ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, του Μ.Σιάχου

τ.208-209, 15/12/2006 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στην Ελληνική Οικονομία)

Κυβερνητικές δεσμεύσεις: πιστοί στα αφεντικά

του Μ.Σιάχου

Υποσχέσεις και δεσμεύσεις για ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική έδωσε ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που παρέλασαν στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Οι δεσμεύσεις τους απέναντι στο κεφάλαιο σαφείς και ξεκάθαρες. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στους κερδοσκόπους, αλλαγές στα εργασιακά των ΔΕΚΟ και ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε να υπηρετηθούν οι προσταγές Ε.Ε. και βιομηχάνων. Ο Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος απέναντι στα αφεντικά του: «Χρειάζονται συνέχεια και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε. Χρειάζονται ολοένα και πιο γρήγοροι ρυθμοί. Και αυτό κάνουμε».

Λίγες μέρες μετά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ βρέθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για να δώσει γραμμή και να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ατολμία, κάνοντας λόγο για «καρτελοποίηση από το κράτος των πλέον κερδοφόρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας». Και εδώ ο Καραμανλής ήταν… ειλικρινής: «Η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που οδηγεί τη χώρα στο δρόμο του μέλλοντος, θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του 2008».