Ν.Κακλαμάνης, ο δήμαρχος του μπετόν, των μεγαλοεργολάβων και των ΜΑΤ

τ.260, 06/02/2009 (σε ένθετο το τ.6 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Λαϊκή αντίσταση για κάθε πράσινο χώρο

Να σταματήσουμε το έγκλημα στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Πάρκο Λέλας Καραγιάννη ή διαφορετικά πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Ένας χώρος 2.020 τ.μ. ή αλλιώς 2 στρέμματα γης. Μια έκταση γεμάτη δέντρα κάποτε στην πυκνοκατοικημένη Κυψέλη, μια μικρή όαση πρασίνου στην πολυσύχναστη οδό Πατησίων. Το σημείο αυτό λοιπόν έφερε την Κυψέλη στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες.

Ο Δήμος Αθηναίων το 2006 υπέγραψε σύμβαση με την Κοινοπραξία "Δομοτεχνική τεχνική τουριστική Α.Ε." και της παραχωρεί για 30 χρόνια "τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση" του πάρκινγκ που θέλει να κατασκευάσει σε αυτόν ακριβώς το χώρο. Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει στον υπέργειο χώρο: ράμπες, αεραγωγούς, ασανσέρ, κυλικεία, καταστήματα κ.λπ. Μπορεί στις διάφορες μακέτες του έργου να παρουσιάζεται ότι πάνω από το πάρκινγκ θα δημιουργηθεί υψηλό πράσινο, όμως όλες οι μελέτες (μηχανικών, τοπογράφων και γεωπόνων) απέδειξαν το αντίθετο ακριβώς. Άλλωστε υπάρχει και η πικρή τσιμεντένια πραγματικότητα στα υπόγεια πάρκινγκ της Πλατείας Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων), της Πλατείας Αιγύπτου (Πατησίων και Αλεξάνδρας), της Πλατείας Κάνιγγος, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Εθν. Αντίστασης, όπου η κατασκευή υψηλού πρασίνου έμεινε στα χαρτιά και στις μακέτες. Οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας την προώθηση αυτού του καταστροφικού έργου. Με έγγραφό της η Διεύθυνση Δασών δεν εγκρίνει την υλοτομία και την παρέμβαση σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Στις 30/6/2008 η δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ απορρίπτει το αίτημα κοπής δένδρων. Στις 4/11/2008 ο Δήμος Αθηναίων υποβάλει πλήρη φάκελο και αναμορφωμένη φυτοτεχνική μελέτη στην πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ. Η ΕΠΑΕ εγκρίνει τη μελέτη ως προς το ειδικό κτίριο (υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων), ενώ η άρνηση από τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας για την κοπή των δέντρων είναι γνωστή.

