Σε εξέλιξη ξενοκίνητο πραξικόπημα στη Βολιβία, του Ερρίκου Φινάλη

τ.250-251, 19/09/2008

Ο λαός χύνει το αίμα του για τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία

Η υποκινούμενη από τις ΗΠΑ λευκή ολιγαρχία της Βολιβίας προχωρά σε ανοιχτή δολοφονική επίθεση ενάντια στους ιθαγενείς και τους εργάτες, που έχουν βγει στους δρόμους για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Έβο Μοράλες και το λαϊκό συνασπισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη Κομπίχα της επαρχίας Πάντο οι παραστρατιωτικές φασιστικές συμμορίες, στις οποίες συμμετέχουν και μισθοφόροι από τη Βραζιλία και την Παραγουάη και καθοδηγούνται από τον ακροδεξιό νομάρχη Λεοπόλντο Φερνάντεζ, άνοιξαν πυρ ενάντια σε διαδήλωση ιθαγενών και δολοφόνησαν εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, τα θύματα της συγκεκριμένης φασιστικής επίθεσης ανέρχονται σε 30 νεκρούς και 45 βαριά τραυματίες, ενώ οι λαϊκές οργανώσεις καταγγέλλουν και την "εξαφάνιση" 100 αγωνιστών. Άμεσος εντολέας των δολοφονιών και εξαφανίσεων (που δεν είχαν "τυχαίους" στόχους, αλλά έπληξαν συγκεκριμένα στελέχη του κινήματος) είναι ο νομάρχης, που ανήκει στο σκληρό πυρήνα της "αντιπολίτευσης". Ο Φερνάντεζ είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι… "η κυβέρνηση μεγαλοποιεί τα ατυχή γεγονότα" και κατηγόρησε τον Μοράλες ότι "αποσκοπεί στην επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας"! Μέχρι προχτές κρυβόταν, αλλά τελικά συνελήφθη.

Αυτή η σφαγή έδειξε ότι ΗΠΑ και ολιγαρχία δεν πρόκειται να διστάσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Βολιβίας και να ξανακάνουν το λαό της σκλάβο τους. Κι αφού δεν το καταφέρνουν με "δημοκρατικά" μέσα, όπως έδειξε και το συντριπτικό 67,5% που υποστήριξε τον Μοράλες στο πρόσφατο δημοψήφισμα, είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν μακελειό προκειμένου να διαμελίσουν τη χώρα και να εξακολουθήσουν να απομυζούν τον φυσικό πλούτο των ανατολικών επαρχιών.

