Ξανά στις φλόγες ο Υμηττός, του Μιχάλη Σιάχου

τ.246, 27/06/2008

Εμπρηστής κατά συρροή η κυβέρνηση

Την Τετάρτη ξαναζήσαμε το ίδιο σκηνικό, με τους ίδιους πρωταγωνιστές και τα ίδια αποτελέσματα. Ο πολύπαθος Υμηττός για ακόμα μια φορά παραδόθηκε στις φλόγες. Περίπου 1000 στρέμματα έγιναν στάχτη και όλοι(;) για ακόμα μια φορά από τηλεοράσεως δηλώνουν συντετριμμένοι. Επίσης, πολλές και πάλι είναι οι καταγγελίες για ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων, για δράση εμπρηστών κ.λπ.

Ολοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και υπηρεσιακοί "ιθύνοντες" αναφέρονται και πάλι στη ιδιομορφία της πυρκαγιάς, στις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των ανέμων, στο δύσβατο της περιοχής και πάει λέγοντας.

Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Οι αιτίες για την πολλοστή καταστροφή του Υμηττού, είναι οι ίδιες που προκάλεσαν το ολοκαύτωμα του περσινού καλοκαιριού με τους πάνω από 80 νεκρούς. Και είναι οι ίδιες για όσα ήδη βιώνουμε και θα ακολουθήσουν σε όλα τα επίπεδα: Από την παιδεία και την υγεία, μέχρι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Είναι η με κάθε τρόπο υπηρέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης της νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης που ορίζεται με το –πολυδιαφημισμένο μάλιστα- σύνθημα για "λιγότερο κράτος".

Αυτή η κατεύθυνση πρακτικά σημαίνει από τη μια συνειδητή και συστηματική εγκατάλειψη της δασικής υπηρεσίας, οπότε και της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, και από την άλλη, αποψίλωση της πυροσβεστικής. Η πλειοψηφία των πυροσβεστών είναι εποχικοί εργαζόμενοι, που με πενιχρούς μισθούς και ανύπαρκτη εκπαίδευση καλούνται κάθε καλοκαίρι, ανεπιτυχώς όπως είναι αναμενόμενο, να καλύψουν τα τεράστια κενά που απαιτεί το λιγότερο κράτος.

Και βέβαια, εμπρηστές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο το λιγότερο κράτος, που προωθεί την με κάθε τρόπο εμπορευματοποίηση των πάντων, θα παραδίδει περιαστικά δάση φιλέτα μετά την καταστροφή τους στους οικοπεδοφάγους. Το "έργο" καθημερινά επαναλαμβάνεται, από την Πεντέλη και τον Υμηττό, μέχρι την Πάρνηθα και την Ηλεία.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, οι πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές και σε μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε εκρήξεις που σημειώνονται σε πυλώνες υπερυψηλής και υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Και γιατί συμβαίνει αυτά; Μα βέβαια, επειδή και η ΔΕΗ, η δημόσια δηλαδή περιουσία, έχει προ πολλού παραδοθεί στο κεφάλαιο και τους κερδοσκόπους, οπότε στόχος της δεν είναι η συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου της, που σημαίνει προσλήψεις τεχνικών και… έξοδα, αλλά η παραγωγή κερδών για τους μετόχους της και τους τζογαδόρους του χρηματιστηρίου. Και πάλι το λιγότερο κράτος κάνει το θαύμα του.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι εμπρηστές του Υμηττού προχτές, της Ηλείας πέρσι και όλων όσων νομοτελειακά θα ακολουθήσουν είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι υπεύθυνοι της καταστροφής υπάρχουν και έχουν όνομα. Είναι οι ταγοί του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος συστηματικά καταστρέφει φυσικούς πόρους και ανθρώπους. Η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύεται πολλαπλά επικίνδυνη και πρέπει να βρει να φύγει…

Μιχάλης Σιάχος