Ομόφωνα αθώος και στο Εφετείο ο Νέστορας Αντωνίου

τ.278, 20/11/2009

Μετά από πέντε χρόνια δικαστικής περιπέτειας, ο Νέστορας Αντωνίου δικαιώθηκε. Η συκοφαντική επίθεση και η σκευωρία που στήθηκε απέναντί του από τον Νικήτα Κακλαμάνη, όταν διατελούσε υπουργός Υγείας, δεν πέρασε. Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση Τύπου της Επιτροπής Συμπαράστασης στο Νέστορα Αντωνίου. Μιας επιτροπής που έδωσε μεγάλη μάχη όλα αυτά τα χρόνια και ήταν από τους βασικούς παράγοντες της θετικής έκβασης: “Σχεδόν δύο χρόνια αφότου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας έκρινε ομόφωνα αθώο τον Νέστορα Αντωνίου από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με την υπεξαίρεση των εισπράξεων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και την υπεξαγωγή των εγγράφων αποδείξεων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10/11 η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο της Λάρισας. Μετά από σχετική πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας, το δικαστήριο έκρινε για δεύτερη φορά ομόφωνα αθώο τον Νέστορα Αντωνίου από όλες τις κατηγορίες.

Δυο χρόνια πριν είχαμε εκτιμήσει πως η άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης και την ανάγκη συλλογικής αυτοπροστασίας και αλληλοκάλυψης των γνωστών μηχανισμών εξουσίας, που έσπευσαν να διασύρουν στο πανελλήνιο τον Νέστορα πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε δικαστική διερεύνηση. (…)

Ο τότε υπουργός Υγείας κατασκεύασε ένα σκάνδαλο και διέσυρε σε όλο το πανελλήνιο έναν αγωνιστή συνδικαλιστή, γιατί έτσι βόλευε αυτόν και τις κυβερνητικές επιλογές των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης στο χώρο της δημόσιας υγείας.”


Δήλωση του Νέστορα Αντωνίου

Πέντε χρόνια μετά και με δυο δικαστικές αποφάσεις τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, τέλειωσε μια περιπέτεια που έζησα. Στο διάστημα αυτό, αναδείχτηκε όλη η κυνικότητα της εξουσία και η αδιαφορία της για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των ανθρώπων της κοινωνίας μας. Με την ομόφωνη αθωωτική απόφαση των δικαστών, και σε δεύτερο βαθμό, δίνεται τέλος στη σκευωρία που κατασκεύασαν Κακλαμάνης και Θεοδώρου. Τίποτα όμως δεν πραγματοποιείται αν λείψει η αγωνιστική στάση, η οργάνωση, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η ενότητα. Η περίπτωσή μου έδειξε ότι όλα είναι χρειαζούμενα. Δουλεύουμε για να διευρύνουμε το τραπέζι, ώστε να κάτσουν περισσότεροι μαζί. Έτσι μόνο μπορούμε να βρούμε διέξοδο. Σας ευχαριστώ όλους.


Δήλωση του Τάσου Αφέντη, μέλους της Επιτροπής Συμπαράστασης

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Νέστορας δεν ήταν μόνος. Η Επιτροπή Συμπαράστασης, οι συνάδελφοι και το σωματείο του νοσοκομείου, δεκάδες σωματεία και συλλογικότητες, “επώνυμοι” αλλά και χιλιάδες “ανώνυμοι”, φίλοι και σύντροφοί του έβαλαν το λιθαράκι τους για να κτίσουν το δικό τους τείχος αλληλεγγύης απέναντι στους αλληλοδιαπλεκόμενους “ανεξάρτητους” μηχανισμούς εξουσίας. Το κίνημα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κάθε φάση της υπόθεσης, επιβεβαιώνοντας ότι η αλληλεγγύη και η ενότητα αποτελούν όπλο και ασπίδα στα χέρια μας, αποτελεσματικό μέσο αυτοπροστασίας και διεκδίκησης, φορέα νίκης.


Δήλωση του Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρου υπεράσπισης του Νέστορα Αντωνίου

Η πανηγυρική αθώωση για δεύτερη φορά του Νέστορα, ύστερα από απαλλαχτική πρόταση και πάλι του εισαγγελέα, απογύμνωσε από κάθε ηθικό έρεισμα όλους εκείνους οι οποίοι θέλησαν να επαναφέρουν, μετά την πρώτη αθώωσή του, την υπόθεση στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχιτέκτονες της σκευωρίας σε βάρος του Νέστορα και οι υπεύθυνοι για τη διαπόμπευσή του, Θεοδώρου και Κακλαμάνης, δεν εμφανίστηκαν άμεσα ή έμμεσα προκειμένου να υποστηρίξουν την κατηγορία. Η τελεσίδικη απόφαση για την αθώωση του Νέστορα τους αφήνει έκθετους και δημιουργεί μείζον θέμα. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης διαδραμάτισε το κίνημα συμπαράστασης στον Νέστορα Αντωνίου, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.