ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

τ.228, 05/10/2007

ματιές στον κόσμο

Το κλίμα των ΗΠΑ βλάπτει τον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατήγγειλε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι τα μέλη της επίσημης βολιβιανής αντιπροσωπείας, υπουργοί και διπλωμάτες, δυσκολεύτηκαν να πάρουν βίζα εισόδου και ελέγχονταν επί ώρες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Τόνισε ότι πολλοί ηγέτες κρατών απειλούνται πρακτικά από τους Αμερικάνους. «Άρα», πρόσθεσε, «μήπως πρέπει να αλλάξουμε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών;». Η πρόταση σόκαρε τις ΗΠΑ, αλλά ο Μοράλες απλώς είπε φωναχτά αυτό που σκέφτονται δεκάδες χώρες.

Ενάντια στα (πραγματικά) όπλα μαζικής καταστροφής

Με πολύωρο αποκλεισμό από φιλειρηνικές οργανώσεις ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου ένας χρόνος συνεχούς διαμαρτυρίας έξω από τη βρετανική βάση υποβρυχίων Faslane στη Σκοτία. Επί ώρες τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να μπει ή να βγει από τη βάση, αφού εκατοντάδες ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν σε όλες τις προσβάσεις. Η αστυνομία συνέλαβε 171 αγωνιστές: 73 άντρες και 83 γυναίκες κάθε ηλικίας, από νεαρούς 17άρηδες έως μία γιαγιά 89 ετών. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης των Εργατικών να κατασκευάσουν νέο στόλο υποβρυχίων εξοπλισμένων με πυρηνικούς πυραύλους.

Ο λαός παραβιάζει τον ΚΟΚ

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Κόστα Ρίκα ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ την περασμένη Κυριακή φωνάζοντας «Όχι στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» και «Η Κόστα Ρίκα δεν πωλείται». Η κινητοποίηση, μία από τις μεγαλύτερες σε αυτή τη κεντροαμερικανική χώρα των 4 εκατομμυρίων κατοίκων, στρέφεται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Όσκαρ Αρίας δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «μονόδρομος». Τελικά, αυτός ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει παγκοσμίως! Τι θα γίνει όμως με τη συνεχή αύξηση των παραβατών;

40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

Την εικόνα αριστερά τη γνωρίζουν πολλοί: Ο εν ψυχρώ δολοφονημένος Τσε. Στο κέντρο, ο λοχίας Μάριο Τεράν – ο φυσικός αυτουργός της σχετικής εντολής των ΗΠΑ. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεξιά, όμως, τι σχέση έχουν; Είναι Κουβανοί γιατροί. 800 από αυτούς έχουν πάει στη Βολιβία για να βοηθήσουν τους χωρίς περίθαλψη ντόπιους. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι έσωσαν την όραση του Μάριο Τεράν. Γέρος, άπορος και μισότρελος («τον κυνηγούν τα μάτια του Τσε», λένε οι ντόπιοι), δεν βρήκε πού αλλού να καταφύγει για να γιατρέψει τον καταρράκτη του… Ο Τσε πήρε την καλύτερη «εκδίκηση»!

Νεπάλ: Έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα οι μαοϊκοί

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) και των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία κατάθεσης των ψηφοδελτίων για τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι εκλογές μπορεί να αναβληθούν και οι μαοϊκοί θα καλέσουν το λαό να βγει στους δρόμους για να επιβάλει την ανακήρυξη λαοκρατικής δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Κοϊράλα δεν συναινεί σ’ αυτό, ούτε δέχεται τη διεξαγωγή των εκλογών με απλή αναλογική (που είναι το δεύτερο βασικό αίτημα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς). Ο ηγέτης του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) πρόεδρος Πρατσάντα τόνισε από την πλευρά του ότι συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν περιλαμβάνει την ανακήρυξη της λαοκρατικής δημοκρατίας και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.