Να σταματήσει το πογκρόμ ενάντια στην Αριστερά στην Τουρκία! του Ερρίκου Φινάλη

τ.263, 20/03/2009 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με το αφιέρωμα "Λογοτεχνία, Πολιτική, Ουτοπία")

Στις 10/3 οι “αντιτρομοκρατικές” μονάδες συνέλαβαν 57 αγωνιστές της Αριστεράς σε 6 πόλεις. Οι περισσότερες συλλήψεις (33) έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται στελέχη του νόμιμου πολιτικού κόμματος ESP (Σοσιαλιστική Πλατφόρμα των Καταπιεσμένων), συντάκτες της εφημερίδας “Atilim” και του περιοδικού “Τέχνη και Ζωή”, εκπρόσωποι συνδικάτων, καθώς και αγωνιστές που κατηγορούνται ότι είναι μέλη του εκτός νόμου κόμματος MLKP (Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα). Αυτό το νέο κύμα συλλήψεων κατ’ εντολή της “δημοκρατικής” κυβέρνησης Ερντογάν, που αποτελεί προνομιακό συνομιλητή και σύμμαχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ξεσκεπάζει για μια ακόμη φορά το ψευτοδημοκρατικό προσωπείο της Άγκυρας – ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται με θράσος σε διεθνές επίπεδο ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών!

Οι μαζικές συλλήψεις δεκάδων στελεχών της Αριστεράς, του συνδικαλιστικού και γυναικείου κινήματος, διανοούμενων, δημοσιογράφων και προοδευτικών ανθρώπων (πολλοί από τους οποίους ήταν υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 29/3) μπορούν να ερμηνευθούν ως “εξισορροπητικό” χτύπημα ενάντια στις ανερχόμενες αριστερές δυνάμεις, σε μια περίοδο που το τουρκικό βαθύ κράτος δέχεται πλήγματα λόγω της υπόθεσης Εργκένεκον. Δηλαδή, η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί και μ’ αυτόν τον τρόπο να αποδείξει ότι μπορεί κι αυτή να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την Αριστερά, ενώ κατηγορείται από το στρατιωτικό κατεστημένο ότι το χτύπημα των παρακρατικών μηχανισμών της Εργκένεκον “αποδυναμώνει τον αγώνα εναντίον της εσωτερικής τρομοκρατίας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε δυο μέρες η τουρκική εισαγγελία αναγκάστηκε να απελευθερώσει τους 42 από τους 57 συλληφθέντες, αφού δεν υπήρχε το παραμικρό στοιχείο που να τους εμπλέκει σε “παράνομες δραστηριότητες”. Οι υπόλοιποι προφυλακίστηκαν με διάφορες κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως η συμμετοχή στο εκτός νόμου MLKP – η οποία “στοιχειοθετείται” λόγω της ανεύρεσης στα σπίτια τους εφημερίδων και άλλων εντύπων που στην Τουρκία θεωρούνται παράνομα. Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και του Β. Κουρδιστάν πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση των συλληφθέντων, ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες μια σειρά κόμματα και οργανώσεις (μεταξύ των οποίων και η ΚΟΕ) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Ερρίκος Φινάλης