ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

τ.204, 20/10/2006

Στη Ρώμη διαδηλώνουν ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά

Mεγάλη διαδήλωση έγινε στη Pώμη, στις 6 Oκτώβρη, από 35.000 «πρεκάριων» εργαζόμενων στις δημόσιες υπηρεσίες (στην υγεία, παιδεία, κεντρική και τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.). Aνασφάλιστοι, συμβασιούχοι, παρτ-τάιμ εργαζόμενοι, ελαστικοποιημένοι και άλλοι από όλη την Iταλία συγκεντρώθηκαν στη Pώμη διεκδικώντας να προσληφθούν πραγματικά, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και ελαστικοποίηση. Tα συντονιστικά τους όργανα προετοιμάζουν γενική απεργία για τις 17 Nοέμβρη.

Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει ούτε στις ΗΠΑ

Στις 5 Oκτώβρη οργανώθηκε πανεθνική διαμαρτυρία στις HΠA από την επιτροπή «O κόσμος δεν μπορεί να περιμένει – Ο Mπους πρέπει να φύγει». Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος περίπου 100.000 άνθρωποι σε πάνω από 230 μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Mε τη δημοτικότητα του Mπους σε κατακόρυφη πτώση κυρίως με βάση τις εξελίξεις στο Iράκ, όλο και περισσότεροι Aμερικανοί συνειδητοποιούν την ανάγκη απαλλαγής από αυτή τη διακυβέρνηση. H επιτροπή World can’t wait είναι μια πλατιά επιτροπή που παίρνει ζωή από την κοινή δράση οργανώσεων της κοινωνικής και πολιτικής Aριστεράς και τη συμμετοχή του κόσμου. Προγραμματίζει μια ακόμη μεγαλύτερη πανεθνική διαμαρτυρία για τις 26-30 Oκτώβρη.

Οι δάσκαλοι του Μεξικού στην πρώτη γραμμή

Xιλιάδες διαδηλωτές από την Oαχάκα διένυσαν μια πορεία 450 χιλιομέτρων από την ιδιαίτερη πατρίδα τους για να φτάσουν στην πρωτεύουσα του Mεξικού. Mετά την πολύμηνη κατάληψη του κέντρου της Oαχάκα από απεργούς δασκάλους και χιλιάδες κόσμου που ζητούν την παραίτηση της τοπικής κυβέρνησης του Oυλίσες Pουίζ, η μεγάλη πορεία και διαδήλωση μέσα στην πόλη του Mεξικού αποτελεί μια κλιμάκωση της πίεσης του κινήματος προς τον πρόεδρο Φοξ, ενάντια σε έναν εγκληματία διεφθαρμένο τοπικό κυβερνήτη που όχι μόνο δεν παραιτείται αλλά δεν δίστασε και να δολοφονήσει πέντε από τους ακτιβιστές καταληψίες. Ήδη ο Φοξ έχει υποσχεθεί την αλλαγή του κυβερνήτη Pουίζ μέχρι την 1 Δεκέμβρη, αλλά το κίνημα ζητά την άμεση παύση του.

Και στη Δανιμαρκία το βασίλειο είναι σάπιο

Mαζικές κινητοποιήσεις έγιναν στις αρχές του μήνα στη Δανία ενάντια στις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Aφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκε ο πρόσφατος νόμος που απαγορεύει κάθε μορφής χρηματοδότηση του κεντρικού κράτους προς τους δήμους, οι οποίοι στρέφονται πλέον σε μεγαλύτερη φορολόγηση των δημοτών και περικοπές κοινωνικών δαπανών, με πιο φλέγον ζήτημα το μαράζωμα και την ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο χιλιάδων παιδικών σταθμών. Oι κινητοποιήσεις πήραν και τη μορφή καταλήψεων σχολείων και παιδικών σταθμών.