ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

τ.235, 25/01/2008

Ο κόσμος ανάποδα

Η γενική εισαγγελία της Εσθονίας συνεχίζει την ποινική δίωξη εναντίον τριών πολιτών για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την άνοιξη του 2007, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να μετακινήσει από το κέντρο της πόλης τον Μπρούντζινο Στρατιώτη – σύμβολο του Κόκκινου Στρατού που το 1945 έδιωξε από τις Βαλτικές Χώρες τους Γερμανούς ναζί.

Οι διαμαρτυρίες των ρωσικής καταγωγής πολιτών και των Εσθονών αντιφασιστών βάφτηκαν στο αίμα, με δεκάδες τραυματίες και ένα νεκρό, θύμα των μονάδων καταστολής. Την ίδια στιγμή που εξακολουθούν οι διώξεις των αντιφασιστών, η εσθονική κυβέρνηση τιμά τους ντόπιους SS ως “μαχητές της ελευθερίας”! Το ενοχλητικό μνημείο έχει μεταφερθεί έξω από την πόλη…


Φιμώστε τους!

Αυτό μοιάζει να είναι το σύνθημα της “δημοκρατικής” Ινδίας στη δική της εκδοχή του “πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας” και ιδίως εναντίον των μαοϊκών. Έτσι, στα τέλη Δεκέμβρη η ινδική αστυνομία επέδραμε στα γραφεία του περιοδικού People’s Μarch και συνέλαβε τον εκδότη του, Γκοβιντάν Κούτι, με την κατηγορία της “εγκληματικής δραστηριότητας”.

Ο 65χρονος προφυλακισμένος εκδότης πραγματοποιεί απεργία πείνας αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, οι δεσμοφύλακες τον έχουν αλυσοδεμένο και προχωρούν στη βίαιη σίτισή του. Ήδη δεκάδες κόμματα απ’ όλο τον κόσμο απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή του και την ελεύθερη κυκλοφορία του περιοδικού People’s Μarch.


“Βάλτε το παράσημό σας εκεί που ξέρετε”

Μ’ αυτή τη φράση είχε απαντήσει ο Λουί ντε Καζνάβ, προτελευταίος εν ζωή Γάλλος βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν προτάθηκε για πρώτη φορά η παρασημοφόρησή του. Έχοντας ζήσει το σφαγείο του πρώτου μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου, επέστρεψε στο χωριό του πεπεισμένος αντιμιλιταριστής.

Το 1941 συνελήφθη μάλιστα από την φιλοναζιστική κυβέρνηση του στρατηγού Πετέν, και παύθηκε από τη δουλειά του. Πάντα μιλούσε εναντίον του πολέμου και των “χοντρομπαλάδων αστών για τα συμφέροντα των οποίων σφαγιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι”. Πέθανε ήσυχα την περασμένη Κυριακή, σε ηλικία 110 ετών. Κηδεύτηκε στο χωριό του, αφού είχε αρνηθεί μια τελετή ταφής με κρατικές δαπάνες και στρατιωτικές τιμές.


Κόκα-Κόλα, τα κάνει όλα

Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα: περιλαμβανομένων δολοφονιών όσων εργατών έχουν το θράσος να οργανωθούν και να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αυξήσεις στους μισθούς. Η πολυεθνική έχει σημειώσει τις… καλύτερες επιδόσεις της στην Κολομβία, όπου μέσα στα τελευταία χρόνια 8 συνδικαλιστές έχουν δολοφονηθεί από μπράβους της εταιρείας και παραστρατιωτικές συμμορίες.Το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Τροφίμων (Sinaltrainal) καλεί τους καταναλωτές να ξαναρχίσουν το μποϊκοτάζ εναντίον της Κόκα-Κόλα, αφού η τελευταία συνεχίζει την πολιτική εξόντωσης των συνδικαλισμένων εργατών. Η αφίσα που κυκλοφορεί υπενθυμίζει: “Επειδή αγαπώ τη ζωή, ΔΕΝ καταναλώνω Κόκα-Κόλα”.

 

 

 

 

 

 

 


Η διαδήλωση για τα “Τρία Λάμδα”

Λένιν – Λίμπκνεχτ – Λούξεμπουργκ: πλημμύρισε και φέτος το Βερολίνο από χιλιάδες διαδηλωτές που τίμησαν τα "Τρία Λάμδα", στην 89η επέτειο από τη δολοφονία των κομμουνιστών ηγετών Καρλ Λίμπκνεχτ και Pόζα Λούξεμπουργκ. Πάνω από 12.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη διαδήλωση που οργάνωσαν από κοινού όλα τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ συνολικά 100.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το μνημείο των Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ στη γερμανική πρωτεύουσα, γεμίζοντάς το στεφάνια και λουλούδια. Η διαδήλωση LLL, όπως είναι γνωστή στη Γερμανία, πραγματοποιείται κάθε χρόνο και προκαλεί τον “αποτροπιασμό” των κυρίαρχων ΜΜΕ, ενώ η αστυνομία παρενοχλεί τους διαδηλωτές. Φέτος συνελήφθησαν 55 άνθρωποι για “ανυπακοή”.