Ματιές στον κόσμο

τ.261, 20/02/2009 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και τα 10 χρόνια από το Σιάτλ)

Το κερασάκι στην τούρτα της 10ης επετείου

Image

Έκλεισαν δέκα χρόνια από την πανηγυρική εκλογή του Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας. Λύσσαξαν οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και η τηλεκατευθυνόμενη "αντιπολίτευση" όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στον άνθρωπο που τους χάλασε τη δουλειά. Έστησαν προβοκάτσιες, οργάνωσαν πραξικοπήματα – αλλά χωρίς αποτέλεσμα, μια και η φτωχολογιά της Βενεζουέλας τον στηρίζει φανατικά. Την περασμένη Κυριακή το στρατόπεδο της Μπολιβαριανής Επανάστασης σημείωσε νέα σπουδαία νίκη, κερδίζοντας με 54,5% το δημοψήφισμα που δίνει τη δυνατότητα στον Τσάβες να διεκδικήσει και πάλι την προεδρική θητεία το 2012. Στράφι πήγε όλη η μαύρη προπαγάνδα για τον "δικτάτορα" (άραγε κοιτούν τα μούτρα τους στον καθρέφτη όταν τον αποκαλούν έτσι;)

 


"Κύριε Ομπάμα, μην μας βοηθάτε άλλο!"

Image

Οι ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα βοήθειας προς το Εκουαδόρ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, απαίτησαν να ορίζουν τους επικεφαλής της αστυνομίας. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, αρνήθηκε. Σε απάντηση, η… σοκαρισμένη από το θράσος του Εκουαδόρ αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι διακόπτει την παροχή της "βοήθειας". Ο Ομπάμα μάλλον δεν εννοεί να καταλάβει ότι πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες δεν είναι πλέον Μπανανίες. Για να τον βοηθήσει πάντως να μπει στο πνεύμα της εποχής, ο πρόεδρος Κορέα διέταξε την απέλαση υψηλόβαθμου Αμερικανού διπλωμάτη. Και υπενθύμισε ότι το Εκουαδόρ δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία παραμονής της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, που λήγει το Νοέμβρη. Τέτοια αχαριστία!

 


Άντε, να τα μαζεύετε κι από εδώ σιγά-σιγά…

Image

Οι ΗΠΑ διατηρούν στο Κιργιστάν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στην Κεντρική Ασία. Από εκεί ανεφοδιάζουν το στρατό κατοχής του Αφγανιστάν. Τώρα όμως ο πρόεδρος της χώρας Μπακίεφ ανακοίνωσε ότι "η βάση πρέπει να κλείσει άμεσα". Πρόκειται για γερή ψυχρολουσία των Αμερικάνων, που σχεδιάζουν να ρίξουν κι άλλες δυνάμεις ενάντια στους Αφγανούς ταλιμπάν. Ακόμα κι οι Κιργίζιοι (ποιοι; οι Κιργίζιοι!) κοροϊδεύουν την "υπερδύναμη" με τις πλάτες των Ρώσων – οι οποίοι όλως τυχαίως πρόσφεραν στο Κιργιστάν ενίσχυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και ταυτόχρονα πρότειναν στους Αμερικάνους να μεταφέρουν εκείνοι τα απαραίτητα εφόδια για το στρατό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μέσω της… δικής τους βάσης στο Κιργιστάν!

 


Image

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις ήδη δυσοίωνες προβλέψεις της για τις επιπτώσεις της κρίσης. Στα 155 εκατομμύρια που μπήκαν το 2008 στις ήδη τεράστιες στρατιές των φτωχών θα προστεθούν άλλα 100 εκατομμύρια φέτος. Επίσης, ενημέρωσαν ότι, πλέον, περισσότερα παιδιά θα πεθαίνουν λόγω πείνας και ασθενειών: για την ακρίβεια, 2 παιδιά το δευτερόλεπτο… Ποιος θυμάται σήμερα το "συμβόλαιο τιμής" των πλούσιων χωρών, που υπέγραψαν πανηγυρικά το 2000 στον ΟΗΕ, τη "Διακήρυξη της Χιλιετίας"; Σύμφωνα με αυτήν, ως το 2015 θα μείωναν κατά 50% την "ακραία φτώχεια και την πείνα". Να τη χαιρόμαστε τη διεθνή κοινότητα των φονιάδων, των ληστών και των ξεδιάντροπων παραμυθάδων…

 


Τρομοκράτες χωρίς εισαγωγικά

Image

Όσο ξετυλίγεται στην Τουρκία το κουβάρι του παρακρατικού μηχανισμού της Εργκένεκον, που στόχευε στην "καταπολέμηση των ανατρεπτικών", η μπόχα σκεπάζει τους πάντες και τα ποντίκια εγκαταλείπουν πανικόβλητα το καράβι. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην υπουργός Αντνάν Εκμέν αποκάλυψε ότι η σφαγή 11 χωρικών το 1996, που είχε αποδοθεί από το κράτος στους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, ήταν στην πραγματικότητα έργο της μισητής JITEM – δηλαδή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Χωροφυλακής. Τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κωνσταντινούπολης, που είχαν καταγγείλει το γεγονός ήδη το 1996, είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση για "συκοφάντηση του τουρκικού κράτους"! Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα…