Ματιές στον κόσμο

τ.240, 04/04/2008

Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά

Το Newroz, η παραδοσιακή Πρωτοχρονιά των Κούρδων, γιορτάζεται στις 21 Μάρτη και μετατρέπεται κάθε χρόνο σε τεράστια εκδήλωση εθνικής περηφάνειας και απελευθερωτικού αγώνα. Φέτος 300.000 Κούρδοι και Τούρκοι διαδήλωσαν μαζί στην Κωνσταντινούπολη, σε μια συγκέντρωση όπου κυριάρχησαν οι φωτογραφίες των νεκρών μαρτύρων και τα λάβαρα των οργανώσεων του κουρδικού και τουρκικού επαναστατικού κινήματος. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε άλλες τουρκικές πόλεις, και φυσικά σε ολόκληρο το βόρειο Κουρδιστάν, όπου πραγματοποιήθηκαν επιβλητικές και μαχητικές παλλαϊκές συγκεντρώσεις. Εκατοντάδες συνελήφθησαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό απ’ άκρη σ’ άκρη του τουρκικού κράτους. Δύο Κούρδοι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από τα πυρά του φασιστικού στρατού της Άγκυρας στο Βαν και το Χακάρι, και 100.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις κηδείες των νέων μαρτύρων, αψηφώντας την κρατική τρομοκρατία.

Ακόμη ένα ατυχές γεγονός

Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε διαδήλωση στην Οκινάουα, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία. Αφορμή για την κινητοποίηση, που επανέλαβε το πάγιο αίτημα των κατοίκων της επαρχίας να κλείσουν οι βάσεις, ήταν ο βιασμός μιας 14χρονης μαθήτριας από Αμερικανό πεζοναύτη. Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να διατάξουν τον περιορισμό των στρατιωτικών και των οικογενειών τους εντός των βάσεων σε όλη την Ιαπωνία επί δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποφύγουν εκδικητικές επιθέσεις.

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πήραν μέρος στις αντιπολεμικές πορείες που έγιναν απ’ άκρη σ’ άκρη των ΗΠΑ στις 19/3, πέμπτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και εκατοντάδες βετεράνοι του αμερικανικού στρατού, που πρωτοστατούν στο αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ. Με συνθήματα εναντίον της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι διαδηλωτές διατράνωσαν στην καρδιά του ιμπεριαλισμού την οργή τους για την εγκληματική και δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης Μπους και απαίτησαν τον τερματισμό της. Μια μέρα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους στο Ιράκ ξεπέρασαν τις 4.000 – σύμφωνα με την επίσημη, και μάλλον "μετριοπαθή" εκδοχή… Εξάλλου το κοινοβούλιο του Καναδά αποφάσισε να παραχωρήσει άσυλο στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό φυγόστρατων και λιποτακτών του στρατού των ΗΠΑ, που καταφεύγουν εκεί.

Νέες σπίθες ανάβουν

Μονάδα 150 μαοϊκών ανταρτών μπήκε την προηγούμενη εβδομάδα σε πόλη της επαρχίας Αγιακούτσο και πραγματοποίησε λαϊκή συνέλευση προπαγανδίζοντας την ένοπλη εξέγερση εναντίον του περουβιανού καθεστώτος. Τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάζονται αυτού του είδους οι θεαματικές ενέργειες των ανταρτών, όπως και οι επιθέσεις τους σε στρατιωτικά κομβόι και αστυνομικά τμήματα. Αστοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το Κ.Κ. Περού, που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στη δεκαετία του 1990 με τη σύλληψη ολόκληρης της ηγεσίας του και την εξόντωση χιλιάδων μελών του, βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και εκμεταλλεύεται την κοινωνική αναταραχή που δεν λέει να κοπάσει.

Τα ανοιξιάτικα όνειρα της κυρίας GMA

Στις Φιλιππίνες, η πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο (GMA) ανακοίνωσε ότι "με τη βοήθεια των συμμάχων μας, μέχρι το 2010 θα έχουμε εξαλείψει την κομμουνιστική ανταρσία". Μιλώντας για συμμάχους εννοεί βέβαια τις ΗΠΑ – τον κακό δαίμονα των Φιλιππίνων που εδώ και δεκαετίες καθοδηγεί το βρώμικο και αιματηρό πόλεμο εναντίον του δημοκρατικού και επαναστατικού κινήματος. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλεται πανηγυρικά η εξόντωση των "συμμοριτών" του Κ.Κ. Φιλιππίνων και του Νέου Λαϊκού Στρατού – ούτε η πρώτη φορά που θα αναγκαστούν να τη… μεταθέσουν εκ νέου στο απώτερο μέλλον. Στο μεταξύ το νόμιμο δημοκρατικό κίνημα, παρά την τεράστια καταστολή (ξεπερνούν τους χίλιους οι δολοφονημένοι και "εξαφανισμένοι" αγωνιστές μόνο στη διάρκεια της θητείας της Αρόγιο), εντείνει τις μαζικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή του αντιλαϊκού καθεστώτος.