Να πάρουν πίσω το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα

τ.239, 21/03/2008

Οδηγούν σε διάλυση τα επικουρικά ταμεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στα επικουρικά ταμεία. Τρία χρόνια νωρίτερα, με το νόμο 3371/05 κατέλυσε συλλογικές συμβάσεις, καταργώντας τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών. Σήμερα ολοκληρώνει το έργο της με το νέο νομοσχέδιο καταφέρνοντας καταλυτικό χτύπημα στα επικουρικά ταμεία. Πρώτον, γιατί μειώνει τις παροχές στους ασφαλισμένους τους στο 20% του συντάξιμου μισθού, μείωση που φτάνει ως και στο μισό της ισχύουσας επικουρικής σύνταξης. Για τη συνταξιοδότηση με 15ετία, η επικουρική σύνταξη πέφτει ως και στο 8% του συντάξιμου μισθού. Η διάταξη αυτή ανατρέπει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων στα υπό ενοποίηση ταμεία. Επιπλέον, έχει σαν συνέπεια την απώλεια των αυξημένων εισφορών που έδιναν ορισμένοι ασφαλισμένοι στα ταμεία τους προσδοκώντας μεγαλύτερες συντάξεις.

Δεύτερον, γιατί συντελεί στην αφαίμαξη και διάλυση των επικουρικών ταμείων μέσα από τις ενοποιήσεις. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Επικουρική Ασφάλιση Μισθωτών). Το ταμείο αυτό με αναλογιστικό έλλειμμα 48 δισ. ευρώ, με το ΙΚΑ να του χρωστάει 5,5 δισ. ευρώ* (2,5 δισ. ευρώ κατά την κυβέρνηση) και με μηδενικό αποθεματικό, εγκολπώνει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τρία επιπλέον ταμεία μισθωτών. Δεύτερο τρανταχτό παράδειγμα το επικουρικό του ΤΣΜΕΔΕ, ταμείο με πλεόνασμα και υψηλές εισφορές εργαζομένων. Ενσωματώνεται στο ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων), το οποίο αποτελείται από 21 κλάδους κύριας, επικουρικής ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας, ελλειμματικούς και μη. Το βασικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η άμεση εξάντληση των πόρων των επικουρικών ταμείων, που ενώ θα βρίσκονται (λογιστικά) σε διαφορετικούς λογαριασμούς μέσα στα ενοποιημένα ταμεία, εντούτοις τα πραγματικά χρήματα θα είναι μέσα στον ίδιο κουμπαρά, από τον οποίο θα εξυπηρετούνται τα ελλείμματα και οι τρέχουσες ασφαλιστικές απαιτήσεις. Έτσι, εύκολα, τα υγιή ταμεία θα πάψουν να υπάρχουν.

Η κατεύθυνση είναι η αντικατάσταση των επικουρικών ταμείων από τα επαγγελματικά ταμεία (Ε.Τ.). Η εδραίωση και επέκταση των επαγγελματικών ταμείων προϋποθέτει την εξαφάνιση των επικουρικών. Γιατί τα Ε.Τ. έχουν και μειωμένες παροχές (ανταποδοτικότητα) και μη εγγυημένες συντάξεις και υψηλή επικινδυνότητα (70% των αποθεματικών επιτρέπεται να τζογάρονται στο χρηματιστήριο). Άρα, για να καθιερωθούν ως ο δεύτερος πυλώνας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, θα πρέπει η δημόσια κοινωνική ασφάλιση να εκλείψει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επικούρηση.

*υπολογισμός του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ Γιώργου Ρωμανιά