Δευτέρα 26/1 και ώρα έξι το πρωί. Τα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων έρχονται μέσα στ’ άγρια χαράματα και κόβουν όλα τα δέντρα στο πάρκο – και όχι μόνο 12, όπως ισχυρίζεται ο κύριος δήμαρχος. Οι γείτονες κινητοποιούνται άμεσα και σε λίγη ώρα το πάρκο αρχίζει να γεμίζει κόσμο. Η καταστροφή όμως που έχει προηγηθεί είναι ολοκληρωτική. Μόνο οι φοίνικες διασώζονται. Η δασική υπηρεσία δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μήνυση κατά του Δήμου. Οι περίοικοι κατέθεσαν μηνύσεις κατά του Δήμου και ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία. Νωρίς το απόγευμα, κατά τις πέντε η ώρα, έρχονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ για να φυγαδεύσουν τα μηχανήματα, ώστε να μην μπορέσουν να κατασχεθούν με την αυτόφωρη διαδικασία και να μην υπάρξει ακριβής καταγραφή της καταστροφής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν μαζευτεί ίσως και περισσότερα από 1.000 άτομα στο παρκάκι. Ακολούθησε ένταση και τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους κατοίκους. Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι δεν πτοούνται και προχωρούν σε δενδροφύτευση του πάρκου με 30 δέντρα. Την επόμενη μέρα, όταν 15 περίπου κάτοικοι μαζεύονται το πρωί στο παρκάκι, βρίσκουν απέναντί τους 4 διμοιρίες των ΜΑΤ και 7 κλούβες. Απωθούνται βίαια από το πάρκο και όλα αυτά σε ζωντανή μετάδοση στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται στο πάρκο ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων, όπου μαζεύονται γύρω στα 300 άτομα. Την Τετάρτη το πρωί έρχονται οι υπάλληλοι του Δήμου μαζί με τον πρόεδρο του 6ου Δ.Δ. κ. Λαγό, τον κ. Πλατόπουλο, μέλος της παράταξής του, και το δημοτικό σύμβουλο κ. Παπαδάκη και ισοπεδώνουν για δεύτερη φορά το πάρκο. Μαζεύουν όλα τα κομμένα δέντρα και κόβουν κι αυτά που οι κάτοικοι είχαν μόλις τη Δευτέρα φυτέψει. Στην προσπάθειά τους οι κάτοικοι να περισώσουν τους φοίνικες και ό,τι είχε απομείνει από το παρκάκι προπηλακίστηκαν και χτυπήθηκαν από τους 70 τραμπούκους που είχαν μαζευτεί. Και όλα αυτά, παρουσία των δημοτικών αρχών και δίχως καμία παρέμβαση από μέρους τους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, γίνεται ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων όπου μαζεύονται 600 άτομα. Η συνέλευση καταλήγει σε πορεία μέσα στα στενά της Κυψέλης και βρίσκει μεγάλη αποδοχή από τη γειτονιά. Έκτοτε οι κάτοικοι παραμένουν στο πάρκο και το περιφρουρούν με βάρδιες. Κάθε απόγευμα γίνεται ανοιχτή συνέλευση. Την Παρασκευή 30/1, το διοικητικό εφετείο ανακοινώνει προσωρινή αναστολή εργασιών μέχρι την Πέμπτη 05/2, οπότε και θα γίνει η δίκη. Μια μικρή νίκη των κατοίκων, που μας έδωσε μια μικρή ανάσα αλλά δεν μας αφήνει να επαναπαυτούμε. Οι κάτοικοι παραμένουμε στο πάρκο ενεργά με βάρδιες και ανοιχτές συνελεύσεις. Την Κυριακή 1/2, γίνεται ακόμα μία δενδροφύτευση και ακολουθεί γλέντι. Η συμμετοχή όχι μόνο των κατοίκων αλλά και ανθρώπων από όλες τις γειτονιές της Αθήνας ήταν μαζική και συγκινητική. Μέχρι στιγμής, έχουν μαζευτεί 6.500 υπογραφές κατοίκων με αίτημα να μη γίνει γκαράζ το πάρκο, να μην μπει άλλο τσιμέντο στη γειτονιά μας.

Ο αγώνας για το παρκάκι μας συνεχίζεται. Η αντίσταση έχει μεγάλη σημασία. Και για τη ζωή των κατοίκων και γιατί αποδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη.

Ιωάννα Θεοδοσίου

 


To στίγμα ενός επικίνδυνου δημάχου

Δεν είναι μόνον ότι στηρίζει τον Βωβό. Δεν είναι μόνο ότι ξεριζώνει ένα πάρκο. Δεν είναι μόνο ότι προεκλογικά έλεγε ότι θα γκρεμίσει πολυκατοικίες για να φτιάξει πράσινο, ενώ τώρα τσιμεντοποιεί όποιο τετραγωνικό μέτρο την έχει γλιτώσει. Δεν είναι μόνον ότι στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους, τους ψεκάζει με τα δολοφονικά ασφυξιογόνα, δέρνει ηλικιωμένους και μάνες με καροτσάκια. Είναι όλ’ αυτά μαζί αλλά και κάτι πολύ γενικότερο και πιο επικίνδυνο:

Είναι εκφραστής μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς γραμμής. Είναι άκρως επιθετικός πολιτικός (όχι απλώς δήμαρχος) απέναντι στην κινηματική Αριστερά. Είναι θαυμαστής-μαθητής του Σαρκοζί.

Η στάση του και οι επιλογές του δεν αφορούν μόνο το Δήμο της Αθήνας. Αφορούν ευρύτερα την αστική πολιτική στην περίοδο της κρίσης. Η δημοτικότητα που είχε μέχρι τώρα τον κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Γι’ αυτό είναι θετικό το ότι πλέον αρχίζει να τσαλακώνεται.

