ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, Συνέντευξη με τον Μ.Γλέζο

τ.225, 31/08/2007

Να απελευθερώσουμε το λαό από την ομηρία του δικομματισμού

Συνέντευξη με τον Μανώλη Γλέζο

Στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στην «Αριστερά!», την απελευθέρωση του λαού από την ομηρία του δικομματισμού, ώστε με την ψήφο του στις 16 Σεπτέμβρη να εκφράσει την πραγματική του βούληση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Αριστεράς και την ανάγκη ενωτικών και μαζικών αγώνων, σημειώνει ότι η διασπαστική τακτική ουσιαστικά υπηρετεί τον αντίπαλο, ενώ για τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι επιβάλλεται «να εμποδίσουμε όποια προσπάθεια θα καταβληθεί για συνεργασία με οποιαδήποτε από τις δυνάμεις εξουσίας».

 

Γιατί ο Καραμανλής επέλεξε να κάνει τώρα τις εκλογές; Ακούστηκε από πολλές πλευρές ότι παίζει με τους θεσμούς, που κατά περίπτωση επικαλείται. Ποια είναι η δική σου εκτίμηση;

Είχε αφήσει να διαφανεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Η αναθεώρηση αυτής της στάσης σημαίνει ότι σέβεται περισσότερο την κομματική σκοπιμότητα και όχι τους θεσμούς, και αυτό είναι φυσικά κρίμα για την λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Είναι φανερό ότι το κάνει για κομματικούς λόγους. Και οι λόγοι που προβλήθηκαν ως εθνικοί, μόνο εθνικοί δεν είναι. Ας τους δούμε έναν-έναν: Ως πρώτο λόγο είπε ότι πρέπει να έχει νωπή την εντολή για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού. Δηλαδή, κάθε χρόνο πριν από τον προϋπολογισμό θα γίνονται εκλογές; Εμείς θα το θέλαμε, αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση εθνικός ο λόγος αυτός.

Ως δεύτερο λόγο επικαλέστηκε την ανάγκη να προωθηθούν με νωπή πάλι την εντολή τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί. Για ποιο λόγο να είναι νωπή η εντολή; Κάθε φορά που πρόκειται να κατατεθούν νομοσχέδια πρέπει να είναι νωπή η εντολή; Για μας η ιδέα της κάθε φορά συμμετοχής του λαού σε κρίσιμα θέματα είναι σημαντική, αλλά υπάρχει ο θεσμός του δημοψηφίσματος. Υπάρχουν κι άλλο τρόποι για να γίνει αυτό. Δεν χρειάζεται να παραβιάζεται αυτό που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει.

Και τρίτος λόγος που προβλήθηκε ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά κι αυτός δεν είναι λόγος γιατί μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και αν εκλεγεί νέα Βουλή, χωρίς να χρειάζεται να είναι νωπή η εντολή.

Όλα δείχνουν ότι οι λόγοι είναι άλλοι και είναι καθαρά κομματικοί. Πείστηκε ο αρχηγός της ΝΔ από τις εισηγήσεις των υπουργών και των συμβούλων του ότι τώρα μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και ο κομματικός λόγος παρουσιάστηκε ως εθνικός. Στην ουσία, μοναδικός στόχος είναι το πώς θα κερδηθούν οι εκλογές. Δεν είναι λοιπόν εθνικοί οι λόγοι, είναι κομματικοί.

Το γιατί επέλεξε την 16η Σεπτεμβρίου νομίζω ότι έχει γίνει σαφές από τους υπουργούς του κατά κόρον. Οι ίδιοι οι υπουργοί έχουν πει ότι πρέπει να γίνουν τώρα οι εκλογές, για να προλάβουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού που αναμένονται το φθινόπωρο, αλλά και πριν βγουν περισσότερα στοιχεία για το σκάνδαλο των ομολόγων. Αυτές ήταν οι προτάσεις των υπουργών. Στόχος ήταν να πιάσουν τους πάντες, κόμματα και πολίτες, στις διακοπές και να έχουμε ουσιαστικά μια όχι πολιτική προεκλογική περίοδο. Γι’ αυτούς τους λόγους γίνονται τώρα οι εκλογές και πρόκειται για ευθεία κομματικοποίηση των θεσμών και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος – έστω αυτού που είναι.

