Πανηγύρι με κρουστά στο Κομμένο Άρτας

τ.246, 27/06/2008

"Χαράματα 16 Αυγούστου 1943, το Κομμένο βίωσε όλη τη βαρβαρότητα του θωρακισμένου ανθρώπου-υπηρέτη μιας ιδεολογίας. Μέσα σ’ ένα πρωί το Κομμένο της Άρτας μέτρησε 317 θύματα μιας θηριωδίας και μιας βαρβαρότητας που δεν την αντέχει ακόμη και να την ακούει κανείς. 120 Γερμανοί στρατιώτες του Χίτλερ γαλουχημένοι με τα ιδανικά της "μεγάλης ιδέας", μπήκαν στο χωριό και "θέρισαν". Εξοντώθηκαν 20 οικογένειες, εκτελέστηκαν 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, θανατώθηκαν 119 γυναίκες. Εκτός από τρία σπίτια και την εκκλησία που σώζονται ακόμα, το υπόλοιπο χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς για να χτιστεί ξανά μέσα από τις στάχτες του.

Το Κομμένο σας καλεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου να συμμετέχετε σε μια γιορτή διαφορετική. Σε μια εκδήλωση που θα συνδυάζει τα μαθήματα με την ψυχαγωγία. Σε μια διέξοδο στο συνηθισμένο τρόπο διασκέδασης. Σε μια γιορτή ειρήνης. Εκεί θα κάνουμε τη μνήμη πολιτισμό και ελπίδα. Και θα σμίξουμε τις φωνές μας με τους ήχους των κρουστών για να διακηρύξουμε την ανάγκη της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Να δηλώσουμε την αντίσταση σε καθετί που μολύνει τις σχέσεις μας.

Χρήστος Κοσμάς, πρόεδρος της Κοινότητας Κομμένου Άρτας


Το πανηγύρι κρουστών του Νίκου Τουλιάτου είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον "μετακομίζει" στο Κομμένο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν ουσιαστικό μουσικό εκπαιδευτικό θεσμό. Από τις 25 έως τις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιούνται σεμινάρια, μαθήματα, συναυλίες, εκδηλώσεις, ημερίδες, εκδρομές, τζαμαρίσματα.

Η κατασκήνωση του φεστιβάλ μπορεί να φιλοξενήσει 200 άτομα οπλισμένα με καλή διάθεση και με τα κρουστά τους. Για να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες και να υποβάλλετε αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στο site www.percussioncamp.gr