Από την ημέρα των εκλογών μέχρι σήμερα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεδριάσει 5 φορές. Η πρώτη συνεδρίαση, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, περιορίστηκε σε ορισμένες διαπιστώσεις, και, μετά από πιέσεις, βγήκε μια ανακοίνωση. Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν μίλησε καθόλου. Η δεύτερη συνεδρίαση έγινε στις 17/6, με απουσία του ΣΥΝ, στην οποία ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε εκτενή τοποθέτηση και υπέβαλε την παραίτησή του. Η Γραμματεία ομόφωνα, πλην του ΣΥΝ που έλειπε, του ζήτησε να μην επιμείνει στην απόφασή του αυτή (βλ. τη σχετική ανακοίνωση στη σελ. 23).
Η τρίτη συνεδρίαση έγινε στις 22/6, παρουσία πολύ κόσμου και με μια συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία της Βαλτετσίου. Ο Αλέκος Αλαβάνος ανακάλεσε την παραίτησή του και άνοιξε μια διεργασία που πρόβλεπε: α) την κατάρτιση ενός κειμένου εκτιμήσεων της Γραμματείας για άνοιγμα της συζήτησης στις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έπρεπε να πραγματοποιηθούν άμεσα, β) τη σύγκληση ενός πανελλαδικού σώματος στις 11-12 Ιούλη με δύο θέματα (εκτίμηση εκλογών/πολιτική κατάσταση και προετοιμασία οργανωτικής συνδιάσκεψης), και γ) προχώρημα για τη σύγκληση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το φθινόπωρο. Η τέταρτη συνεδρίαση έγινε στις 25/6. Συζητήθηκε κείμενο που παρουσίασε η επιτροπή (Π. Κλαυδιανός, Χ. Παπαδόπουλος, Ρ. Ρινάλντι), έγινε συζήτηση και ακούστηκαν παρατηρήσεις.
Η πέμπτη συνεδρίαση έγινε στις 1/7. Σ’ αυτήν τέθηκαν από πλευράς ΣΥΝ τα ακόλουθα ζητήματα: α) Να αναβληθεί για μια βδομάδα το πανελλαδικό σώμα, β) Να απαλειφθούν 5 σημεία από το κείμενο για να γίνει δεκτό σαν απόφαση της Γραμματείας. Η απαλοιφή των 5 σημείων (κριτική στους Πράσινους, αναφορά στο ευρωψηφοδέλτιο, ζήτημα «δυαρχίας», αναφορά στον «αριστερό πόλο», κριτική στην Ανανεωτική Πτέρυγα) απονεύρωνε σφοδρά το ήδη αρκετά περιγραφικό κείμενο, και πολιτικά εξέθετε τη Γραμματεία στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι η Γραμματεία δεν κατέληξε σε απόφαση, γεγονός που χαρακτηρίστηκε αρνητικά από όλες τις άλλες συνιστώσες, και έγινε λόγος για φίμωση του ΣΥΡΙΖΑ και για εκδήλωση μεγάλης κρίσης στο εσωτερικό του (βλ. δίπλα ολόκληρο το κείμενο της επιτροπής – τα 5 σημεία που ζήτησε ο ΣΥΝ να απαλειφθούν παρατίθενται με έντονα πλάγια γράμματα).
Δηλαδή, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο ΣΥΝ ήρθε αντιμέτωπος με το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων συνιστωσών στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη φορά αφορούσε τα περίφημα «δύο δικαιώματα» που πρόβαλε σαν καταστατικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου σχετικά με το ζήτημα, καθώς και την εισήγηση του Γιάννη Θεωνά στη συνεδρίαση της 22/6, που δημοσιεύουμε στις επόμενες σελίδες και ξεκαθαρίζουν μια και καλή με το θέμα αυτό). Μάλιστα από τον ΣΥΝ, μάλλον για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, έγινε λόγος για «δημοκρατία των μελών, όλων των μελών» και ότι αφού «αμφισβητούνται οι αρχές λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ» τότε «θα τα δούμε όλα από την αρχή» (βλ. στις επόμενες σελίδες και σχετικό απόσπασμα από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Γραμματεία της 22/6).
Η δεύτερα φορά ήταν το μπλοκάρισμα, με την απαίτηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ να φύγουν 5 σημεία από το κείμενο της επιτροπής για να βγει ως απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ πια έχουμε μια πολιτική μετατόπιση στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΝ: Φιμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει ο συμβιβασμός που γίνεται στο εσωτερικό του με την Ανανεωτική Πτέρυγα (τη στιγμή που αυτή κλιμακώνει τον «αντιαριστερίστικο» αγώνα της) και αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε πρόταση και κείμενο, διαδίδοντας ό,τι θέλει στο εσωτερικό του ΣΥΝ, ενώ διάφορες νομαρχιακές του ΣΥΝ έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν αποφάσεις τους στον τοπικό Τύπο. Αυτή η φίμωση, και στην πράξη ακύρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ακύρωση της δυνατότητας της Γραμματείας να έχει άποψη σε μια στιγμή κρίσης, είναι ό,τι χειρότερο και δημιουργεί ακόμα πιο βαρύ κλίμα.
