ΠΟΛΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΠΑΤΡΑ, της Κ.Παγουλάτου

τ.230, 02/11/2007 (σε ένθετο το τ.3 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Πόλη-φρούριο για τους μετανάστες η Πάτρα

της Κατερίνας Παγουλάτου

Σε πόλη-φρούριο για τους μετανάστες θέλει η κυβέρνηση να μετατρέψει την Πάτρα, με την αστυνομία και το λιμενικό να ετοιμάζουν επιχειρησιακό σχέδιο δράσης που θα εφαρμοστεί από τις επόμενες ημέρες. Ήδη, μία εβδομάδα πριν, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν διήμερο ανθρωποκυνηγητό σε όλη την παραλιακή ζώνη όπου συχνάζουν οι μετανάστες, με στόχο να τους περιορίσουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό όπου διαμένουν. Την ίδια στιγμή, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων πιστοποιούν την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την πρόθεση να μετατραπεί το λιμάνι της Πάτρας σε σιδηρόφραχτη ζώνη, αρχικά για τους μετανάστες και στη συνέχεια για όλους τους πολίτες.

Στη μετατροπή του λιμανιού της Πάτρας σε απόρθητο φρούριο προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, σε απάντηση της συνεχώς αυξανόμενης εισροής μεταναστών στο λιμάνι, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία κρυμμένοι σε φορτηγά. Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή και των βουλευτών του νομού, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ πρότεινε την εγκατάσταση και δεύτερου φράχτη περιμετρικά του λιμανιού, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το υπηρεσιακό σχέδιο αστυνομίας και λιμενικού που θα εντείνει την αστυνόμευση σε ολόκληρη τη λιμενική ζώνη.

Παράλληλα, η υποκρισία των τοπικών φορέων περισσεύει όταν αρνούνται να δημιουργήσουν χώρο υποδοχής μεταναστών για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην πόλη. Ενώ λοιπόν προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για το πόσο συμμερίζονται τους «κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους», δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η Πάτρα αποτελεί «πύλη εξόδου» αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο και εφαρμόζοντας κατά γράμμα της οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «κλείσιμο» των συνόρων. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του δημάρχου Πατρέων στην τελευταία σύσκεψη, όπου είπε καθαρά ότι η δημιουργία χώρου φιλοξενίας αποτελεί νομιμοποίηση των μεταναστών και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να γίνει.

Στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες

Έτσι, οι 2.000 περίπου μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Πάτρα διαμένουν κάτω από πραγματικά άθλιες συνθήκες σ’ έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, γεγονός που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους περίοικους. Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία χώρου φιλοξενίας έχει τεθεί επανειλημμένα τόσο στο νομαρχιακό όσο και στο δημοτικό συμβούλιο, οι τοπικές αρχές νίπτουν τας χείρας τους. Είτε ρίχνουν την ευθύνη στο αρμόδιο υπουργείο, είτε δηλώνουν ότι το θέμα πρέπει να λυθεί κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τακτικής είναι το θέμα να παραμένει αναπάντητο, αφήνοντας παράλληλα χώρο ώστε να αναπτυχθούν ρατσιστικά αντανακλαστικά στους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι μετανάστες είναι πραγματικότητα για την Πάτρα, καθώς το λιμάνι της βρίσκεται στο δρόμο τους για τη Δυτική Ευρώπη. Τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν γνωρίζουν «πύλες εισόδου και εξόδου». Η Πάτρα έχει ανάγκη από τη δημιουργία ενός χώρου υποδοχής προσφύγων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Πάτρα έχει ανάγκη από ένα χώρο υποδοχής προσφύγων και όχι από απομακρυσμένα «στρατόπεδα συγκέντρωσης». Η μετατροπή του λιμανιού σε σιδηρόφραχτη ζώνη και η αποκοπή του από την πόλη πρέπει να βρει αντίθετους τους πολίτες.