Η κυβέρνηση του Μοράλες, μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, αναγκάστηκε να υιοθετήσει επιτέλους μέτρα για την προστασία της φτωχολογιάς, που ως τώρα υπέμενε άοπλη τη λευκή τρομοκρατία, και για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Η διστακτικότητα που επεδείκνυε μέχρι σήμερα υποχώρησε μπροστά στην ολομέτωπη φασιστική επίθεση και την παλλαϊκή απαίτηση να συντριβεί η δολοφονική και πραξικοπηματική ολιγαρχία. Έτσι, κήρυξε το στρατιωτικό νόμο στην επαρχία Πάντο, και κατήγγειλλε το "πολιτικό πραξικόπημα που προωθείται με τρομοκρατικές ενέργειες και σαμποτάζ". Απέλασε τον πρέσβη των ΗΠΑ Γκόλντμπεργκ, που καθοδηγούσε άμεσα τους επικεφαλής της ολιγαρχίας και χρηματοδοτούσε τον εξοπλισμό τους αλλά και τα ΜΜΕ της "αντιπολίτευσης". Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Μοράλες πήγε στη Χιλή όπου τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ένωσης Νότιας Αμερικής (UNASUR). Μετά από 6ωρη συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, οι Λατινοαμερικάνοι ηγέτες εξέφρασαν ομόφωνα την υποστήριξή τους στη Βολιβία, χωρίς όμως να καταγγείλουν το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ. Η απόφαση της UNASUR μπορεί να ερμηνευθεί ως "προειδοποίηση" στις ΗΠΑ και τα όργανά τους, να προτιμήσουν ένα συμβιβασμό με τον Μοράλες και να μην εξωθήσουν την κατάσταση στα άκρα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στο πλευρό της Βολιβίας έχει ταχθεί βέβαια η Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της οποίας τόνισε ότι "όταν το 1973 ανέτρεπαν και δολοφονούσαν στη Χιλή τον πρόεδρο Αλιέντε, η επίσημη Λατινική Αμερική παρέμεινε βουβή. Σήμερα δεν θα σιωπήσουμε!". Ο Τσάβες απέλασε κι αυτός με τη σειρά του τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, και δήλωσε ότι δεν θα παραμείνει απαθής στις απόπειρες των ΗΠΑ και των αντιδραστικών να ανατρέψουν τον ίδιο και τον Μοράλες. Πέρα από τη Βενεζουέλα, και άλλες χώρες αποστασιοποιούνται ανοιχτά ή συγκρατημένα από τα πραξικοπηματικά σχέδια των ΗΠΑ και της ολιγαρχίας και εκφράζουν την υποστήριξή τους στη "δημοκρατική νομιμότητα" που εκπροσωπεί ο Μοράλες. Όμως είναι σαφές ότι οι εξελίξεις θα κριθούν καταρχήν από την αποφασιστικότητα που θα δείξουν οι ηγέτες του βολιβιανού λαού. Στο εσωτερικό της χώρας οι οργανώσεις των ιθαγενών και των εργατών βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου, και η κυβερνητική ηγεσία με δυσκολία πλέον μπορεί να ελέγξει την απόφασή τους να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τη ζωή και το μέλλον τους από τη φασιστική επίθεση.

Ερρίκος Φινάλης


Έκτακτο Συνέδριο του Κ.Κ. (ΜΛΜ) Βολιβίας:
"Να ζούμε για το λαό! Να πεθαίνουμε για το λαό!"

Σε κρίσιμες συνθήκες συγκλήθηκε το 3ο Συνέδριο του Κ.Κ. (Μαρξιστικού-Λενινιστικού-Μαοϊκού) Βολιβίας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Επαναστατικής Αντιιμπεριαλιστικής Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Κ.Κ. Βολιβίας και το Σ.Κ. Βολιβίας. Οι Βολιβιάνοι σύντροφοι σε ειδική απόφαση για τα τρέχοντα καθήκοντα υπογραμμίζουν:

"Όπως η ολιγαρχία ενώνεται για να υπερασπίσει τα ποταπά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των γιάνκηδων, ήρθε η στιγμή να ενωθούμε σε μια γροθιά όλοι όσοι παλεύουμε για την αλλαγή και πασχίζουμε να τη βαθύνουμε μετατρέποντάς την σε ένα επαναστατικό προτσές. Να ενωθούμε όλοι! Χωρικοί, ιθαγενείς, εργάτες, σπουδαστές, κοινωνικές οργανώσεις και δυνάμεις της Αριστεράς, όλος ο λαός, να συγκροτήσουμε το Πατριωτικό Μέτωπο για την υπεράσπιση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας".

Και τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση:

"Εάν η φασιστική ολιγαρχία και ο γενοκτόνος εγκληματικός βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός, συνεχίζοντας τις υπονομευτικές και διαμελιστικές ενέργειές τους, μας υποχρεώσουν να υπερασπιστούμε τη διαδικασία αλλαγής με επαναστατικά μέσα και μεθόδους, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε με την πρέπουσα ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα. Το επαναστατικό αίμα ήδη χύθηκε στο Πάντο, και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Νέες μάχες θα διεξαχθούν, ο πόλεμος συνεχίζεται, η επαναστατική νίκη είναι βέβαιη. Να ζούμε για το λαό! Να πεθαίνουμε για το λαό!"