Μαζική η συμμετοχή στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, του Ε.Φ.

τ.256, 28/11/2008

Με μεγάλη και μαχητική πορεία τίμησαν και φέτος χιλιάδες Αθηναίοι την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρά την καταρρακτώδη βροχή. Πορεύτηκαν από το κέντρο της Αθήνας ως την αμερικάνικη πρεσβεία με συνθήματα ενάντια στην απόπειρα της κυβέρνησης και των αφεντικών να μας φορτώσουν τα βάρη της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και, βέβαια, φωνάζοντας ενάντια στην εγκληματική ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ. Τις δύο προηγούμενες ημέρες, πολύς κόσμος επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο, αναλογιζόμενος το μεγαλείο του ξεσηκωμού του Νοέμβρη – όσο βέβαια το επέτρεπε η ασφυκτική "κατάληψη" των χώρων του Μετσόβειου από τα "παιδιά της ΚΝΕ", που φαίνεται θεωρούν τσιφλίκι τους τόσο το χώρο όσο και την… ιστορία (την οποία μάλλον δεν γνωρίζουν καλά). Αυτή η "περικύκλωση" του χώρου από τη νεολαία του ΚΚΕ ήταν κάτι που ξένισε πολύ κόσμο που επισκέφτηκε το χώρο του Πολυτεχνείου κατά το τριήμερο. Το σημαντικότερο πάντως στοιχείο είναι η αυξημένη συμμετοχή και το μαχητικό αντικαπιταλιστικό-αντιμπεριαλιστικό πνεύμα που σηματοδότησαν τις διαδηλώσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις. Όλοι αυτοί που ενοχλούνται από το "πείσμα" του κόσμου να μην ξεχνά μια ηρωική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να κλαψουρίζουν για τον "αναχρονισμό"!

Τα παρατράγουδα δεν έλειψαν, βέβαια, ούτε και φέτος. Το πρωτάθλημα του εξευτελισμού το κερδίζει μάλλον επάξια η ΠΑΣΠ, για δύο λόγους: κατ’ αρχάς, για τα κατορθώματά της στην Πάτρα, όπου διέπρεψε στους τραμπουκισμούς εναντίον της Αριστερής Ενότητας στο Παράρτημα του πανεπιστημίου, καταστρέφοντας τα υλικά της και τραυματίζοντας ένα φοιτητή. Εξηγήσιμη η αλητεία, αφού μόνο με τέτοιες ενέργειες μπορεί η ΠΑΣΠ να εμποδίσει τη μετατροπή του Παραρτήματος σε χώρο μνήμης και συντονισμού των σημερινών αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Όμως η ΠΑΣΠ κερδίζει το πρωτάθλημα και για έναν ακόμη λόγο: επειδή εξακολουθεί να παρακρατά τη σημαία του Πολυτεχνείου με το πρόσχημα της μη συγκρότησης σε σώμα της ΕΦΕΕ.

Αλλά και η ΔΑΠ δεν πήγε πίσω, "τιμώντας" κι αυτή την εξέγερση: στη Θεσσαλονίκη, ομάδα μελών της ΔΑΠ, "ενισχυμένη" με κρανοφόρους μπράβους και φασίστες και οπλισμένη με ρόπαλα, πέτρες κ.λπ., προσπάθησε να εισβάλει στο Πολυτεχνείο το πρωί της 17/11. Συνάντησε όμως τη μαζική και αποφασιστική αντίσταση εκατοντάδων φοιτητών, με αποτέλεσμα να απωθηθεί. Το Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων Θεσσαλονίκης σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει: "35 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ενώ το νόημά του μένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ, τη στιγμή που οι φοιτητικοί σύλλογοι υλοποιούσαν τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων καταδικάζοντας την κυβερνητική πολιτική, δέχτηκαν φασιστική-τραμπούκικη επίθεση από την κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια. Επίθεση με παρακρατικές μεθόδους (κράνη, καδρόνια, γκλομπ, πέτρες, κροτίδες), αλλά και στρατιωτικό σχέδιο επίθεσης από δύο πλευρές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων μελών φοιτητικών συλλόγων. Στόχος ήταν η τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος, το χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων, στις οποίες μειοψήφισαν, και η ανάδειξη των επιθετικών διαθέσεων της κυβέρνησης στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Απέναντι σε αυτές τις φασιστικές επιθέσεις οι φοιτητικοί σύλλογοι απάντησαν προασπίζοντας οι ίδιοι το άσυλο ως ένα χώρο όπου δεν χωρούν φασιστικές πρακτικές, και έδωσαν ένα σαφές μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων τους".

Ε.Φ.