Κλιμακώνουν τον αγώνα οι κάτοικοι του Θριασίου, του Μ.Ε.

τ.240, 04/04/2008

Αποφασισμένοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, την ηγεσία των ΕΛΠΕ, της Χαλυβουργικής και της Mandreco, oι φορείς και οι κάτοικοι του Θριασίου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με μια μαχητική πορεία την Τετάρτη 2 Απριλίου για την απόκρουση των περιβαλλοντοκτόνων σχεδίων της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κάτοικοι, με τη στήριξη και της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, είπαν ΟΧΙ:

  • στη γιγάντωση και εδαφική επέκταση του Διυλιστηρίου της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ
  • στην εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικού Σταθμού 880 MW από τη Χαλυβουργική και τη ΔΕΗ
  • στην εγκατάσταση Χωματερής Επικινδύνων Βιομηχανικών Αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας, από την κοινοπραξία Mandreco.

Από τις 11 το πρωί έκλεισαν οι τέσσερις δήμοι του Θριασίου (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα) και η Νομαρχία, ενώ το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και η Α’ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα.

Ακολούθησε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας και αποκλεισμός στο ύψος της εισόδου της Εθνικής Οδού στην Ελευσίνα, με ιδιαίτερα μαζική και ενθουσιώδη συμμετοχή του μαθητόκοσμου. Οι κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία στην οποία συμμετείχαν οι Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Τσακνής και Δ. Σταρόβας.

Η Επιτροπή Αγώνα δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα, τονίζοντας πως "θα υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια τα εναπομείναντα ελεύθερα τετραγωνικά και θα εξασφαλίσει για τις νεότερες γενιές ένα βιώσιμο μέλλον σε ένα καθαρό περιβάλλον".

Η τοπική αυτοδιοίκηση στο πλευρό των κατοίκων

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είπαν ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ στα σχέδια που καταστρέφουν την περιοχή και επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο νομάρχης Δ. Αττικής, Α. Αρκουδάρης, επεσήμανε ότι η πολιτεία δεν ακούει τους φορείς της περιοχής ενώ η ΔΕΗ δεν ανταποκρίνεται στα καλέσματα των πολιτών, και προσπαθεί μάλιστα να μποϊκοτάρει τον αγώνα τους προπαγανδίζοντας ότι η Επιτροπή Αγώνα θέλει το κλείσιμο του εργοστασίου που θα σημάνει απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο νομάρχης τόνισε ότι "το έγκλημα που συντελείται στη Δυτική Αττική ξεφεύγει από τα στενά τοπικά όρια. Αφορά ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Η μόλυνση δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό που σήμερα καταστρέφει τη Δυτική Αττική πολύ σύντομα θα αποτελέσει μέγα κίνδυνο για όλο το Λεκανοπέδιο".

Μ.Ε.