Πρωτομαγιά: Αγώνες ή φιέστα, του Χρίστου Κατσούλα

τ.243, 16/05/2008

Η φετινή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς έπρεπε να είναι ανάλογη της κυβερνητικής επίθεσης, ειδικά μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου. Όμως η μαζική αποστροφή προς τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (που πριν στεγνώσει το μελάνι του αντιασφαλιστικού νόμου έσπευσαν να υπογράψουν αυξήσεις της τάξης των 80 λεπτών από 1/1/2008 και των 75 λεπτών από 1/9/2008, κάνοντας ευτυχείς τους βιομήχανους και την εργοδοσία) δεν επέτρεψε να μετατραπεί η φετινή Πρωτομαγιά σε μαζικό και αγωνιστικό χαστούκι στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο.

Νέοι εργαζόμενοι της ΚΟΕ και της Ένωσης Εργαζομένων, οργισμένοι από τους πανηγυρισμούς των ομιλητών για τις αυξήσεις που "πέτυχαν", αποδοκίμασαν πετώντας κουλούρια (που κοστίζουν όσο και οι αυξήσεις) στην εξέδρα της ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους και ανακάλυψαν "κίνδυνο επεισοδίων", ώστε να δικαιολογήσουν την προειλημμένη απαράδεκτη και πρωτοφανή απόφασή τους να μη συμμετάσχουν στην πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία έγινε χωρίς ίχνος επεισοδίων, δείχνοντας ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων είναι έργο των ίδιων των εργαζόμενων και όχι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Σε δελτίο Τύπου η ΠΑΣΚΕ κάνει χυδαία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για "σταλινικές συνιστώσες" και "τραμπουκισμούς", ενώ στελέχη της επιτέθηκαν στην ΚΟΕ και την Ένωση Εργαζομένων. Η ΚΟΕ σε δελτίο Τύπου συνέστησε στην ΠΑΣΚΕ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν το σφιχταγκάλιασμα με την εργοδοσία, να παραιτηθούν, αν νιώθουν ντροπή για τις υπογραφές τους στις συμβάσεις φτώχειας, και να προσπαθήσουν να τεθούν απέναντι στον κοινωνικό τραμπουκισμό του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους.

Οι διαρροές που έγιναν από κύκλους του ΣΥΝ για "βρεφική αντίληψη της πολιτικής", που βρήκαν λογική τη χυδαία επίθεση της ΠΑΣΚΕ, που καταδίκασαν ή διαχωρίστηκαν από "τέτοιες ενέργειες που δεν είναι εντός των αρχών και της κουλτούρας μας", παραγνωρίζουν το εξής: Πρώτον, ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει ότι η συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς είχε χαρακτήρα –δίπλα στ’ άλλα– και αποδοκιμασίας της σύμβασης φτώχειας που υπογράφτηκε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Δεύτερον, ότι η Αριστερά δεν έχει κανένα λόγο να κάθεται φρόνιμα όταν της το ζητάει το σύστημα. Και, τρίτον και σπουδαιότερο, ότι η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ από την ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΣΟΚ δεν αφορά το γεγονός της Πρωτομαγιάς αλλά την προσπάθεια να επανέλθει η ισορροπία δυνάμεων σε θετικό για το δικομματισμό ισοζύγιο.

Για την ΚΟΕ είναι θετικό γεγονός να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ –ή έστω τμήματά του– την πραγματική αγανάκτηση που υπάρχει στον κόσμο. Και είναι ακόμη θετικότερο να αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ την πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, μόνο που αυτό δεν μπορεί μεταφράζεται (όπως πολλοί θα ήθελαν) σε σιωπή για το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του. Η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα εξαναγκάζει σε πολιτικές πρωτοβουλίες και αγωνιστική δράση. Το ρόλο αυτόν τον αποποιείται ο χώρος του ΠΑΣΟΚ. Να σηκώσει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ το γάντι.

Χρίστος Κατσούλας