Αυτός ο διπλός τραυματισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαίος, ούτε αποτέλεσμα απειρίας. Είναι αποτέλεσμα των νέων συσχετισμών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του ΣΥΝ για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους, για να αντιμετωπίσουν προσωρινά τον Α. Αλαβάνο.
Με βάση τα παραπάνω και τη ρήξη του ΣΥΝ με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργείται μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για το μέλλον και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πράξη ο γάμος Ρεύματος και Ανανεωτικής Πτέρυγας στα ανώτατα κλιμάκια υπό τον Α. Τσίπρα οδηγεί σε μια πλατφόρμα δεξιάς μετατόπισης – και, στην πράξη, μια ουσιαστική εφαρμογή της γραμμής Κύρκου για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι υπερβολικά όλα αυτά; Οι μέχρι τώρα όχι πετυχημένες προσπάθειες να εφαρμοστεί το σύνθημα «ισχυρός ΣΥΝ για ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνουν μια αλαζονική πρακτική αδιαφορία για το ΣΥΡΙΖΑ και τις διαδικασίες του, σαν να έχει παρθεί μια απόφαση που λέει «ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τσιφλίκι του ΣΥΝ ή δεν τον πολυχρειαζόμαστε». Την ίδια στιγμή θα δίνονται όρκοι ότι είναι «στρατηγική επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ».
Έτσι ο Αλέκος Αλαβάνος θα διαβάλλεται μέσα από άρθρα και «ενημερώσεις» ως πολύ κοντινός προς την Ανανεωτική Πτέρυγα και ως εισηγητής ενός ανοίγματος προς το ΠΑΣΟΚ – την ίδια στιγμή που ο «γάμος» ρεύματος και ανανεωτών θα φιμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πραγματοποιεί ανοίγματα προς τους Πράσινους. Αλήθεια, μάθαμε από τις εφημερίδες ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης χαιρέτισε το συνέδριο των Πράσινων στη Θεσσαλονίκη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε αποφασίστηκαν αυτά; Τι είπε εκεί; Άγνωστο!
Είναι γεγονός ότι έχουμε μπει σε έκτακτη κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ. Το παρόν και το μέλλον είναι σε αμφισβήτηση, παρά τους όρκους. Ακυρώνονται πολλά που είχαν κατακτηθεί, μόνο και μόνο για να καταναλωθεί μια κρίση ηγεσίας στον ΣΥΝ και ο πόλεμος ανάμεσα στις πτέρυγές του. Ο «ισχυρός ΣΥΝ» (πρακτικά η συνένωση – συμμαχία μηχανισμών και τάσεων) έρχεται για άλλη μια φορά σε αντιπαράθεση με το ενωτικό ριζοσπαστικό εγχείρημα. Μόνο που αυτή τη φορά είναι πιο σκληρά τα επίδικα, και φαίνεται ότι έχει χαθεί η μπάλα και η λογική.
Σε έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Η επιμονή στις αποφάσεις που έχει πάρει η Γραμματεία και οι Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μπούσουλας. Η συγκρότηση μιας επιτροπής αποτελούμενης από 2-3 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΣΥΝ και από 4-5 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε πιθανά να οδηγήσει σε εκτιμήσεις και προτάσεις για πλαίσιο και πρωτοβουλίες που θα δίνουν συνέχεια στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σιωπή μπροστά στην κρίση αυτή, όπως και η στοίχιση γύρω από τις κομματικές επετηρίδες και τάσεις, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν.
Η ΚΟΕ στάθηκε με ευθύνη σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις και εξελίξεις. Πήρε καθαρή και ανοικτή θέση για όλα τα ζητήματα και είπε την άποψή της. Διοργάνωσε μία συνέντευξη τύπου όπου εξήγησε τις θέσεις της και, στα πλαίσια του φεστιβάλ Resistance 2009, διοργάνωσε μια συζήτηση για τα προβλήματα αυτά (βλ. «Σελίδες της Αριστεράς» στο παρόν φύλλο). Προσπάθησε να υπάρχουν κείμενα και καταλήξεις από την πλευρά της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (ανακοίνωση μετά τις εκλογές, τοποθέτηση για παραίτηση Αλαβάνου, κείμενο εκτιμήσεων για τις ευρωεκλογές). Στήριξε και στηρίζει κάθε προσπάθεια να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε ένα ενδιαφέρον υλικό από τοποθετήσεις και απόψεις σχετικά με τα θέματα αυτά. Τα περισσότερα δεν είναι γνωστά και έχουν το χαρακτήρα του ντοκουμέντου, ώστε να κρίνει ο καθένας πιο ουσιαστικά και προσεκτικά.