Η διάλυση του πρόχειρου καταυλισμού των μεταναστών στην Πάτρα αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα (δυστυχώς όχι το μόνο) για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση “αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης”. Με την αστυνομία σε πρώτο ρόλο, η καταστολή αναγορεύεται σε “λύση” και ο διωγμός των μεταναστών συνοδεύεται από μαζικές συλλήψεις, μεταφορά των προσφύγων ανά την Ελλάδα, και παράνομες επαναπροωθήσεις προς τις χώρες προέλευσής τους.
Ρεπορτάζ – Κείμενα: Κατερίνα Παγουλάτου
Σκληραίνει η αντιμεταναστευτική πολιτική
Όχι, δεν πρόκειται για κυβερνητική “ανικανότητα”, ούτε για “έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής”. Πρόκειται ακριβώς για το αντίθετο: για σκλήρυνση της υπάρχουσας αντιμεταναστευτικής πολιτικής, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις εθνικές αποφάσεις πολλών κρατών μελών (βλ. Ιταλία, Γαλλία).
Ειδικά για την Ελλάδα, χώρα με ανύπαρκτες υποδομές αρωγής των μεταναστών και με σαφή και σταθερή “γραμμή” καταπάτησης των διεθνών προβλέψεων (αιτήσεις ασύλου κ.λπ.), η κατασταλτική πολιτική σημαίνει ταυτόχρονα μια τεράστια όξυνση της ανθρωπιστικής πλευράς του μεταναστευτικού φαινομένου.
Το παράδειγμα της Πάτρας είναι και πάλι ενδεικτικό: οι κατά καιρούς υποσχέσεις για τη δημιουργία στοιχειωδών υποδομών για τους πρόσφυγες (χώρος φιλοξενίας) αποδείχθηκαν εμπαιγμός μαζικής κλίμακας, καθώς τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι η πολιτική βούληση στρέφει αλλού το βλέμμα της.
Γιατί αν κυβέρνηση και τοπικοί φορείς ήθελαν να απαλλαγούν από το “απόστημα” της πόλης, θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση, να δημιουργήσουν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες, να δημιουργήσουν κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης. Αντίθετα, αρνούμενοι πεισματικά να κάνουν το ελάχιστο, δαιμονοποίησαν για πολιτικό όφελός τους τούς “βρόμικους και εξαθλιωμένους” μετανάστες.
Η πολιτική του “έξω από εδώ” εφαρμόζεται στην Πάτρα εδώ και καιρό, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πρωτοστατεί, επικαλούμενη νόμους και διατάξεις για “πύλες εισόδου και εξόδου” της χώρας, για οικονομικά κόστη κ.λπ.
Όμως, το πρόβλημα είναι εδώ, και εδώ έπρεπε να αντιμετωπιστεί – τοποθέτηση που έχουν επαναλάβει πολλάκις όλοι οι φορείς και οι αρχές που έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί την Πάτρα για το θέμα (Ύπατη Αρμοστεία, Συνήγορος του Πολίτη κ.ά). Αναπάντητο επίσης παραμένει το ερώτημα: πού έχουν πάει τα χρήματα που έχουν ληφθεί από την ΕΕ για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και κατάλληλων υποδομών;
Επιχείρηση “καθαρή πόλη”
Η “εκκαθάριση” του καταυλισμού στην Πάτρα, η οποία έφερε την ονομασία “καθαρή πόλη” (που υιοθετήθηκε ως τίτλος από πολλά τοπικά ΜΜΕ), γεννά μια σειρά ερωτήματα για όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε: Ο καταυλισμός γκρεμίστηκε και κάηκε πριν βρεθεί εναλλακτική λύση στέγασης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Χωρίς κανένα έγγραφο κατεδάφισης, χωρίς καμία μέριμνα για την τύχη εκατοντάδων μεταναστών, περιφέρεια, δήμος και νομαρχία προσπάθησαν να εξαφανίσουν από προσώπου γης ό,τι θύμιζε τους πρόσφυγες. Για την πυρκαγιά καταδίκασαν, μάλιστα, δύο Αφγανούς πρόσφυγες. Όλοι όμως καταλαβαίνουν πως η φωτιά μπήκε από τους “εκκαθαριστές”, οι οποίοι γλίτωσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο την κατηγορία ότι κατεδάφισαν το τζαμί του καταυλισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε δήλωση του περιφερειακού διευθυντή της αστυνομίας λίγο πριν ξεκινήσει το γκρέμισμα του καταυλισμού, ο κ. Χρονόπουλος είπε πως όλα τα παραπήγματα θα κατεδαφιστούν, εκτός από το τζαμί, που “θα δούμε πώς θα το χειριστούμε”.
Το έκαψαν, ενοχοποίησαν δύο Αφγανούς μουσουλμάνους… κι έτσι γλίτωσαν από την κατηγορία της θρησκευτικής προκατάληψης.
Σήμερα, μιλούν για την ανάπλαση του χώρου…
Το σχέδιο της αστυνομίας ήταν καλά οργανωμένο από καιρό. Της “εκκαθάρισης” προηγήθηκαν μαζικές συλλήψεις και έφοδοι επί τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ το κλίμα τρομοκράτησης των μεταναστών ήταν καθημερινό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αστυνομία ανέλαβε να “ενημερώσει” για την αναγκαστική απομάκρυνση τούς μετανάστες.