Τι σηματοδοτούν αυτές οι εκλογές για το ΣΥΡΙΖΑ;

Να σημειώσω ότι είμαστε έτοιμοι για εκλογές, γιατί θεωρούμε ότι αποτελούν μέρος ενός αγώνα στον πολιτικό στίβο. Εμείς είμαστε έτοιμοι, πάντοτε σε εγρήγορση, γιατί βρισκόμαστε κοντά στους αγώνες του λαού, γνωρίζουμε τα προβλήματά του και παλεύουμε για αυτό που θέλουν οι περισσότεροι: να απαλλαγούμε από το δικομματισμό. Το θέλουμε όλοι; Εμείς πιστεύουμε ότι το θέλει πάρα πολύς κόσμος, αλλά είναι δεσμευμένος, είναι σε ομηρία. Θεωρούμε τον εκλογικό αγώνα έναν από τους αγώνες που κάνουμε και κάνει ο λαός για την έκφρασή του και στο Κοινοβούλιο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η αγανάκτηση του λαού από τη διακυβέρνηση της ΝΔ και τα προβλήματα που έχει σωρεύσει και η αγανάκτησή του για το ΠΑΣΟΚ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που επίσης όξυναν τα προβλήματα του λαού, θα εκφραστούν στις επικείμενες εκλογές. Και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό ακριβώς: να εκφραστεί η βούληση του κόσμου.

Επειδή, όμως, αναγνωρίζουμε ότι μεγάλα τμήματα του λαού είναι παγιδευμένα από το κατεστημένο, από την εξουσία των δύο κομμάτων με διάφορους τρόπους και με διάφορους ηθικούς εκβιασμούς, το ζήτημα είναι πώς θα απελευθερώσουμε το λαό από την ομηρία του δικομματισμού, ώστε με την ψήφο του να εκφράσει την πραγματική του βούληση. Αυτό είναι και το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει μια προσπάθεια η οποία στηρίζεται στη δοκιμασμένη αρνητικά και θετικά εμπειρία τεσσάρων χρόνων και εξορμά να πείσει το λαό να αποδεσμευτεί από τα δεσμά που τον έχουν δεμένο τα δύο κόμματα της εξουσίας και να ψηφίσει σύμφωνα με τη θέλησή του. Για μας δεν είναι θέμα να πείσουμε το λαό να βρει το δίκιο του, αλλά να πείσουμε το λαό να κάνει επανάσταση για να βρει το δίκιο του.

Πιστεύουμε ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με όλο τον ελληνικό λαό, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια ολόκληρη συνομωσία εναντίον μας. Παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ δεν θα μας προσφέρουν χρόνο, εκτός από τα τυπικά που ορίζει ο νόμος. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι με όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε εγρήγορση θα έρθουμε σε επαφή με το λαό και από τη δυναμική που θα επιδείξουμε, εξαρτάται το αν θα πείσουμε το λαό επιτέλους να κάνει την επανάστασή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ακουμπά με αποτελεσματικό τρόπο τη νεολαία. Ο Μανώλης Γλέζος τι μήνυμα θέλει να στείλει στους νέους ενόψει των εκλογών;

Το μήνυμα που έχω να στείλω στη νεολαία είναι διπλό: Το ένα είναι να κατανοήσει η νεολαία τη δύναμή της, να γνωρίσει τη δύναμή της και να αποκτήσει συλλογική συνείδηση για το τι πρέπει να κάνει. Αυτό τι σημαίνει; Εμείς στο χωριό μου έχουμε μια πάρα πολύ σκληρή παροιμία: Αλίμονο στον άνθρωπο όταν μάθει το βόδι τη δύναμή του. Το βόδι αγνοεί τη δύναμή του. Ως πότε ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος, ο πολίτης τον οποίο εκμεταλλεύονται τα συστήματα αιώνες τώρα, ως πότε θα βρίσκεται στην άγνοια; Η νεολαία είναι εκείνη που πρώτη θα σπάσει τα συστήματα της δουλείας που μας έχουν επιβάλλει. Είναι βασικό θέμα της νεολαίας.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στους νέους, αλλά και σε όλο το λαό βέβαια, τι σημαίνει το δικαίωμά μας να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια. Η νεολαία έχει ένα σοβαρό καθήκον: να αναλύσει στον ψηφοφόρο, να αναλύσει στον πολίτη τι σημαίνει η ψήφος. Με την ψήφο του ο λαός «απαλλοτριώνει» τα δικαιώματά του. Τα μεταβιβάζει σε κάποιον που θα τον εκπροσωπεί για τέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό είναι καθοριστικό να επιλέγει τον πολιτικό σχηματισμό που υπηρετεί το λαό. Και είναι γνωστό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπηρετούν το λαό.

