Ματιές στον κόσμο

τ.249, 05/09/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στον πόλεμο στον Καύκασο)

Τώρα, μάλιστα…

Image

Συνεχίζεται το προεκλογικό πανηγύρι στις ΗΠΑ, με τους φιλοπόλεμους Ρεπουμπλικάνους "πατριώτες" να ανασαίνουν επειδή ανακάλυψαν επιτέλους έναν εχθρό της προκοπής στο πρόσωπο της αχάριστης ρωσικής αρκούδας. Προχτές βγήκε και ο επιφανής Δημοκράτης, παρατρίχα υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2004, κύριος Λίμπερμαν (στη φωτό δεξιά, μαζί με τον Μακ Κέιν), και γεμάτος χολή για το φτύσιμό του από τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο Μακ Κέιν διότι "ο Ομπάμα είναι λίγος σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές"! Να, κάτι τέτοια ακούνε οι… αριστεροί μας και βρίσκουν δικαιολογία να λιγώνονται με τον "προοδευτικό" Ομπάμα.


Πήρανε ΑΤΑ!

Image

Μπορεί η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή εδώ να καταργήθηκε ως "αντιπαραγωγική", αλλά σε διεθνές επίπεδο ισχύει: η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το όριο της φτώχειας πήρε αύξηση! Έτσι, τώρα φτωχός θεωρείται όποιος βγάζει 1,25 δολάρια τη μέρα, έναντι 1 δολαρίου που ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή, πάνε οι καλές εποχές που αν είχες 1,25 δολάρια δεν περιλαμβανόσουν στους φτωχούς…

Σύμφωνα με το νέο όριο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το 2005 (δηλαδή πριν την τρέχουσα κρίση και τα κύματα πείνας!) οι φτωχοί ήταν 1,4 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ ακόμη 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ήταν "σχεδόν φτωχοί", με ημερήσιο εισόδημα μεταξύ 1,25 και 2 δολαρίων. Καλά το πάτε…


Image 

Σε μια νέα ένδοξη επιχείρηση, τα ξημερώματα της Τετάρτης 3/9 αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έφτασαν με ελικόπτερα στο πακιστανικό χωριό Μούσα Νίκοβ, μπούκαραν σε ένα σπίτι, και σκότωσαν εν ψυχρώ 9 τρομοκράτες: τον ιδιοκτήτη, τη μητέρα του, τη γυναίκα του, και τα 6 παιδιά τους. Βγαίνοντας, συνάντησαν άλλους έξι τρομοκράτες που αλαφιασμένοι είχαν πεταχτεί από τα σπίτια τους (δηλαδή γείτονες της άτυχης οικογένειας), και τους σκότωσαν κι αυτούς. Δεν τα κατάφεραν πάντως τόσο καλά όσο οι συνάδελφοί τους στο αφγανικό χωριό Αζιζαμπάντ στις 22/8: εκεί οι ηρωικές αμερικανικές δυνάμεις εξολόθρευσαν μετά από σκληρή μάχη (συνδυασμένος βομβαρδισμός από αέρος και από εδάφους) 95 αμάχους, 60 εκ των οποίων ήταν παιδιά.


Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, κύριε πρόεδρε

Image

Λίγες μέρες πέρασαν από τη σύντομη αλλά αιματηρή σύρραξη στον Καύκασο, και μία από τις χώρες που επηρεάζονται άμεσα γνωρίζει νέα οξύτατη πολιτική κρίση. Ο φιλοδυτικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ουκρανία καταρρέει, αφού ένα από τα δύο τμήματα του συμμάχησε με το φιλορωσικό μπλοκ. Ο σκυλοκαβγάς μεταξύ των πρώην αγαπημένων ηγετών της "πορτοκαλί επανάστασης", του προέδρου Γιούστσενκο και της πρωθυπουργού Τιμοσένκο, άναψε όταν η τελευταία προσπάθησε να ροκανίσει τις εξουσίες του προέδρου και αρνήθηκε να συναινέσει στην προσπάθεια περιορισμού των κινήσεων του ρωσικού στόλου, που εδρεύει στη Νότια Ουκρανία. Βαρύς ο ρωσικός χειμώνας!


Ο λαός τίμησε τον Ντουρσούν Καρατάς

Image

Οι κάτοικοι της φτωχογειτονιάς Γαζί στην Κωνσταντινούπολη υποδέχτηκαν στις 14/8 με συγκίνηση τη σορό του Ντουρσούν Καρατάς, του ηγέτη της αριστερής οργάνωσης DHKP-C, που πέθανε εξόριστος στην Ολλανδία. Ο Ντουρσούν Καρατάς είχε αποδράσει από τα τουρκικά κάτεργα μετά από χρόνια φυλάκισης, κι αφού έγινε παγκόσμια γνωστός για την περήφανη απολογία του στη δίκη χιλιάδων αγωνιστών της Επαναστατικής Αριστεράς από τη χούντα της Άγκυρας. Η κηδεία του την επόμενη ημέρα μετατράπηκε σε παλλαϊκή διαδήλωση με τη συμμετοχή 10.000 ανθρώπων, και ενώ ενταφιαζόταν όλη η συνοικία αντηχούσε τουρκικά και κουρδικά επαναστατικά τραγούδια και συνθήματα.