Το στίγμα Κακλαμάνη

1. Κάθετη ρήξη με τα κινήματα και την κινηματική Αριστερά. Ο Κακλαμάνης λέει: Απαγορεύεται οποιαδήποτε ουσιαστική αμφισβήτηση των αστικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών. Θέλετε να διαφωνείτε και να καταγράφετε τη διαφωνία σας; Κάντε το όσο θέλετε, δεν μας πειράζει (γι’ αυτό και τα καλά λόγια στο ΚΚΕ). Θέλετε όμως να πάτε παραπέρα, να μας σταματήσετε; Να μας ακυρώσετε την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα ή του πάρκου Κύπρου και Πατησίων ή του Άλσους Παγκρατίου; Ε, τότε θα έχετε πόλεμο. Και μάλιστα παντού. Δεν είναι δε τόσο μεγάλο το οικονομικό αντικείμενο για τα άλλα ζητήματα εκτός του Ελαιώνα. Αλλά ο Κακλαμάνης επιτίθεται κατά μέτωπο παντού. Γιατί; Γιατί θέλει να νικήσει την αντίσταση. Να τη σβήσει. Παράλληλα δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ, την Ανοιχτή Πόλη και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στοχοποιεί αισχρά αγωνιστές του κινήματος (βλέπε διπλανή στήλη).

2. Συσπείρωση του πιο "αρπακτικού" τμήματος του αστισμού, από τις μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου μέχρι το πιο επιθετικό τμήμα των Ελλήνων μεγαλοαστών. Πετρελαιάδες, εφοπλιστές και μεγαλοαεριτζήδες, ό,τι πιο μαύρο και αντιδραστικό υπάρχει, στηρίζουν Κακλαμάνη. Και απολαμβάνουν απ’ αυτόν σειρά από σκανδαλώδεις συμβάσεις και ρυθμίσεις. Από την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, που εκτόξευσε τα κέρδη των φαρμακοβιομήχανων, μέχρι τις ληστρικές συμβάσεις του Ελαιώνα που χαρίζουν σε Εθνική Τράπεζα, ΠΑΕ ΠΑΟ και "ερασιτέχνη" ΠΑΟ 120 εκατ. ευρώ. Και φυσικά τα ΜΜΕ τους είναι στην υπηρεσία του Κακλαμάνη και μάλιστα με τον πιο ολοκληρωτικό τρόπο, παραπληροφορώντας και αποκλείοντας την αντίπαλη άποψη. Όλοι νομίζουν ότι, τέλος πάντων, ο Κακλαμάνης θα κάνει στον Ελαιώνα 135 στρέμματα πάρκο – κι όμως δεν υπάρχει ούτε καν το ελάχιστο πάρκο στην ίδια τη μακέτα του Κακλαμάνη. Όλοι νομίζουν ότι το γήπεδο θα το πληρώσει ο ΠΑΟ – όταν το πληρώνει ο αθηναϊκός λαός και μάλιστα με καπέλο 60 τουλάχιστον εκατ. ευρώ πάνω από τη σύμβαση που είχε υπογράψει η Ντόρα Μπακογιάννη!

3. Λαϊκισμός, ανταγωνισμός μέσα στο λαό και νομιμοποίηση της επιχειρηματικής πολιτικής. Τέλος στις κοινωνικές πολιτικές – δεν μένουν άλλωστε λεφτά, αφού τα πακέτα χαρίζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Προβάλλει σαν μόνη λύση τα επιχειρηματικά σχέδια και την ελεημοσύνη των πλουσίων. Θέλετε να αλλάξει η κατάσταση στον Ελαιώνα; Μόνο με το Βωβό μπορεί να γίνει αυτό. Και παράλληλα: Κοινωνικό παντοπωλείο, με τα ληγμένα της Καρφούρ. Κοινωνικό φαρμακείο (με τα ληγμένα φάρμακα). Στην ίδια κατεύθυνση ήταν (μην ξεχνάμε) η παρέμβασή του στη νεολαιίστικη έκρηξη. Δήθεν για να δουλέψει η αγορά, να σταματήσουν οι πορείες στο κέντρο. Δήθεν για να ανέβει ο τζίρος, ν’ ανοίξουν τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Κροκοδείλια δάκρυα για τους μαγαζάτορες, την ίδια ώρα που το νέο MALL στον Ελαιώνα (με την υπογραφή Κακλαμάνη) θα κλείσει τους περισσότερους απ’ αυτούς.

