Πήξαμε στην «απελευθέρωση»…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νέα κατορθώματα: Αυτή τη φορά προτείνει την πλήρη «απελευθέρωση» των ταχυδρομικών υπηρεσιών από την 1η Ιανουαρίου 2009. Εάν υιοθετηθεί η προτεινόμενη ντιρεκτίβα, θα σημάνει την απώλεια χιλιάδων θέσεων ταχυδρομικών σε όλη την Ευρώπη, την αύξηση των ταχυδρομικών τελών, τον αποκλεισμό των πιο φτωχών και απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα πολιτών από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Ακόμη και σοσιαλδημοκράτες βουλευτές έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της Κομισιόν, ενώ 55.000 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί εναντίον της ιδιωτικοποίησης.
Μαδημένο το γεράκι του Μπους
Στη φωτογραφία ο Γούλφοβιτς, υπό καθαίρεση σήμερα πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε παλιές ένδοξες μέρες – την εποχή που έλυνε κι έδενε ως αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ. Αφού τα… κατάφερε εκεί, ο Μπους επέβαλε το αγαπημένο «γεράκι» του ως πρόεδρο της Τράπεζας των Διεθνών Ληστών. Αλλά και αυτό το πεδίο μάχης αποδείχτηκε τελικά δυσμενές. Ο Γούλφοβιτς βόλεψε τη φίλη του σε μια θεσούλα με τον πενιχρό μηνιαίο μισθό των 12.000 ευρώ. Βέβαια, η κατακραυγή γι’ αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και υποκρισία, αν αναλογιστεί κανείς τα πραγματικά του εγκλήματα…
Αυτή η φωνή δεν φιμώνεται
Η αντίθεση του Μουμία Αμπού-Τζαμάλ στο ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό συντέλεσαν στο να αποκαλείται «η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή». Όμως το κατεστημένο των ΗΠΑ ποτέ δεν του συγχώρησε τη συμμετοχή του στους Μαύρους Πάνθηρες και το γεγονός ότι εξακολούθησε να αγωνίζεται και σαν δημοσιογράφος. Η σκευωρία εναντίον του για τη δολοφονία ενός αστυνομικού κατέληξε, μετά από μια παρωδία δίκης, στην καταδίκη του σε θάνατο. Στο μεταξύ, τα «στοιχεία» εναντίον του κατέρρευσαν και επίσημα. Παρ’ όλα αυτά η «δικαιοσύνη» αρνείται την επανάληψη της δίκης. Αυτές τις μέρες εξελίσσεται άλλη μια νομική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Αναδιανομή της γης στη Βενεζουέλα
Μετά την ανακήρυξη αποχώρησης από τους ληστρικούς διεθνείς οικονομικούς μηχανισμούς (Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ), ο πρόεδρος Τσάβες επιταχύνει τη διαδικασία αναδιανομής της γης. Όπως στις περισσότερες λατινοαμερικάνικες χώρες, έτσι και στη Βενεζουέλα η γη ανήκει σε μια χούφτα μεγαλογαιοκτήμονες: το 5% του πληθυσμού κατέχει το 80% της γης. Τα τελευταία χρόνια οι ακτήμονες, ενθαρρυμένοι από τη φιλολαϊκή στάση της κυβέρνησης Τσάβες, καταλαμβάνουν και καλλιεργούν χιλιάδες εκτάρια. 160 ακτήμονες έχουν δολοφονηθεί από τους μπράβους της ολιγαρχίας, αλλά τώρα πια οι καταλήψεις γης γίνονται από ένοπλους χωρικούς που ανταποδίδουν τα ίσα στους γαιοκτήμονες.
Τα σύμβολα της μοναρχίας ταλαιπωρούνται
Συνεχίζονται σε ολόκληρο το Νεπάλ οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις υπέρ της πρότασης του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Μαοϊκού) να καταργηθεί άμεσα η μοναρχία και να ανακηρυχθεί η εγκαθίδρυση δημοκρατίας. Στη φωτογραφία, φοιτητές καταστρέφουν τα αγάλματα του βασιλιά, προσωποποίηση της μοναρχικής δικτατορίας που ανατράπηκε πέρυσι από τη λαϊκή εξέγερση. Την προηγούμενη Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο, όπου αντιπροσωπία των μαοϊκών, με επικεφαλής τον υποδιοικητή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, επέδωσε ψήφισμα υπέρ της ανακήρυξης δημοκρατίας, συνοδευόμενο από 1.500.000 υπογραφές.