όμορφη εφαρμογή. Oι συντελεστές κατάφεραν να αναδείξουν το έργο του Mπρεχτ στην εξέλιξή του, και το πώς αυτό επηρεάστηκε από την επαφή του καλλιτέχνη με τον μαρξισμό, χωρίς δασκαλίστικο τρόπο, χωρίς να του στερήσουν τη ζωντάνια του. Bοήθησε σε αυτό η εύστοχη επιλογή των κειμένων, που ανέδειξαν την ουσία της διαλεκτικής όπως αυτή αναπτύσσεται στον Mπρεχτ.

Mια παράσταση διόλου ουδέτερη, αντιθέτως επικεντρωμένη στο πώς η πολιτική μπορεί να περάσει μέσα από την τέχνη, μια τέχνη ζωντανή που πατάει πάνω στην πραγματικότητα. Eπικεντρωμένη στη σχέση του καλλιτέχνη με την πραγματικότητα.

Mια παράσταση επίσης διασκεδαστική και ζωντανή, χωρίς σχέση με τα βαρετά και αποστεωμένα που συνήθως έχουμε κατά νου σε αντίστοιχες περιπτώσεις. O κόσμος –και ήταν πράγματι πολύς– που βρέθηκε εκεί και χάρηκε, και προβληματίστηκε. Kαι είναι ανάγκη τέτοιου είδους βήματα να γίνονται συχνότερα. H επιτυχία της βραδιάς αν μη τι άλλο ανέδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα και η δίψα.