Νίκη για το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, της Πολυξένης Κωστάκη

τ.252, 03/10/2008

Τα μπλοκάκια είναι μισθωτή σχέση

Εκδόθηκε στις 16/9 η δικαστική απόφαση που απορρίπτει την προσφυγή του ΣΤΥΕ (Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος) κατά του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Με βάση την απόφαση, το σωματείο θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδοτικούς φορείς για την επόμενη συλλογική του σύμβαση στις τεχνικές εταιρείες στην Αττική. Το πρωτοφανές αντεργατικό πραξικόπημα που επιχείρησαν οι εργοδότες και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΣΤΥΕ) έπεσε στο κενό. Κοινός στόχος τους ήταν να μην διατηρηθεί σε ισχύ η περσινή μεγάλη κατάκτηση του Σωματείου, να συμπεριληφθούν στη συλλογική του σύμβαση όλοι οι εργαζόμενοι μισθωτοί τεχνικοί, και αυτοί που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Να θυμίσουμε ότι αμέσως μόλις το σωματείο έστειλε πρόσκληση για διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση του 2008 στις εργοδοτικές οργανώσεις, η ΟΣΕΤΕΕ (πρακτικά η διοίκηση του ΣΤΥΕ, η οποία είχε στραφεί δικαστικά κατά του σωματείου άλλες δύο φορές), προσέφυγε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/1982, παγώνοντας έτσι τις διαδικασίες για τη σύμβαση, με το επιχείρημα ότι το σωματείο έχει μέλη… ελεύθερους επαγγελματίες! Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι είχαν προηγηθεί ασφαλιστικά μέτρα των εργοδοτών κατά του σωματείου, που και αυτά απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Η απόφαση είναι, από κάθε άποψη, καταπέλτης για την άθλια πρακτική του ΣΤΥΕ. Ταυτόχρονα θέτει ξεκάθαρα το ζήτημα της κάλυψης των εργαζόμενων που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Αναδεικνύει ακόμα την εχθρική στάση του υποταγμένου συνδικαλισμού απέναντι στους εργαζόμενους στο χώρο της ευλυγισίας και της επισφάλειας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρόεδρος του ΣΤΥΕ και κεντρικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Φραγκόπουλος, μόλις πριν λίγο καιρό συνυπέγραψε με τις εργοδοτικές οργανώσεις την κατάπτυστη συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, που δίνει αυξήσεις ψίχουλα.

Η απόφαση αποτελεί σημαντικό δεδικασμένο ενάντια στις συνεχείς προσφυγές του ΣΤΥΕ και αξιοποιήσιμο βήμα στον επίμονο αγώνα του σωματείου για υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για την πάλη ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Έχει μεγάλη σημασία για όλο το εργατικό κίνημα, καθώς τα "μπλοκάκια" έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος σκληρής αντιπαράθεσης με την εργοδοσία και ενόψει της διεκδίκησης της νέας συλλογικής σύμβασης. Η ικανότητα να επιβάλλουμε αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις, η υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων μας, εξαρτάται από το συλλογικό, διαρκή και αποφασιστικό αγώνα μας.

Πολυξένη Κωστάκη
Μέλος της Ένωσης Εργαζομένων
Μισθωτών Τεχνικών