Αν η κατάσταση στην Αριστερά ήταν διαφορετική, θα μπορούσε ο δικομματισμός σχεδόν ανενόχλητος να κάνει τα «παιχνίδια» του;

Λέμε συνέχεια και έχουμε δίκιο ότι αυτοί φταίνε για την κατάσταση που βιώνει ο λαός. Το ερώτημά μου, όμως, είναι: εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη; Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Είναι γνωστό το πρόγραμμά τους και έχουν αποδείξει ότι προωθούν την καταπίεση των λαών, το βάθεμα της εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους κλπ. Το σχέδιό τους είναι γνωστό.

Εμείς τι κάνουμε για να το αποτρέψουμε; Είναι δυνατόν η αριστερά και στον τόπο μας αλλά και σε όλο τον κόσμο να μην μπορεί να συνεργαστεί; Να μην μπορεί να προχωρήσει στη συνένωση όλων των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και για την αντιμετώπιση συνολικά της λαίλαπας που έρχεται; Δεν λέω να εγκαταλείψει ο καθένας το ιδεολογικό του βάθρο, ας το κρατήσει, αλλά να βρει τα κοινά σημεία με την άλλη αριστερή δύναμη για να πάμε μπροστά.

Να ένα καταπληκτικό γεγονός… Το 2000 βρέθηκα στη Γένοβα και οι Ιταλοί διοργανωτές της μεγάλης εκδήλωσης που έγινε εκεί, προς τιμήν του ελληνικού αγωνιστικού κινήματος, μας πρότειναν να μπούμε επικεφαλής, αλλά ενωμένοι, και το αρνηθήκαμε. Και λέω, τι μας χωρίζει; Όλοι μας είχαμε τον ίδιο στόχο. Είμαστε εναντίον των G8 και όλοι μας εφόσον ήμασταν εκεί είχαμε επιλέξει τη μαχητική διαδήλωση. Τι άλλο μας χώριζε; Μόνο ενωμένοι μπορούμε να δείξουμε τη δύναμη της εργατιάς και να είμαστε υπολογίσιμοι.

Πώς αλλιώς να σε υπολογίσουν αν σε βλέπουν διασπασμένο; Θεωρώ ότι η διασπαστική τακτική στην αριστερά βοηθά τον αντίπαλο. Όσο κι αν λες, και εγώ δεν αμφιβάλλω για τις προθέσεις, ότι είσαι εναντίον του ιμπεριαλισμού, εναντίον των στρατιωτικών βάσεων, όταν στην πράξη δεν βοηθάς τους ενωτικούς και μαζικούς αγώνες, τελικά βοηθάς το καθεστώς που μας καταπιέζει.

Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές θα συνεχίσει να είναι ελπιδοφόρο και πώς;

Τα δείγματα ήδη έχουν παρουσιαστεί. Το γεγονός ότι πάρα πολλές ομάδες αριστερών προσέρχονται στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι ήδη αρχίζει και δημιουργείται ένα ρεύμα το οποίο έχουμε το χρέος πρώτον, να το αξιοποιήσουμε ώστε να σπάσουμε την κυριαρχία του δικομματισμού. Δεύτερον, να εμποδίσουμε όποια προσπάθεια θα καταβληθεί για συνεργασία με οποιαδήποτε από τις δυνάμεις της εξουσίας –διότι θα καταβληθεί τέτοια προσπάθεια– και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, επειδή αυτή στηρίζεται στο σεβασμό της ιδιαιτερότητας του καθενός. Στηρίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες και είναι συνεργασία προεκλογική, εκλογική και μετεκλογική. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή, και ελπίζω από ό,τι δημιουργηθεί να μην πάρουν αέρα τα μυαλά μερικών κουφιοκεφαλάκηδων…

 

*Η συνέντευξη με το Μανώλη Γλέζο έγινε πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές.