ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΣΕ ΜΑΡΙΑ ΣΙΣΟΝ, του Γ.Α.

τ.225, 31/08/2007

Κάτω τα χέρια από τον Χ.Μ. Σισόν!

του Γ.Α.

Ο Χοσέ Μαρία Σισόν είναι ιδρυτής πρόεδρος του Κ.Κ. Φιλιππίνων. Επί δικτατορίας του Μάρκος συνελήφθη, βασανίστηκε και παρέμεινε πολλά χρόνια στη φυλακή, από τα οποία πάνω από 5 χρόνια σε πλήρη απομόνωση. Από το 1987 ζει ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ολλανδία. Σήμερα είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αγώνα των Λαών (ILPS) και ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου των Φιλιππίνων στις διαπραγματεύσεις με το φιλιππινέζικο καθεστώς, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Νορβηγίας. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και όπως συνήθως χωρίς κανένα στοιχείο, οι ΗΠΑ, η ολλανδική κυβέρνηση και η ΕΕ τον συμπεριέλαβαν στις λίστες των «τρομοκρατών». Παρ’ όλα αυτά ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων τον είχε απαλλάξει από όλες τις κατασκευασμένες κατηγορίες που προσπάθησαν να του φορτώσουν η κυβέρνηση και ο στρατός των Φιλιππίνων. Η πλήρης κατάρρευση των σκευωριών και συκοφαντιών εναντίον του επήλθε φέτος στις 11 Ιουλίου, όταν το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο απεφάνθη επί της προσφυγής του Χ.Μ. Σισόν ενάντια στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τον περιλάβει στη λίστα των «τρομοκρατών». Με την απόφαση Τ-47/03, το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο ακύρωσε την ενέργεια της ΕΕ, μεταξύ άλλων λόγω της αδυναμίας των ευρωπαϊκών αρχών να παρουσιάσουν οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο που να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του ιστορικού Φιλιππινέζου ηγέτη ως «τρομοκράτη».

Κι όμως! Τίποτα δεν στέκεται ικανό να υποχρεώσει τις Βρυξέλλες και την ολλανδική κυβέρνηση να σεβαστούν το ίδιο τους το νομικό σύστημα και τις αρχές δικαίου που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου ο Χ.Μ. Σισόν κλήθηκε να επισκεφθεί την αστυνομία της Ουτρέχτης για «παροχή πληροφοριών σχετικά με την πορεία της προσφυγής του κατά της ολλανδικής κυβέρνησης». Αντί για την παροχή πληροφοριών, ο Χ.Μ. Σισόν συνελήφθη κρυφά από τον δικηγόρο που τον συνόδευε και μεταφέρθηκε στη Χάγη, όπου προφυλακίστηκε. Ταυτόχρονα, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις επέδραμαν βίαια σε 8 διαμερίσματα συνεργατών του Σισόν, σπάζοντας τις πόρτες ακόμη και στις περιπτώσεις που οι «ενδιαφερόμενοι» ήταν μέσα, συχνά χωρίς να επιδείξουν εισαγγελικό ένταλμα, και κατέσχεσαν βιβλία, σημειώσεις και κομπιούτερ. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στη διεθνή έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου των Φιλιππίνων, που βρίσκεται επίσης στην Ουτρέχτη.

Η σύλληψη του Χ.Μ. Σισόν τσαλαπατά και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα στην καρδιά της «δημοκρατικής» Ευρώπης. Αποσκοπεί στην άσκηση εκβιασμού εναντίον του εθνικού δημοκρατικού κινήματος για να συνθηκολογήσει άνευ όρων με το καθεστώς των Φιλιππίνων όπου, από το 2001 οπότε ανέλαβε η εκλεκτή των ΗΠΑ πρόεδρος Αρόγιο, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις και «εξαφανίσεις» αγωνιστών από παραστρατιωτικές συμμορίες φτάνουν τις 1.200! Καταγγέλλουμε τη νέα προκλητική επίθεση της ολλανδικής κυβέρνησης, με την υποστήριξη των Βρυξελλών, ενάντια στον Χ.Μ. Σισόν και το εθνικό δημοκρατικό κίνημα των Φιλιππίνων. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του, καθιστούμε υπεύθυνη την ολλανδική κυβέρνηση για τη φυσική ακεραιότητά του, και καλούμε σε επαγρύπνηση γιατί υπάρχει κίνδυνος αυθαίρετης έκδοσής του σε τρίτη χώρα. Ήδη οργανώνονται καμπάνιες αλληλεγγύης σε όλες τις ηπείρους και φυσικά και στην Ελλάδα, παρά τις αντικειμενικά δυσχερείς συνθήκες. Η υπεράσπιση του Χ.Μ. Σισόν είναι υπόθεση όλων μας!