Ματιές στον κόσμο

τ.218, 11/5/2007 (ένθετο το τ.2 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Οι εργάτες αγωνίζονται κατά της διαφθοράς στην Ινδονησία

Με κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων εργατών σε περισσότερες από 20 πόλεις της χώρας γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στην Ινδονησία. Το συνδικαλιστικό κίνημα ανασυγκροτείται με γοργούς ρυθμούς μετά από δεκαετίες διώξεων και γενοκτονίας ενός εκατομμυρίου κομμουνιστών από την αμερικανοκίνητη φασιστική δικτατορία του Σουχάρτο. Στις σημαίες του, η πάλη για αύξηση μισθών και ενάντια στη διαφθορά.

«Όποιος νομίζει ότι είμαστε εύκολη λεία, κάνει μεγάλο λάθος»

Αυτά τα λόγια του Πρατσάντα, ηγέτη του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που έγινε στο Κατμαντού (βλέπε φωτό αριστερά) ξεσήκωσαν τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων. Εξίσου ενθουσιώδης ήταν και η συγκέντρωση στο Καράκας (βλέπε φωτό δεξιά), όπου δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι επικρότησαν την απόφαση του προέδρου Τσάβες να προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις. Η συνειδητοποίηση ότι οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι και να καταφέρουν χτυπήματα στον αντίπαλο «μολύνει» όλο και περισσότερους λαούς. Η παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης γιορτάστηκε με κινητοποιήσεις σε χιλιάδες πόλεις όλων των ηπείρων, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες αυτής της σελίδας δίνουν μια μικρή μόνο, αλλά δυνατή γεύση.

Πρωτομαγιά: πορείες και συγκρούσεις σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο

Με αστυνομική καταστολή αντιμετώπισε η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση τις πρωτομαγιάτικες πορείες στο Σαντιάγο (φωτογραφία) και άλλες πόλεις της Χιλής. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Κολομβία, το Περού και άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες, όπου οι λαοί διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στην ντόπια ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό. Αλλά και πιο βόρεια, στο Λος Άντζελες, οι «καουμπόηδες» αστυνομικοί του Μπους προσπάθησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες να διαλύσουν τη μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των αριστερών και μεταναστευτικών οργανώσεων της πόλης (παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν παντού στις ΗΠΑ). Εκατοντάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένοι, τραυματίστηκαν από τις πλαστικές σφαίρες και τα γκλομπ των αφηνιασμένων «οργάνων της τάξης», που επιτέθηκαν απρόκλητα σε αυτή τη μαζική και ειρηνική εκδήλωση.

Νότια Κορέα

Αυτοί οι εργάτες «δεν μασάνε». Ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’90, η εργατική τάξη της Νότιας Κορέας δεν σταμάτησε στιγμή να δίνει σκληρές μάχες, πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στις πολυεθνικές και τις ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο σήμερα, που γνωρίζει ότι δεν είναι μόνη της!

Ο Λίβανος συνεχίζει στο δρόμο της Αντίστασης

Μεγάλες εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό και άλλες πόλεις του Λιβάνου για να γιορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά. Πλάι-πλάι όλες οι δυνάμεις της Αντίστασης κινητοποιήθηκαν όχι μόνο για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, αλλά και ενάντια στις συνωμοσίες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των σιωνιστών. Αξεχώριστος ο αγώνας για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.