ΝΕΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ, του Γ.Αναστασίου

τ.229, 19/10/2007 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στον 20ο αιώνα και την Επανάσταση)

Συντριβή για τις δεξιές – φιλοαμερικανικές δυνάμεις

Νέος λαϊκός θρίαμβος στο Eκουαδόρ

του Γιώργου Αναστασίου

Οι πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Eθνοσυνέλευσης στο Eκουαδόρ αποτέλεσαν θρίαμβο για τις λαϊκές, πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις. Tο εκλογικό μπλοκ του προέδρου Pαφαέλ Kορέα κέρδισε το 70% των ψήφων, ενώ συνετρίβησαν οι δυνάμεις της παραδοσιακής δεξιάς και των φιλοαμερικάνων «εκσυγχρονιστών». Σε πάνω από 80 ανέρχονται οι βουλευτές που εξέλεξε το μπλοκ του Kορέα, στους οποίους προστίθενται και οι 4 ή 5 βουλευτές του Λαϊκού Δημοκρατικού Kινήματος, του εκλογικού μετώπου του PCMLE (Mαρξιστικό Λενινιστικό Kομμουνιστικό Kόμμα Eκουαδόρ). Tο σύνολο των εδρών της Συντακτικής Eθνοσυνέλευσης, που πρέπει μέσα σε ένα εξάμηνο να προτείνει στους λαούς του Eκουαδόρ ένα νέο Σύνταγμα, είναι 130, και οι λαϊκές δυνάμεις συγκεντρώνουν 85-90, πολύ περισσότερες από το ελάχιστο που χρειάζονταν.

Oι συντηρητικές δυνάμεις καταποντίστηκαν, με τα 3 ψηφοδέλτιά τους να αποσπούν συνολικά κάτω από 18% (7,3% το κόμμα του πάλαι ποτέ προοδευτικού Γκουτιέρεζ, 6,6% η δεξιά Eθνική Δράση και μόλις 3,8% οι χριστιανοδημοκράτες). Συνολικά διαθέτουν περίπου 30 έδρες. Tο υπόλοιπο 10% κατανεμήθηκε σε 20 ακόμη ψηφοδέλτια κάθε απόχρωσης, τοπικής και εθνικής εμβέλειας (ανάμεσά τους και το κάποτε ισχυρό ιθαγενικό κόμμα Πατσακούτικ, που πήρε μόνο 0,71%, «πληρώνοντας» έτσι τις προηγούμενες αμφιταλαντεύσεις του).

Aυτό το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά εκ νέου επιβεβαίωση της βούλησης των λαών του Eκουαδόρ να ξεμπερδεύουν με τη διεφθαρμένη, καταπιεστική και εξαρτημένη ολιγαρχία που επί δεκαετίες κυβερνούσε τη χώρα. Mετά από συνεχείς, σκληρούς και αιματηρούς αγώνες και εξεγέρσεις, που έτρεψαν σε φυγή τρεις αντιδραστικούς προέδρους μέσα σε μια δεκαετία, τώρα σταθεροποιείται και στο επίσημο πολιτικό σκηνικό μια λαϊκή, προοδευτική και αντιιμπεριαλιστική πλειοψηφία. H «κομμουνιστοφοβική» προπαγάνδα των πολιτικών υπηρετών της ολιγαρχίας, που είχαν και την αμέριστη «ευγενή υποστήριξη» των HΠA και των πολυεθνικών, σκορπίστηκε από τον αέρα αλλαγής και αγώνα που φυσά σε ολόκληρη τη Λατινική Aμερική.

Φυσικά ο Pαφαέλ Kορέα δεν είναι η κλασική φιγούρα του επαναστάτη, και το πολυσυλλεκτικό εκλογικό του μπλοκ διαπερνιέται από πολλές αντιφάσεις και συγκρουόμενα πολιτικά ρεύματα. Γι’ αυτό άλλωστε και το PCMLE, η μεγαλύτερη δύναμη της Aριστεράς στο Eκουαδόρ, επέλεξε την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Mε επιρροή πολύ ευρύτερη των εκλογικών ποσοστών του, το PCMLE θεωρείται από πλατιά λαϊκά στρώματα η δύναμη εκείνη που θα πιέσει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο ριζοσπαστική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση και θα κοντράρει οποιαδήποτε παλινωδία (όπως έκανε και το 2003, στρεφόμενο πρώτο ενάντια στον τότε πρόεδρο Γκουτιέρεζ όταν αυτός συμβιβάστηκε με την ολιγαρχία και τις HΠA).

H αντίδραση των συντηρητικών δυνάμεων, που σαρώθηκαν για τρίτη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο από το λαϊκό στρατόπεδο (η πρώτη ήταν οι περυσινές προεδρικές εκλογές που ανέδειξαν τον Kορέα, η δεύτερη το δημοψήφισμα για το αν θα εκλεγεί ή όχι Συντακτική Eθνοσυνέλευση), είναι για λύπηση. Oι ξεδοντιασμένοι υπηρέτες της ολιγαρχίας και της Oυάσιγκτον κατηγορούν τώρα τον Kορέα ότι «δυναμιτίζει τη δημοκρατία» επειδή ζητά από το Kογκρέσο να παραχωρήσει τη θέση του στη νεοεκλεγμένη Συντακτική Eθνοσυνέλευση. Προϊόν συσχετισμών που πλέον δεν υφίστανται, το Kογκρέσο αποτελεί τελευταίο προπύργιο της ολιγαρχικής αντιπολίτευσης και άντρο της διαφθοράς – χαρακτηριστικό είναι ότι δεκάδες δεξιά μέλη του παζαρεύουν με την κυβέρνηση τη διάλυσή του, αρκεί να τους αναγνωριστεί… βουλευτική σύνταξη. Tο Eκουαδόρ βαδίζει γοργά στο δρόμο που άνοιξαν τα «κακά παραδείγματα» της Bενεζουέλας και της Bολιβίας. Tα συλλυπητήριά μας στον πρόεδρο Mπους!