Άφαντο το υπουργείο Υγείας, η ΥΠΕ, φορείς που εμπλέκονται σύμφωνα με το νόμο στην αρωγή ανηλίκων και αιτούντων άσυλο. Άφαντες οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, που δηλώνουν αναρμόδιες για το θέμα.
Κουβέντα για τα δικαιώματα των μεταναστών, κουβέντα για το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που δημιουργείται σήμερα, κουβέντα για τις διεθνείς συμβάσεις.
Η “εκκαθάριση” του καταυλισμού στην Πάτρα άνοιξε το δρόμο για μαζικής κλίμακας αντίστοιχες επιχειρήσεις, εκκαθαρίζοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Θέση της ΚΟΕ
-
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ (και με τη συμμετοχή της Ελλάδας), οι εμφύλιοι πόλεμοι που προκαλούν οι Δυτικοί στην Αφρική και η τεράστια φτώχεια στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια άνθρωποι στον Τρίτο Κόσμο θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τα μεταναστευτικά καραβάνια προς την Ευρώπη.
-
Τα θύματα των κυρίαρχων πολιτικών (στρατιωτικών και οικονομικών) δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από το στρατό και την αστυνομία, αλλά να μετατραπούν σε ζωντανή πίεση για την ανατροπή των πολιτικών που γεννούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Η πολιτική της μη παροχής φροντίδας και περίθαλψης έχει γιγαντώσει τα κυκλώματα της διακίνησης και της διαπλοκής με τους κρατικούς μηχανισμούς.
-
Για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα: περίθαλψη, φιλοξενία, στέγαση, σίτιση, νομική διευκόλυνση για άσυλο, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Όχι πογκρόμ, εξευτελισμοί και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ανακοινώσεις αντίδρασης στην “εκκαθάριση”
Ανακοινώσεις καταδίκης της αστυνομικής επιχείρησης εξέδωσαν η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών, ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, η ΚΟΕ, η “Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση”, το ΚΚΕ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.ά. Η ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη διάλυση του καταυλισμού καταλήγει:
“Όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, όλη η αριστερά ενωμένη, κάθε νέος και άνεργος, κάθε συμπολίτης μας οφείλει να καταδικάσει την αστυνομική πολιτική του δικομματισμού, τη δεξιά σύμπνοια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να αντιδράσουμε μαζικά και κινηματικά δείχνοντας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, με συνείδηση ότι τα “μπλόκα” που δοκιμάζουν οι κρατούντες είναι απειλή για το λαϊκό κίνημα και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλης της κοινωνίας”.
“Ασύμμετρη απειλή” οι μετανάστες
“Το κύμα των λαθρομεταναστών συνιστά εν δυνάμει απειλή για τις περισσότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης, με συνέπειες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές” είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός άμυνας Β. Μεϊμαράκης, και οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ την περασμένη βδομάδα επισφράγισαν τις απόψεις του.
Η εμπλοκή του ΚΥΣΕΑ στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποτελεί την κυβερνητική απάντηση στο κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται συστηματικά στη χώρα και την επιρροή των απόψεων Καρατζαφέρη στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Παράλληλα, πιστοποιεί την προσαρμογή της κυβέρνησης στο πανευρωπαϊκό δόγμα της “Ευρώπης-φρούριο”, που αποβλέπει στην αύξηση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών, στον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην απαγόρευση μετακίνησης από χώρα σε χώρα και στην ουσιαστική απαγόρευση της παροχής ασύλου. Για την κυβέρνηση της ΝΔ και το διευθυντήριο των Βρυξελλών τα εμπορεύματα, τα κεφάλαια και ο χρηματιστηριακός τζόγος έχουν περισσότερα δικαιώματα από τα εκατομμύρια ανθρώπων που αποτελούν θύματα των οικονομικών και πολιτικών τους επιλογών.
Την υποκρισία και τη βαρβαρότητα του συστήματός τους επιχειρούν να την ενσταλλάξουν στις συνειδήσεις των εργαζόμενων. Θέλουν να ξεχαστεί ότι τα κύματα των οικονομικών μεταναστών προήλθαν από τους πολέμους της Νέας Τάξης, την οικονομική καταλήστευση των παραγωγικών πηγών των χωρών τους και την περιβαλλοντική καταστροφή που επέβαλε η νεοφιλελεύθερη ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση. Θέλουν να ξεχαστεί ότι ξένοι εργάτες παραδόθηκαν σαν σύγχρονοι δούλοι στους εργοδότες που με τα άθλια μεροκάματα και τη συγκράτησή τους, την ανασφάλιστη εργασία κ.λπ. συνέβαλαν στην τόνωση της “ανταγωνιστικότητας της οικονομίας”. Θέλουν να ξεχαστεί ότι πάνω στις ελπίδες τους ασέλγησαν κερδοσκοπώντας συμμορίες αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων, δικηγόρων και άλλων “ευυπόληπτων πολιτών”. Νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι το δόγμα “νόμος και τάξη” ξεκινά σήμερα σε βάρος των μεταναστών για να στραφεί αύριο σε βάρος των εργαζόμενων, των απεργών, των άνεργων, των αποκλεισμένων, των νέων. Τώρα οι μετανάστες παραδίδονται στη βία των ΜΑΤ για να εκδιωχθούν από τα γκέτο όπου οι ίδιες δυνάμεις τους απώθησαν στο παρελθόν. Αύριο θα ανατεθεί στο στρατό να προφυλάξει τα σύνορα από τις νέες στρατιές μεταναστών που ετοιμάζονται στην Ασία, την Αφρική, τα Βαλκάνια και αλλού.