Ρούντι Ρινάλντι: Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι θυμωμένος

21. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, τ.270, 3/7/2009

Πιστεύω ότι το υλικό που έδωσαν οι εισηγήσεις είναι σημαντικό και μπορεί να βοηθήσει από όλες τις πλευρές την απαρχή της αντιστροφής που χρειάζεται, ούτως ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να παίξει το ρόλο για τον οποίο έχει συγκροτηθεί.

Δύο μόνο παρατηρήσεις. Πρώτον: Μετά τον εκλογικό σεισμό, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, στο μόνο πολιτικό χώρο που πρόκυψε μια ορισμένη διεργασία και μια ορισμένη κρίση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο μοναδικός ηττημένος μέσα από την εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί τι γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ και αγωνιά για την πορεία του και για αυτήν την εξέλιξη. Αυτό μας δείχνει ότι το εγχείρημα έχει μια πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από αυτό που αφήνουν να διαφανεί. Και δεν είναι μονάχα το ζήτημα της επίθεσης που κάνουν τα ΜΜΕ, τα συγκροτήματα και οι όμιλοι ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να τον τελειώσουν -κάποιοι, μάλιστα, έχουν αναγγείλει ήδη το τέλος του. Νομίζω ότι είναι για πρώτη φορά πραγματικό το ενδιαφέρον να αναγεννηθεί μια αριστερά διαφορετική, ριζοσπαστική, ζωντανή, δημοκρατική. Και αποδεικνύεται ότι αυτός ο οργανισμός έχει μια ζωντάνια και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό που πρέπει να το διαφυλάξουμε και από κει να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Άρα, η σημασία που δίνουν όλη σε αυτήν την κρίση, όχι μόνο όσοι μετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, αλλά και η κοινωνία, πρέπει από εμάς, που προσπαθούμε να λύσουμε την κρίση, να φανεί ότι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τα μεγάλα ακροατήρια και ότι έχει σημασία το εγχείρημα αυτό όχι μόνο για τους αριστερούς, αλλά για το πώς θα πάνε τα πράγματα στην κοινωνία και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή ήταν η πρώτη παρατήρηση. Άρα, αυτή η κρίση μπορεί να δημιουργήσει εκείνο το σοκ που να κάνει την αριστερά να συμπεριφερθεί διαφορετικά.

Δεύτερη παρατήρηση: Είναι θυμωμένος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος είναι σε ηγετικό πόστο και παίζει κάποιο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά υπόψη του. Δεν μπορώ να ακούω αρλούμπες περί δημοκρατίας. Διότι αρλούμπες ήταν αυτά που είπε ο σύντροφος για δημοκρατία. Είναι δημοκρατικό για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι δεν το υποστηρίζουν όλοι, ενώ όλοι συστεγάζονται κάτω από τη σκεπή του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι δημοκρατία η εικόνα που δίνεται στα ΜΜΕ, πότε από την ανανεωτική πτέρυγα και πότε από το αριστερό ρεύμα και από κανέναν άλλο; Δεν έχει εμφανιστεί σε καμιά εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας κανένας εκπρόσωπος από καμιά άλλη συνιστώσα εδώ κι ενάμιση χρόνο, ενώ έχουμε αποφασίσει σε πανελλαδική σύσκεψη αυτό να επιλυθεί και να υπάρχει πλουραλισμός. Που είναι η δημοκρατία δηλαδή; Δημοκρατία στα λόγια; Δημοκρατία που επικαλούμαστε για τους από πάνω και κάθε φορά που έχουμε μια μικρή εξουσία τη χρησιμοποιούμε με το χειρότερο δυνατό τρόπο για να φανεί τελικά ότι κι εμείς ίδιοι με τους άλλους είμαστε. Κι αυτό κάνει ζημιά. Έπρεπε να δείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Σε όλα. Εδώ δώσαμε εξετάσεις τόσον καιρό και δεν τα καταφέρνουμε. Για αυτό πρέπει να αλλάξουμε τελείως. Συνεπώς, μήνυμα προς όλες τις ηγεσίες: Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι θυμωμένος. Στις συνελεύσεις θα το δούμε αυτό και πρέπει να βάλουμε έναν κανόνα: Όποιος είναι στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πραγματικά δημοκρατικός και πρέπει να σέβεται την άποψη της πλειοψηφίας και όχι όπου βρεθεί να λέει τα δικά του, υπονομεύοντας αυτό το εγχείρημα.