Μαφιόζικη βόμβα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

τ.247, 11/07/2008

Η "μαφία της Κρήτης", που βρίσκεται σε σύμφυση με κομματάρχες και πολιτικές… οικογένειες, οι οποίες εκτρέφουν και προστατεύουν, χρόνια τώρα, θύλακες παρανομίας, κουμπάρους, τοπάρχες και νταβατζήδες, για να ελέγχουν τα κομματικά τους "τιμάρια", χτύπησε και πάλι.

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο βρέθηκαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς από έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος, τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου, ενώ καθαρά από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Πρόκειται για μια μαφιόζικου τύπου απάντηση στην "ενοχλητική" παρουσία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις την προηγούμενη μέρα της έκρηξης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων είχε χαρακτηρίσει "ανεπιθύμητο" τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο, κάτι που προφανώς χαλάει τις δουλειές των δικαστικών και δικηγορικών φατριών των Χανίων.

Να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης ζητούν την ίδρυση και δεύτερου Εφετείου στην Κρήτη. Το να αναγκάζονται οι κάτοικοι, για παράδειγμα, της Σητείας, να ταξιδέψουν μέχρι τα Χανιά, με τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται, λειτουργεί αφενός αποτρεπτικά στη διεκδίκηση του δίκιου τους και, αφετέρου, σημαίνει ότι κάποιοι δικηγόροι των Χανίων κάνουν χρυσές μπίζνες στο μοναδικό Εφετείο. Η αντίδραση κυρίως του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων στην ίδρυση δεύτερου Εφετείου οφείλεται, λοιπόν, σε ευνόητους λόγους και είναι χαρακτηριστικό των πιέσεων που ασκούνται ότι, τελικά, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η ίδρυση Εφετείου πάγωσε.

Αντίστοιχα αποκαλυπτική είναι και η στάση των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές Χανίων είχαν απειλήσει με παραιτήσεις σε περίπτωση ίδρυσης του Εφετείου, ενώ οι αντίστοιχοι του Ηρακλείου επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για το πάγωμα της ίδρυσης.