Νίκη των κατοίκων στου Ζωγράφου, του Σταύρου Κοσμά

τ.275, 02/10/2009

Σε μία πόλη όπως ο Ζωγράφος, όπου παρατηρείται η μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Καζάκος έχει βάλει στο στόχαστρο εδώ και χρόνια τις τελευταίες νησίδες πρασίνου. Σε πέντε μικρές πλατείες του πολύπαθου δήμου (Μερκάτη, Άνοιξης, Ελευθερίας, Πλαστήρα και Νεκροταφείου) έχει δρομολογήσει την κατασκευή χώρων υπόγειας στάθμευσης και υπέργειων οικοδομών εμπορικής χρήσης, ενώ η επιφάνειά τους θα “αναπλαστεί”, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη μέθοδο αντικατάστασης των δένδρων από… τσιμέντο και παρτέρια με καχεκτικά λουλούδια.

Την Τρίτη 6/10 η συντονισμένη παρουσία κατοίκων, μαθητών, επιτροπών κατοίκων για την προστασία των πλατειών της πόλης, της Επιτροπής για να γίνει η Βίλα Ζωγράφου κτήμα του λαού, φορέων (συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιλισσός) και δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (συμμετείχαν το “Κίνημα στην Πόλη” και το “Μαζί”) απέτρεψε τις προγραμματισμένες για τις 10 το πρωί δημοπρασίες.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Καζάκου, που εκτός από τα ΜΑΤ είχε φροντίσει να κινητοποιήσει με “επείγουσα πρόσκληση”, την οποία υπέγραφε ο ίδιος και είχε κυκλοφορήσει με ημερομηνία 3/10/2009, όλο “τον υγιή λαό της πόλης να υπερασπίσει και αυτός το δικαίωμα της πλειοψηφίας” (πρόκειται για γνωστούς τραμπούκους, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου είχαν επιτεθεί στις Επιτροπές Ακρίβεια – STOP που διαμαρτύρονταν), οι παριστάμενοι, που είχαν συγκεντρωθεί από τις 7 π.μ., αποκλείοντας και τις δύο εισόδους του Δημαρχείου της πόλης, πέτυχαν να ματαιώσουν τη διαδικασία των δημοπρασιών. Ακολούθησε πορεία των περίπου 200 συμμετεχόντων προς την πλατεία Μερκάτη, μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μία μάχη κερδήθηκε. Όμως το ραντεβού ανανεώνεται για τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ο δήμαρχος θα επιχειρήσει για δεύτερη φορά να δημοπρατήσει τους τελευταίους ελεύθερους χώρους πρασίνου και να τους παραδώσει σε εμπορικές χρήσεις.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Σταύρος Κοσμάς