4. Δεσμοί με την Ακροδεξιά. Ο ίδιος έχει ακροδεξιό και εθνικιστικό παρελθόν, προερχόμενος από την Πολιτική Άνοιξη. Τότε πρωτοστατούσε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για να μην υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Σήμερα, ακριβώς όπως ο Σαρκοζί, εντάσσει στον πολιτικό του λόγο το ακροδεξιό δηλητηριώδες οπλοστάσιο. Σαν αποτέλεσμα στηρίζεται από το ΛΑΟΣ – είναι η πρώτη κεντρικού χαρακτήρα συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ. Άλλωστε, στελέχη του ΛΑΟΣ συμμετέχουν στη δημοτική παράταξή του (Μυλωνόπουλος, Τσαμπιέρη).

Θ.Α.

 


Δικομματική μπετοφρενίτιδα

Τι είναι άραγε πιο επικίνδυνο και πιο αποκρουστικό; Η στάση του Νικήτα Κακλαμάνη ή η στάση του ΠΑΣΟΚ που δια των εκπροσώπων του (Κώστας Σκανδαλίδης στο Δήμο, Σπύρος Κουβέλης υπεύθυνος Περιβάλλοντος, προερχόμενος από το WWF) ζητά να γίνει το έργο αλλά με τη συναίνεση των κατοίκων. Το ΠΑΣΟΚ περηφανεύεται ξεδιάντροπα ότι δική του πρόταση ήταν αυτό το έργο και κατηγορεί τον Κακλαμάνη ότι δεν το "εξήγησε" καλά στους κατοίκους. Ναι, οι ΠΑΣΟΚοι έχουν ντοκτορά στην κοροϊδία. Το ξέρουμε αυτό. Αλλά να το επικαλούνται κιόλας; Σαν πολύ δεν πάει το θράσος;

 


Σε δυσκολίες το μπλοκ της τσιμεντο ποίησης του Ελαιώνα

Μέχρι σήμερα είχαμε γνωρίσει τη χρησιμοποίηση των αγανακτισμένων πολιτών ενάντια στα κινήματα. Σήμερα βλέπουμε να επιχειρείται από τον Κακλαμάνη να κινηθούν ενάντια στο κίνημα του Ελαιώνα διάφορες καταστάσεις, από απολυμένους του Βωβού, μέχρι τους οπαδούς του ΠΑΟ. Μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (Βωβός, Βαρδινογιάννης).

Ως προς τους απολυμένους του Βωβού, το μεγάλο ζήτημα είναι η απουσία συνδικαλιστικής παρέμβασης και ο χειρισμός τους από τον ίδιο τον Βωβό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διάφορες συναντήσεις, τους εργάτες εκπροσωπούν τα στελέχη της εταιρίας, οι δικηγόροι της και οι μηχανικοί της. Το Συνδικάτο Οικοδόμων δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση. Ενώ θα μπορούσε να πει την απλή αλήθεια. Ότι, δηλαδή, οι απολύσεις είναι παράνομες – πώς άραγε μπορούν να γίνονται ομαδικές απολύσεις; Ότι οι απολύσεις είναι αδικαιολόγητες – ας απασχολήσει ο Βωβός το προσωπικό του σε άλλα έργα. Στους ισολογισμούς της εταιρίας αναφέρεται ότι η εταιρία διαχειρίζεται ακίνητα ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ας πάει, λοιπόν, να κάνει επενδύσεις σ’ αυτά και μάλιστα όχι σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου. Το Συνδικάτο Οικοδόμων όφειλε να παρέμβει και να ζητήσει να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις. Να οργανώσει τους εργάτες πάνω σε μια τέτοια διεκδίκηση. Αυτός είναι ο ρόλος ενός συνδικάτου, που θέλει να αποκαλείται μάλιστα ταξικό. Η απουσία του είναι εκκωφαντική και απαράδεκτη. Φαίνεται να αφήνει την κατάσταση να την εκμεταλλεύεται ο Βωβός και ο ΛΑΟΣ, μάλλον γιατί αυτοί καναλιζάρουν τη δυσαρέσκεια των εργατών ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλ. Τσίπρα.

Ως προς τη χρησιμοποίηση των οπαδών του ΠΑΟ, αυτή δεν θα είχε επιτυχία, αν δεν υπήρχε η συγχορδία των ΜΜΕ και ο υπερβάλλων ζήλος όλων των εξαρτημένων από τους εργοδότες τους δημοσιογράφων. Πρωτοστάτησε ο αθλητικός τύπος και το αθλητικό ραδιόφωνο –με τιμητική εξαίρεση ορισμένους δημοσιογράφους στη "Sprot Day", Χελάκης, Ελευθεράτος κ.λπ.– και φυσικά το MEGA και το STAR. Από κάποιο σημείο και ύστερα, τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Πρετεντέρης – με ό,τι σημαίνει το όνομα αυτό.

