Συγκάλυψη της διαφθοράς με κάθε τρόπο, του Χρίστου Καραμάνου

τ.248, 25/07/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στη σύγχρονη Κίνα και την παγκόσμια κρίση)

Δικομματική αποθράσυνση

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαδέχονται η μία την άλλη, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, αποδίδονται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια συγκάλυψης. Παρά τις κοκορομαχίες, ουσιαστικά αλληλοϋποστηρίζονται –άλλωστε, η διατήρηση της εξουσίας τους εξαρτάται από τη διατήρηση του διεφθαρμένου σημερινού συστήματος, με τη σύμφυση μονοπωλίων και κράτους. Χαρακτηριστική η έκκληση του Γ. Παπανδρέου στον Κ. Καραμανλή: "Πάρτε μέτρα, γιατί αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες". Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση α) αδιαφορεί προκλητικά για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, β) στηρίζει κυνικά όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα (Λιάπη, Βουρλούμη), γ) αποκεφαλίζει τον Γ. Ζορμπά, δ) επιχειρεί να κλείσει όλες τις υποθέσεις μέσω δικαιοσύνης (το γνωστό "η κυβέρνηση στέλνει τα σκάνδαλα στη δικαιοσύνη κι αυτή, με τη σειρά της, στο αρχείο"), με πιο προκλητικό το άρον άρον κλείσιμο της προανάκρισης για το σκάνδαλο Siemens, όπου υποτίθεται ότι δεν διαπιστώθηκε εμπλοκή ούτε κόμματος ούτε πολιτικών προσώπων (τι συναινετικά που τα μαγειρεύουν!), ε) επιχειρεί να ελέγξει πλήρως τη δικαιοσύνη, καταργώντας το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και στ) αναγγέλλει μια διακομματική επιτροπή για το πολιτικό χρήμα, στην οποία πρόθυμα προστρέχει και το ΠΑΣΟΚ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεθόδευση με τους δύο βασικούς πυλώνες του συστήματος της διαφθοράς και της κλεπτοκρατίας να τσακώνονται για το ποιος έκανε περισσότερα σκάνδαλα αλλά και να συμφωνούν σε μέτρα-κοροϊδία (όπως αυτά που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ) με στόχο να παραμείνει αλώβητος ο πυρήνας του συστήματος.

Την ίδια στιγμή, δοκιμάζουν, με αιχμή το ΛΑΟΣ –τη συμπληρωματική δύναμη του νεοφιλελευθερισμού– μια βρώμικη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και, γενικότερα, στην Αριστερά, επιχειρούν να διασώσουν το σύστημα της σαπίλας και της καταλήστευσης των εργαζομένων, διαχέοντας το "όλοι ίδιοι είναι". Μπροστά στη σήψη, στους αποπροσανατολισμούς και τους αντιπερισπασμούς για τη διατήρηση της σήψης, η Αριστερά οφείλει να αφήσει στην άκρη τις αντιλήψεις της περιχαράκωσης και της "κόσμιας" συμπεριφοράς και να εκφράσει τους πόθους του λαού. Να πρωτοστατήσει στους αγώνες για την ανατροπή της διαφθοράς και του νεοφιλελευθερισμού, για την ανακούφιση της κοινωνίας και την ανασυγκρότηση της χώρας σε φιλολαϊκή, αντιμονοπωλιακή, αυθεντικά δημοκρατική βάση.

ΠΑΣΟΚ: Τρύπια η "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ"

Πρωτοποριακά μέτρα για τη διαφάνεια στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου. Όλες οι εισφορές θα είναι ονομαστικές, όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ θα φτιάχνεται ισολογισμός και απολογισμός, που θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο. Ποια η σκοπιμότητα; Μα, φυσικά, το να υπάρξουν βαρύγδουποι τίτλοι στα κεντροαριστερά ΜΜΕ, που να στηρίζουν το προφίλ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Κάνουν μεγάλη προσπάθεια και, μάλιστα, πρωτοστατούν οι διαπλεκόμενοι τύπου Λαμπράκη και Μπόμπολα, για να πείσουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει κάνει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν, την ίδια στιγμή που το σύστημα της διαφθοράς και οι πηγές του μαύρου πολιτικού χρήματος παραμένουν ανέγγιχτες.

Όμως ο Γ. Παπανδρέου ξέχασε να μας ενημερώσει αν, τελικά, έστω αυτό το 1 εκατομμύριο μάρκα του Τσουκάτου μπήκε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Μπήκε ή δεν μπήκε; Πολιτικό χρήμα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, μπήκε ή δεν μπήκε; Πολιτικό χρήμα από άλλες μεγάλες συμβάσεις π.χ. αυτές του νυν θιασώτη της "πολυκομματικής κυβερνώσας κεντροαριστεράς" Κώστα Λαλιώτη, όπως του αεροδρομίου των Σπάτων ή της γέφυρας Ρίο-Αντίρριο υπήρξε ή δεν υπήρξε; Πολιτικό χρήμα από τις συμβάσεις της Ολυμπιάδας του 2004 υπήρξε ή δεν υπήρξε – π.χ. από τη σύμβαση της ολυμπιακής ασφάλειας, το διαβόητο C4i, όπου ο μεσάζων, και "κολλητός" του Γ. Παπανδρέου Γ. Τρεπεκλής πήρε αμοιβή 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για παροχή υπηρεσιών πολιτικών γνωριμιών (lobbing!); Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω "κύριος σύμβουλος κολλητός" είναι το πρώτο στην ιστορία αποπεμφθέν πασοκικό στέλεχος για ζητήματα διαφθοράς, μόλις το 1982, όταν ήταν γενικός γραμματέας του ΕΟΤ.

Είναι μακρύς, τεράστιος ο κατάλογος των δισεκατομμυρίων ευρώ που παίχτηκαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, ρουφώντας τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό, με τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τη ληστεία του χρηματιστηρίου, με τα μεγάλα έργα, με τα κοινοτικά προγράμματα. Κι έρχεται τώρα ο Γ. Παπανδρέου να ζητήσει εξαγνισμό γιατί θα "πάρει μέτρα". Α, και γιατί ανέστειλε την κομματική ιδιότητα (τόσο καίρια απόφαση!) του Τσουκάτου, του Μαντέλη και του Μαντά. Και το "παίζει" και εισαγγελέας. Ένας χαρακτηρισμός ταιριάζει σε ολόκληρο το πολυπλόκαμο ηγετικό συνονθύλευμα του ΠΑΣΟΚ, παπανδρεϊκό, σημιτικό και βενιζελικό: ψεύτες και κλεπτοκράτες. Ο ίδιος χαρακτηρισμός ταιριάζει και στους συγκροτηματάρχες (με την κουστωδία τους) των ΜΜΕ. Ένας χαρακτηρισμός συνώνυμος του αεριτζίδικου, αρπακτικού, μεταπρατικού, εξαρτημένου αστισμού της Ελλάδας. Ας τα θυμούνται όλα αυτά και όσοι μιλάνε για κεντροαριστερά. Σίγουρα ο λαός δεν το έχει ξεχάσει.

Χρίστος Καραμάνος