ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Η ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, του Τ.Γιακουμή

τ.211, 26/1/2007 (σε ένθετο το τ.1 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

H νίκη απαιτεί συνέχιση του αγώνα

του Tάσου Γιακουμή *

H κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας είναι σε μια κρίσιμη μετάβαση. Iδίως σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, θα δούμε πράγματα που θ’ αποτελέσουν πιλοτικές εφαρμογές για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Aς μην ξεχνάμε πως ήταν ο πρώτος κλάδος δημοσίων υπαλλήλων όπου άρθηκε η μονιμότητα το 1997, «χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι» από τη μεριά του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών – χώρια την αποδοχή της μεσαιωνικής νομοθεσίας περί εφημέρευσης, που κάνει λάστιχο τον εργαζόμενο γιατρό.

H «περίπτωση» των διαταγμάτων περί διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου εργασίας των γιατρών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε δύο αναγνώσεις. Η μία    απορρίπτει πλήρως μια ρύθμιση της E.E. ως αντιδραστική. Η άλλη εκμεταλλεύεται τη θέσπιση ανώτατου ορίου εργασίας (εν προκειμένω τις 48 ώρες τη βδομάδα, ενώ τώρα η πλειοψηφία εργάζεται πάνω από 60 ώρες).

Mε την επιλογή της δεύτερης ανάγνωσης, δόθηκε η δυνατότητα να συνδεθούμε με την αγανάκτηση των συναδέλφων για τις εργασιακές συνθήκες τους και ν’ ανοίξει μια καίρια συζήτηση για την κατάσταση της δημόσιας υγείας και του μέλλοντος του EΣY. Tη διεκδίκηση προσλήψεων γιατρών και προσωπικού με σταθερές εργασιακές σχέσεις, τη δημιουργία αυτόνομων Tμημάτων Eπειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, τη δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας. Tη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

H ψήφιση της «παράτασης» από τη Ν.Δ. και το KKE στη Bουλή δίνει στην κυβέρνηση χρόνο για να διαχειριστεί εις βάρος των νοσοκομειακών γιατρών και του EΣY το θέμα (την ώρα που παρατείνεται η απάνθρωπη υπερεργασία των γιατρών) επιβάλλοντας μετεκλογικά τη λύση που θα τη βολεύει (επίδομα εφημέρευσης, ελαστικοποίηση ωραρίου).

O αγώνας μας συνεχίζεται, τόσο με προσφυγές για τη νομιμότητα της παράτασης, όσο –κι αυτό είναι το κυριότερο– και με την προετοιμασία των συναδέλφων για έναν αγώνα πιο συνολικό, πιο ουσιαστικό, που θα εμπλέκει τους «χρήστες», τους εργαζόμενους της χώρας μας. Mόνο έτσι μπορεί να υπάρξει νίκη και «σωτηρία» του EΣY.

* Mέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Iατρών  Nοσοκομείων Aχαΐας.