ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΑΤΟΥ, του Β.Ο.

τ.211, 26/1/2007 (σε ένθετο το τ.1 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Κινητοποίηση λιμενεργατών

Tα συμφέροντα κλείνουν το λιμάνι του Kιάτου

του Β.Ο.

48ωρη απεργία και κατάληψη του λιμανιού αποφάσισαν οι λιμενεργάτες του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Kιάτου ως απάντηση στην απόφαση του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων να μη συμπεριλάβει το λιμάνι του Kιάτου στα λιμάνια της χώρας που κάνουν εισαγωγή πατάτας.

Tο λιμάνι κρίθηκε ακατάλληλο με πρόφαση ένα προληπτικό μέτρο για την εξάπλωση ενός ιού που εμφανίζεται στις πατάτες και συγκεκριμένα σε αυτές που είναι αιγυπτιακής προέλευσης. Oι εργαζόμενοι μιλούν για συμφέροντα και αναρωτιούνται πώς το λιμάνι από το 1993 ως το 2004 ήταν κατάλληλο ενώ τώρα δεν είναι. Να σημειωθεί ότι η εκφόρτωση στο λιμάνι του Kιάτου μαζί με τα έξοδα μεταφοράς στην αποθήκη του παραλήπτη δεν υπερβαίνει τα 12 ευρώ ανά τόνο ενώ στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά το κόστος είναι πάνω από 50 ευρώ ανά τόνο. Φαίνεται έτσι ότι είναι μια απόφαση από μεριάς της κυβέρνησης ώστε να καθορίσει την τιμή στο προϊόν.

Στο λιμάνι του Kιάτου εργάζονται 12 μόνιμοι λιμενεργάτες ενώ όταν υπάρχει φόρτος εργασίας απασχολούνται εποχιακοί εργάτες. Αυτοί πρόκειται να μείνουν ουσιαστικά άνεργοι με την απόφαση του υπουργείου καθώς η κύρια εργασία τους εξαρτάται από την εκφόρτωση της πατάτας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Κορινθία φουντώνει η ανεργία και κλείνουν εργοστάσια (BEKKA, Σωληνουργία κ.ά.), αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους στο δρόμο, ενώ  χιλιάδες αγρότες της περιοχής βιώνουν επίσης τον αποκλεισμό λόγω της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής.

Μόνο στο Κιάτο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τους 1.000, ενώ άλλοι τόσοι υποαπασχολούνται, δουλεύουν χωρίς τις νόμιμες αποδοχές, χωρίς ασφάλιση ή αλλάζουν συνεχώς δουλειές.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες και μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων λέγεται ότι το υπουργείο ανακάλεσε την απόφασή του. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι παραμένουν βέβαια σε επιφυλακή.