Η μανιώδης επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τους χαλάει τα σχέδια – όχι για το γήπεδο αλλά για τις μεγάλες μπίζνες που πάει να στήσει πάνω στο κοινόχρηστο πράσινο του Ελαιώνα το μπλοκ της τσιμεντοποίησης. Είναι η πρώτη φορά από την εποχή της μεταπολίτευσης, που η Αριστερά βγάζει ένα μεγάλο σκάνδαλο στην επιφάνεια και αγωνίζεται ενάντια σε τόσο ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η όλη επιχείρηση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣτΕ και των 131 πολιτών, στήθηκε πάνω σε ένα τεράστιο ψέμα που διαδόθηκε από τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή για να γίνει το νέο γήπεδο πρέπει να γίνει και το MALL του Βωβού. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτό δεν ισχύει, ότι ο ίδιος ο νόμος Σουφλιά τα διαχωρίζει. Το τεκμηρίωσε πολύ καλά ακόμη και το σκεπτικό του ΣτΕ. Αλλά αυτοί εκεί. Κακλαμάνης, Βωβός και Βαρδινογιάννης ενωμένοι. Γιατί έχουν κοινές μπίζνες – αποκαλύφθηκε ότι ο Βωβός θα κάνει δωρεάν εργασίες 30 εκατ. ευρώ για το πάρκιγκ και τους εμπορικούς χώρους του γηπέδου. Τελικά, φαίνεται ότι αυτή η στάση θα υποχωρήσει και ο Δήμος Αθηναίων θα ζητήσει την έκδοση Άδειας Εκσκαφών για το νέο γήπεδο από το ΥΠΕΧΩΔΕ – πράγμα που μέχρι τώρα αρνιόταν. Χωρίς υπερβολή αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία της "Ανοιχτής Πόλης" και, αν γίνει κατορθωτό, θα οφείλεται στις κινήσεις που έκανε: α) σχετική ερώτηση Αλ. Αλαβάνου στη Βουλή, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ άφησε έκθετο τον Κακλαμάνη, β) συνάντηση Τσίπρ-Βαρδινογιάννη, όπου ο Βαρδινογιάννης πιέστηκε να προχωρήσει το φάκελο της Άδειας, καταρρίφθηκαν όλα τα επιχειρήματά του και, φυσικά, του ξεκαθαρίστηκε ότι είναι αδιανόητη η απόσυρση των προσφυγών.

Νίκος Ταυρής

 


Ο Αλέξης Τσίπρας στο δημοτικό συμβούλιο στις 2/2

"Κύριε Κακλαμάνη, σας συμβουλεύω να μη δείξετε τις δημοσκοπήσεις που έρχονται. Όχι τόσο στο αν προτιμούν οι Αθηναίοι γήπεδο με πράσινο ή με εμπορικό κέντρο. Ούτε αν προτιμούν πάρκο ή παρκινγκ. Κυρίως στο ερώτημα που αφορά εσάς. Στο πώς κρίνουν το έργο σας.

Είστε ήδη έκπτωτος ηθικά και πολιτικά στη συνείδηση των Αθηναίων πολιτών. Διευκολύνετε τους δημότες της Αθηνάς: Ή αλλάξτε ρητά στρατηγική ή παραιτηθείτε τιμίως".

 


Στο στόχαστρο του Κακλαμάνη

Παλιά συνήθεια του Ν. Κακλαμάνη είναι οι προσωπικές επιθέσεις απέναντι σε πρόσωπα που ενοχλούν τις επιλογές του και οι μηνύσεις σε βάρος τους. Η δριμύτητα των επιθέσεων, τα ψέματα και οι συκοφαντίες και οι απειλές αποσκοπούν στον εκφοβισμό. Όχι μόνο εκείνων σε βάρος των οποίων στρέφεται ο Ν. Κακλαμάνης, αλλά και σε κάθε πολίτη, και σήμερα γίνονται όλο και πιο πολλοί.

Αν η περίπτωση της Κ. Κούνεβα αποτελεί μια ακραία έκφραση των συνεπειών της στοχοποίησης αγωνιστών, η αγαπημένη συνήθεια του δημάρχου της Αθήνας γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, φυσικά και ηθικά, για τον καθένα που πέφτει θύμα της καταδιωκτικής μανίας του.

