Ο Γενάρης των αγροτών

τ.260, 06/02/2009 (σε ένθετο το τ.6 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

“Καταρρεύσαμε οικονομικά”

Συνέντευξη με τον Θωμά Καραστεργίου, από το μπλόκο Τεναγών Φιλίππων – Καβάλα

Είμαστε εδώ γιατί δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο που είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσουμε οικονομικά. Ήδη αρχίσαμε να καταρρέουμε. Ακόμα κι αυτοί που δεν χρωστούσαν αρχίσανε να χρωστάνε.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό από την κυβέρνηση, από τον υπουργό, κάτι καινούργιο το οποίο να μας τραβήξει. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι είμαστε ενωμένοι, δεν είμαστε διασπασμένοι, τουλάχιστον η περισσότερη Ελλάδα – εκτός της Λάρισας, που εκείνοι θελήσανε και τραβήχτηκαν μακριά από μας και ξέρουμε πολύ καλά ότι κάνουνε παζάρια με την κυβέρνηση. Είμαστε μέσα στο Πανελλήνιο Συντονιστικό όργανο το οποίο έχει συγκροτηθεί – κι εγώ είμαι μέσα σ’ αυτό. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε και να καταλάβουνε όλοι – ακόμα κι αυτοί που βρίσκονται στα καφενεία ή μπροστά στις τηλεοράσεις και δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους, να καταφέρουμε να τους βγάλουμε και αυτούς, να έρθουν και αυτοί κοντά μας. Έρχονται τρακτέρια καθημερινά – μα πέντε, μα δέκα, μα δεκαπέντε, κάθε μέρα μεγαλώνει το μπλόκο. Προσπαθούμε να ενημερώνεται ο κόσμος ποιες ώρες δεν μπορεί να περάσει, να έχουμε μια πιο σωστή και πιο καλή επικοινωνία με όλους. Και πιστεύω ότι το όργανο αυτό που συγκροτήθηκε για όλη την Ελλάδα, θα φέρει τον αγροτικό πληθυσμό σε μια ένωση που δεν θα διασπάται εύκολα. Και πιστεύω, ακόμα περισσότερο, να μη χρωματιστεί με αποτέλεσμα να γίνει πιόνι όπως έχουν γίνει οι ενώσεις ή οι συνεταιρισμοί.

Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε; Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, πολιτικά αίτια για τη σημερινή κατάσταση των αγροτών;

Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί ακόμα και στα χωράφια να ξεκινήσουμε να μπούμε, με τα δεδομένα τα σημερινά, καλύτερα να μην τα σπείρουμε γιατί θα πληρώσουμε από την τσέπη μας, όποιοι έχουν τσέπη. Θα φτάσουμε να αρχίσουν οι τράπεζες να βγάζουν σε πλειστηριασμούς τρακτέρια, χωράφια, περιουσίες, και ν’ αυξάνεται η περιουσία εκείνων και ο κόσμος να μην έχει τίποτα. Έτσι είναι. Και πιστεύω θα συνεχίσουμε.

Σκοπεύετε να κινηθείτε ώστε να πάρετε μαζί σας και άλλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες σήμερα αντιδρούν;

Ήδη κάποιοι αρχινάνε και συνειδητοποιούν ότι δεν θα μπορέσουν ούτε αυτοί να έχουν δουλειά, ούτε αυτοί ένα μεροκάματο, αν δεν έχει ο αγρότης. Δεν πρόκειται να δουλέψει ούτε οικοδομή, ούτε φορτηγό, ούτε τίποτα.