Κόσοβο και Ιράν: Επίδειξη φιλοαμερικανισμού από το δικομματισμό, του Χρίστου Καραμάνου

τ.246, 27/06/2008

1 Ο νέος σε εξέλιξη γύρος της πολιτικής κρίσης οδηγεί την κυβέρνηση Καραμανλή σε νέους τυχοδιωκτισμούς, προκειμένου να διατηρήσει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών πατρώνων – και πρώτ’ απ’ όλα των Αμερικανών. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι τυχοδιωκτισμοί αφορούν την περιοχή μας, στρέφονται σαφώς ενάντια στην ειρήνη στην περιοχή, και φέρνουν πιο κοντά την ανάφλεξη που επιδιώκουν οι Αμερικάνοι.

2 Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι, στις αρχές Ιούνη, η Ελλάδα προχώρησε σε κοινή άσκηση με το Ισραήλ στην περιοχή της Κρήτης, άσκηση προετοιμασίας με βάση σενάρια για την επίθεση στο Ιράν. Ο στόχος αυτός διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, αλλά χωρίς καμιά πειστικότητα. Άλλωστε η πληροφορία δημοσιεύθηκε σε αμερικάνικη εφημερίδα, ενώ συχνά, τον τελευταίο καιρό, οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι "η επίθεση στο Ιράν καθίσταται αναπόφευκτη". Είναι πολύ πιθανόν ο Μπους να ολοκληρώσει τη θητεία του παραδίνοντας στο διάδοχό του ένα "τετελεσμένο" με έναν ακόμη αμερικάνικο πόλεμο τον οποίο θα διεξάγει το Ισραήλ – μια επανάληψη, δηλαδή, της επίθεσης ενάντια στο Λίβανο και τη Χεζμπολά (καλοκαίρι 2006).

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για μια ελληνική εμπλοκή σε μια τέτοια βρώμικη ιμπεριαλιστική επίθεση. Και δεν πρέπει να ανεχθούμε η ελληνική κυβέρνηση να παραχωρεί την ελληνική επικράτεια για οποιαδήποτε εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων, ούτε καν σε επίπεδο προετοιμασίας – πολύ δε περισσότερο σε επίπεδο βοήθειας των μεταφερόμενων δυνάμεων και μέσω της βάσης της Σούδας.

3 Αμέσως μετά, είχαμε τη δημόσια παραδοχή της κυβέρνησης ότι μπαίνει στη διαδικασία αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα δεχθεί το άνοιγμα Πρεσβείας του Κοσόβου (με τη μορφή "γραφείου συνδέσμου"). Ακόμη μια κυβερνητική υποχώρηση από την ούτως ή άλλως κουτοπόνηρη και αναξιοπρεπή γραμμή, ότι δήθεν η Ελλάδα θα είναι η τελευταία χώρα που θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο. Η διαδικασία αυτή είναι μια απολύτως παράνομη ακόμη και με βάση το διεθνές δίκαιο διαδικασία, καθώς ισχύει το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, που κατοχυρώνει (τυπικά) το Κόσοβο σαν επαρχία της Σερβίας. Είναι δε σαφές ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ειδικά στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, αποτελεί τη θρυαλλίδα για μια νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Επιπλέον, θα αποτελέσει το μοντέλο για την απόσχιση και την προτεκτορατοποίηση μιας σειράς περιοχών ανά τον πλανήτη – αλλά και στην περιοχή μας.

4 Θα μπορούσε άραγε (ακόμη κι αν είχε λόγους αρχής) η κυβέρνηση Καραμανλή να μην υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις; Φυσικά και όχι. Το ίδιο φιλική προς τους Αμερικάνους και η στάση του ΠΑΣΟΚ – ούτε καν μια ανακοίνωση. Πραγματικά, ο σε κρίση δικομματισμός συναγωνίζεται ποια πτέρυγά του θα έχει τη μεγαλύτερη εύνοια της αμερικάνικης πολιτικής. Κι ενώ αυτή είναι η στάση τους, η τόσο επικίνδυνη και για την ειρήνη αλλά και για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τι επιχειρούν να σερβίρουν στο λαό; Ότι δήθεν υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα, δίνοντας μάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ. Λες κι αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα είτε από την ανάφλεξη που θα φέρει η αναγνώριση του Κοσόβου είτε από τα δεινά που θα φέρει η επίθεση στο Ιράν. Λες και δεν ήταν αυτοί που πυροδότησαν το εθνικιστικό παραλήρημα, πριν 15 χρόνια, κι έτσι οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα. Λες και δεν είναι αυτοί που έκαναν κωλοτούμπες και από το "καμιά ονομασία με τον όρο Μακεδονία" έφτασαν στο "σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό". Και πόσο υποκριτικά κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι το καθοριστικό ζήτημα (όποιο όνομα και να υπάρξει), η ρίζα του προβλήματος, είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και οι αμερικανόπνευστοι αλυτρωτισμοί, που καλά κρατούν. Και εξίσου υποκριτικά καμώνονται ότι βάζουν "βέτο" στο Βουκουρέστι (στηριζόμενοι στη Γαλλία, στην οποία πληρώνουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για νέους άχρηστους εξοπλισμούς), ενώ πριν λίγες ημέρες έδωσαν "πάσο" στην ΠΓΔΜ για την ΕΕ. Διπλότητα, ασυναρτησία, υπόσκαψη της εδαφικής ακεραιότητας, ευρωδουλεία, αμερικανοδουλεία, τυχοδιωκτισμοί: αυτός είναι ο δικομματισμός στα εθνικά ζητήματα.

5 Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα, αποκτούν ξεχωριστή σημασία πρωτοβουλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης, όπως το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας που διοργανώνει η ΚΟΕ και στο οποίο συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλες τις βαλκανικές χώρες.

  • Έξω το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια
  • Όχι στον πόλεμο ενάντια στο Ιράν – Να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από το Ιράκ
  • Να γυρίσουν όλοι οι στρατοί μέσα στα σύνορα της χώρας τους
  • Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις από την Ελλάδα
  • Να κλείσει ΤΩΡΑ η Σούδα
  • Καμιά συνεργασία της Ελλάδας με το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ
  • Ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών

Χρίστος Καραμάνος