Από τέτοιου είδους επιθέσεις του κ. δημάρχου δεν έχουν γλιτώσει ούτε θεσμικά όργανα της πολιτείας ούτε κινήσεις πολιτών με σημαντική δράση στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστική η επίθεση που δέχτηκε το Συμβούλιο της Επικρατείαςμε αφορμή την υπόθεση Ελαιώνα, αλλά και η επιτροπή των κατοίκων. στον Ελαιώνα, που τους απείλησε ότι "όταν έρθει η ώρα, θα μιλήσουμε και γι’ αυτούς".

Για ορισμένους, βέβαια, ο Ν. Κακλαμάνης έχει ήδη μιλήσει…

  • Νέστορας Αντωνίου

Ο Ν. Αντωνίου είχε κατηγορηθεί από τον Ν. Κακλαμάνη (τότε υπουργός Υγείας), από το βήμα της Βουλής, σαν ένοχος μιας μεγάλης απάτης και κατάχρησης δημόσιου χρήματος στο νοσοκομείο Λάρισας όπου εργαζόταν.

Το ότι δεν είχε προηγηθεί καμιά κατηγορία και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο δεν εμπόδισε τον Ν. Κακλαμάνη να κάνει πρωτοσέλιδο τον Ν. Αντωνίου, να βάλει τον ιδιο και την οικογένειά του σε μεγάλη περιπέτεια, να τον εμπλέξει σε ένα μακρόχρονο δικαστικό αγώνα μέχρι να αθωωθεί. Και τότε ακόμα δεν βρήκε ούτε ένα συγγνώμη να ψελλίσει.

Ποιος είναι ο Νέστορας Αντωνίου;

Ο Ν. Αντωνίου είναι αγωνιστής της Αριστεράς, γνωστός στη Λάρισα από τη συνδικαλιστική του δράση στο νοσοκομείο της πόλης και στην ΠΟΕΔΗΝ, ενεργός πολίτης σε κάθε πρόβλημα της πόλης, στο αντιπολεμικό κίνημα και στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι συμπαραστάτες στη θρασύτατη επίθεση που δέχτηκε από τον Ν. Κακλαμάνη στάθηκαν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης, κινήματα πολιτών και φορείς τις τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • Χρίστος Καραμάνος

Ανακοίνωση Ν. Κακλαμάνη (2 Δεκέμβρη 2008): "Οι μάσκες έπεσαν! Πίσω από τους "αγανακτισμένους" πολίτες αποκαλύφθηκε ο κατασκευαστής κ. Καραμάνος. Πίσω από τον κ. Καραμάνο παρουσιάζονται τώρα οι πραγματικοί μηδενιστές της πόλης. Μέσα από ένα παραλήρημα ασυνάρτητων τοποθετήσεων και αυθαιρέτων συμπερασμάτων, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ πείθουν και τον τελευταίο καλόπιστο ότι δεν επιθυμούν τη διπλή ανάπλαση".

Ποιος είναι ο Χρίστος Καραμάνος;

Ο Χ. Καραμάνος είναι δραστήριο μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για την Προστασία του Ελαιώνα, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό "Ανοιχτή Πόλη", υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών και μέλος της διεύθυνσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Μαρίνα Βήχου

Από συνέντευξη Ν. Κακλαμάνη στον 9,84 (30/1/2009): "Η δήθεν, λοιπόν, ευαίσθητη κ. Βήχου… στην κρατική τηλεόραση είπε "δεν είναι ότι θέλουν να κάνουν πάρκινγκ για το καλό της Κυψέλης, αλλά γιατί πήραν κάποιοι μίζες". Επειδή, λοιπόν, όπως σας είπα, εγώ το βρήκα υπογεγραμμένο το έργο, θα μηνυθεί η κ. Βήχου για να έρθει στο δικαστήριο να πει ποιοι πήραν τις μίζες. (…) Έχω δώσει ήδη εντολή να μηνυθεί γι’ αυτό το θέμα και μόνο. Που θα μπορούσα και για άλλα αδικήματα…"

Ποια είναι η Μαρίνα Βήχου;

Μαρίνα Βήχου, δημοσιογράφος του ΑΠΕ, πρώην διαμερισματική σύμβουλος στο 6ο Διαμέρισμα με την "Ανοιχτή Πόλη" και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για τη Διάσωση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

Σ.Π.