Μπραχάμι: Νεκρός μετανάστης εργάτης, της Μαίρης Ευθυμιάτου

τ.249, 05/09/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στον πόλεμο στον Καύκασο)

Ένα ακόμη θύμα στο άκρατο κυνήγι του κέρδους ή ένας ακόμη αριθμός στις μακάβριες στατιστικές των νεκρών εργατών ήταν ο άτυχος 31χρονος Ασίφ Μαντσούρ από το Πακιστάν, πατέρας τριών παιδιών, που έχασε τη ζωή του ενώ δούλευε στο δημαρχιακό μέγαρο του Αγ. Δημητρίου, για λογαριασμό εργολάβου, την Κυριακή 24 Αυγούστου. Ο 31χρονος εργάτης έβαφε Κυριακή (!) μέσα στο δημαρχείο του Αγ. Δημητρίου και βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας στο φρεάτιο του ασανσέρ από τον τέταρτο όροφο.

Απ’ ό,τι λένε οι στατιστικές, στην Ελλάδα συμβαίνουν τουλάχιστον 16.000-17.000 εργατικά ατυχήματα ετησίως, εκ των οποίων 120-190 είναι θανατηφόρα. Κι αυτά τα νούμερα αποτελούν μόνο τα επίσημα στοιχεία…

Ο νεκρός εργάτης στο δήμο Αγ. Δημητρίου, που εργαζόταν Κυριακή χωρίς άδεια από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας και χωρίς την παρουσία υπεύθυνου εκπροσώπου του δήμου, που θα έπρεπε να επιτηρεί τις εργασίες, είναι ένα ακόμη παράδειγμα των "ελαστικών" σχέσεων εργασίας των μεταναστών.

Η πολιτική της ανάθεσης εργασιών σε ανεξέλεγκτους εργολάβους στο όνομα του κέρδους οδηγεί μαθηματικά όλο και περισσότερους εργάτες σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και βάζει ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Και την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτου, μέσω ανάδοχης εταιρίας, έχουν στο κεφάλι τους δύο αφεντικά: τον ίδιο τον εργολάβο, τον άμεσο εργοδότη και το φορέα ή την εταιρία που παρήγγειλε το έργο, τον έμμεσο εργοδότη.

Το τραγικό περιστατικό στο δήμο του Αγ. Δημητρίου βρήκε την τουλάχιστον χλιαρή αντίδραση από πλευράς της δημοτικής αρχής, με μια ανακοίνωση δέκα γραμμών που εξέφραζε "τη λύπη προς την οικογένεια του θύματος", δήλωνε "τη συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους" (!) και τόνιζε ότι αναμένει το πόρισμα των ανακριτικών αρχών…

Στο δημοτικό συμβούλιο που ακολούθησε του τραγικού δυστυχήματος, μάλιστα, το θέμα δεν τέθηκε καν στην ημερήσια διάταξη συζήτησης, καθώς ακόμη κι ύστερα από ψηφοφορία των μελών του δημοτικού συμβουλίου απορρίφθηκε πρόταση να τεθεί προς συζήτηση στην εν λόγω συνεδρίαση! Με αυτόν τον τρόπο, ο δήμος Αγ. Δημητρίου έδειξε έμπρακτα "ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων".

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση οδήγησε στην αποχώρηση από τη συνεδρίαση του επικεφαλής της ΔΑΣ Τ. Γιανέζου και της αντιπροσωπίας της, του δημοτικού συμβούλου Αγ. Γαβαλά όπως και της αντιπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ, που παραβρισκόταν στο δημοτικό συμβούλιο.

Μαίρη Ευθυμιάτου