Ο λαός με μια ακόμα μεγαλειώδη κινητοποίηση είπε: Πάρτε το πίσω ή φύγετε!

τ.239, 21/03/2008

Συνεχίζεται η απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος

Δυο βδομάδες μετράει ήδη η απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλαδος. Μια απεργία που κατασυκοφαντήθηκε από τα ΜΜΕ, που η διοίκηση κινήθηκε εναντίον της δικαστικά για να την καταστείλει. Μια απεργία στην οποία συμμετέχει το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας και με μαχητικό και οργανωμένο τρόπο υπερασπίζουν το δικαίωμά τους στην κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα, στις 13, 14, 17, 18 και 19 Μάρτη απέργησαν συνολικά οι εργαζόμενοι στις τράπεζες. Πρόκειται για έναν κλάδο που ήδη έχει υποστεί τη διάλυση των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων με παλαιότερα νομοσχέδια, και τώρα δέχεται το τελειωτικό χτύπημα. Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα ανακοίνωσης του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, ενδεικτική του κλίματος και της διάθεσης που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων.

Η αλήθεια για την απεργία

Η ενορχηστρωμένη επίθεση παραπληροφόρησης και συσκότισης από την κυβέρνηση και δυστυχώς από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τους λόγους που απεργεί καθολικά το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μας επιβάλλει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια:

Η ανεξαρτησία των ασφαλιστικών ταμείων της ΤτΕ είναι κατοχυρωμένη με τα άρθρα 38 και 71 του Καταστατικού της, ήδη από το 1928. Όλες οι κυβερνήσεις σεβάστηκαν το καθεστώς αυτό, με εξαίρεση α) τη χούντα των συνταγματαρχών, η οποία, όμως, μετά από επικό αγώνα των εργαζομένων πήρε πίσω τις ρυθμίσεις και β) από τη σημερινή κυβέρνηση, που προσπαθεί να καταργήσει τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία.

Σε κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιχειρήθηκε ποτέ κατάργηση ασφαλιστικού ταμείου κεντρικής τράπεζας. Μοναδική εξαίρεση σήμερα η κυβέρνηση στην Ελλάδα, χωρίς καν να συζητήσει μαζί μας.

Οι εργαζόμενοι της ΤτΕ δεν έχουν προνόμια. Τα ασφαλιστικά ταμεία της ΤτΕ υπόκεινται στις γενικές διατάξεις της κοινωνικής ασφάλισης που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι της ΤτΕ όχι μόνο καταβάλλουν διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές 12% για την κύρια σύνταξή τους, αλλά οι κρατήσεις τους υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών και όχι μόνο στο βασικό μισθό όπως ισχύει γενικά για όλους τους άλλους ασφαλισμένους. Ποτέ δεν ζητήσαμε μείωση εισφορών.

Οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ, στη διάρκεια της απεργίας, εξυπηρετούν τις στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, όπως ορίζει ο νόμος για το προσωπικό ασφαλείας. Η κυβέρνηση, όμως, ενδιαφέρθηκε αποκλειστικά για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, που φαίνεται τη θεωρεί ύψιστη κοινωνική ανάγκη.