ΚΚΕ: ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, του Χρίστου Καραμάνου

τ.235, 25/01/2008

ΚΚΕ: στο απυρόβλητο ο Καραμανλής, επίθεση στην Αριστερά

του Χρίστου Καραμάνου

Η ηγεσία του ΚΚΕ, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, επιχειρεί να υποβαθμίσει ΠΟΛΙΤΙΚΑ το ζήτημα της διαφθοράς. Διαβάστε πώς τοποθετείται η Αλ. Παπαρήγα. Ούτε ο Καραμανλής αναφέρεται ούτε εκβιασμοί με το περιβάλλον Καραμανλή στο επίκεντρο υπάρχουν. Απλώς εκβιάζεται ο Ζαχόπουλος και από πίσω υπάρχει ρουσφετολογία ή μίζα. Τίποτα περισσότερο. Το σκάνδαλο είναι στο Υπουργείο Πολιτισμού, επαναλαμβάνει μονότονα (βλ. απόσπασμα 2). Κυβέρνηση Καραμανλή δεν υπάρχει σε καμία αναφορά. Κυβέρνηση της σήψης, της διαφθοράς και των εκβιασμών (και, μάλιστα, σαν άλλη όψη του νεοφιλελευθερισμού) δεν υπάρχει. Απλώς έχουμε φαινόμενα που απορρέουν από το σύστημα. Σωστά, τα σκάνδαλα προέρχονται από την καρδιά του συστήματος – ευχαριστούμε για τη βαθυστόχαστη ανάλυση. Πολιτικά, όμως, τι αιχμές μπαίνουν; Εκεί είναι το ζήτημα. Θα στοχοποιηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή; Ο Αλ. Αλαβάνος είπε, καισωστά, ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Η ηγεσία του ΚΚΕ τσιμουδιά. Πολιτικά αφήνει τις τεράστιες ευθύνες Καραμανλή και της κυβέρνησής του στο απυρόβλητο και αρχίζει την ιδεολογική ανάλυση (στην πραγματικότητα, καρικατούρα βλ. «Αριστερά!» τ. 233, σελ. 10) για τη λαϊκή εξουσία. Με άλλοθι ότι δεν είναι το ζήτημα να φύγει η κυβέρνηση, γιατί πάλι θα φτιαχτεί μια νέα αστική κυβέρνηση. Λες και, όταν διωχτεί μια κυβέρνηση κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, είναι όλα εύκολα για τον αστισμό – θα φέρει μια άλλη κυβέρνηση και θα τελειώνει (!). Και ο λαός θα αποκοιμηθεί με τη σκανδαλολογία και δεν θα παλέψει για να χτυπήσει το σάπιο νεοφιλελευθερισμό (!). Μπουρδολογία, επιεικώς.

Είναι απαράδεκτη η επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ όταν το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση. Δεν καλεί το λαό σε αποφασιστική πάλη, όταν σήμερα υπάρχει η ιστορική δυνατότητα να βγει ο κόσμος στους δρόμους, να δράσει ενωτικά και να πετύχει σημαντικές ανατροπές. ΟΧΙ, η ηγεσία του ΚΚΕ δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη, την αποκρούει. Και, βέβαια, στο στόχαστρό της είναι η ενωτική δράση της Αριστεράς. Με νέο πακέτο μπουρδολογίας (βλ. απόσπασμα 3), υψώνει σινικά τείχη μεταξύ Αριστεράς και κομμουνισμού, δυσφημώντας τον κομμουνισμό με όσα λέει. Αυτό που βλέπει κάθε προοδευτικός άνθρωπος, οι μεγάλες δυνατότητες που θα είχε μια ενωμένη Αριστερά να αντιπαλέψει το σύστημα, είναι αδιανόητο για την ηγεσία του ΚΚΕ. Τυχαία ή συνειδητά, προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στο σύστημα. Και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη ούτε η τρίτη φορά.

Απόσπασμα 2: Συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα (17/1): Υπουργείο Πολιτισμού (και μόνο)

Η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά απόλυτα εκτεθειμένη. Όχι μόνο από το μεγάλο αυτό οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο που βαραίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά από τη συνολική πολιτική της μετεκλογικά (…) Να αποκαλυφθούν όσο γίνεται περισσότερα γύρω από το οικονομικό πολιτικό σκάνδαλο στο Υπουργείο Πολιτισμού (…)

Απόσπασμα 3: Συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα (17/1): «Το ΚΚΕ όμως δεν είναι Αριστερά…»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γνωστή η θέση σας για τις συμμαχίες με τα άλλα κόμματα, αλλά σας έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάτε και για ευθύνη της Αριστεράς γενικότερα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα κόμματα της Αριστεράς να συγκεντρώνουν ποσοστό…

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς είμαστε ΚΚΕ. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ. Η έννοια «Αριστερά» δεν είναι ότι δεν υπάρχει, το ΚΚΕ όμως δεν είναι Αριστερά. Υπάρχουν αριστεροί που δεν είναι κομμουνιστές. Γιατί, θα σου πει και ο άλλος: «Εγώ είμαι Αριστερός αλλά δεν είμαι Κομμουνιστής». Γιατί τα ταυτίζετε αυτά τα πράγματα; Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Θέλω να πω ότι εμείς είμαστε πολύ Αριστερά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσω τον όρο σας. Μη μας βάζετε τώρα με όρους «να μπούμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ». Άλλοι βάζουν το ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά. Όχι. Δεν υπάρχει έννοια «ενιαίας Αριστεράς». Τέλειωσε. Εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας βάζω με το ΠΑΣΟΚ, αναφέρομαι στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν το ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει.

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Και αυτό τι λέει; Γιατί τα αθροίζετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέει ότι συγκεντρώνεται ένα 20%.

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Μα γιατί το αθροίζετε; Δεν αθροίζεται. Μήλα και πορτοκάλια τι θα τα κάνουμε; Μπανάνες; Δεν αθροίζεται αυτό το πράγμα. Οι δημοσκόποι το αθροίζουν. Δικαίωμά τους, αλλά δεν αθροίζεται. Σε λίγο θα μας αθροίσετε και με το ΛΑΟΣ!