Ματιές στον κόσμο

τ.253, 17/10/2008

Η ουκρανική εκδοχή της "Δεξιάς του Κυρίου"

Image

Τι ωραίο ντουέτο! Από τη μια ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Γιούστσενκο, που τελεί υπό προθεσμία αφότου η πρωθυπουργός Τιμοσένκο αρνήθηκε να στραφεί εναντίον της Ρωσίας. Από την άλλη ο κολλητός του, ο αμερικανοθρεμμένος πατριάρχης Φιλάρετος της "Εκκλησίας του Κιέβου" (η οποία, επισήμως τουλάχιστον, δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη εκκλησία). Ο Φιλάρετος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι "η Ουκρανία χρειάζεται το ΝΑΤΟ για να μας προστατεύσει από τη Ρωσία", κι ο Γιούστσενκο έσπευσε να τον ευχαριστήσει "για τις μεγάλες υπηρεσίες του προς το ουκρανικό έθνος"! Το εθνικόφρον και υπερατλαντικά διαπλεκόμενο μεγαλοπαπαδαριό δίνει πάλι τα ρέστα του…


Θα μας τρελάνει ο κύριος Γενικός;

Image

"Η φυλάκιση αυτού του γενναίου και καλού ανθρώπου είναι σκανδαλώδης. Ζητώ την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του": Αυτό γράφει η κάρτα που υπέγραψε ο κύριος Βίσβα Ραντζάν. Αφορά τον διεθνώς βραβευμένο γιατρό Μπιναγιάκ Σεν, που επί 30 χρόνια υπηρετούσε αφιλοκερδώς τους φτωχούς της ινδικής επαρχίας Τσατισγκάρχ, αλλά εδώ και 16 μήνες είναι φυλακισμένος ως "ύποπτος μαοϊκός". Πού είναι το περίεργο; Ο κύριος Ραντζάν είναι… Γενικός Διευθυντής της Ινδικής Αστυνομίας! Όταν πήγε ως ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τέτοιες διώξεις είναι αβάσιμες – και, για να ξεμπερδεύει, υπέγραψε και τη σχετική κάρτα, προσθέτοντας υποκριτικά: "Αυτό πρέπει να σταλεί στην κυβέρνηση, όχι στην αστυνομία"…


Τα κυβερνητικά "παλικάρια" προτιμούν την εύκολη λεία…

Image

Οικτρά απέτυχαν οι πρόσφατες κυβερνητικές "εκκαθαριστικές επιχειρήσεις" εναντίον του Νέου Λαϊκού Στρατού στο Μιντανάο των Φιλιππίνων. Το αντάρτικο, που καθοδηγείται από το Κ.Κ. Φιλιππίνων, αντεπιτέθηκε εναντίον των κυβερνητικών μονάδων, που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με βαριές απώλειες (19 νεκροί). Οι κομμουνιστές υποστηρίζονται ενεργά από τους χωρικούς, τη γη των οποίων εποφθαλμιούν πολυεθνικές όπως η αμερικανοαυστραλιανή Omega Gold. Πάντως το φιλοαμερικάνικο καθεστώς της προέδρου Αρόγιο συνεχίζει να επιδίδεται στο (πολύ ευκολότερο) άθλημα των εξωδικαστικών εκτελέσεων και "εξαφανίσεων" αγωνιστών: τελευταίο θύμα ο 47χρονος Τζέιμς Μπαλάο, ιδρυτικό στέλεχος της CPA (Συμμαχία των Λαών της Κορντιλιέρα).


Image

Από τις ισραηλινές φυλακές, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) Αχμάντ Σααντάτ κάλεσε τις αντιπροσωπείες των διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων που θα πάνε στην Αίγυπτο για συνομιλίες "να μη γυρίσουν χωρίς μια ενωτική, σαφή, οριστική και δεσμευτική συμφωνία εθνικής ενότητας". Η Παλαιστινιακή Αριστερά επιδιώκει επίμονα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς κατήγγειλε ότι η Κοντολίζα Ράις, που θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, θα προσπαθήσει εκ νέου να σπείρει τη διχόνοια στους Παλαιστίνιους ώστε να αποτρέψει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Το στόμα του έχει κυριολεκτικά αγιάσει!

Image

Στα 54α γενέθλιά του ο ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας Μορντεχάι Βανούνου φιλοδωρήθηκε από τη "δικαιοσύνη" με 3 μήνες φυλάκιση, επειδή… έδωσε συνέντευξη. Ο Βανούνου το 1986 είχε αποκαλύψει στη διεθνή κοινή γνώμη το μυστικό στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Την ίδια χρονιά απήχθη από τη Μοσάντ και παρέμεινε στα ισραηλινά κάτεργα επί 18 χρόνια – τα 11 από τα οποία σε πλήρη απομόνωση. Το 2004 αφέθηκε "ελεύθερος", αλλά εξακολουθεί να μπαινοβγαίνει στις φυλακές επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με την απαγόρευση μετακίνησης και… δημόσιας παρουσίας. Πρόσφατα δήλωσε: "Ένα κράτος αποκλειστικά για εβραίους δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το Ισραήλ είναι πιο φονταμενταλιστικό και πιο επικίνδυνο από το Ιράν". Χρόνια σου πολλά, Μορντεχάι!