Συγκροτήθηκε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

τ.248, 25/07/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στη σύγχρονη Κίνα και την παγκόσμια κρίση)

Στις 12 και 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση ενός νέου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, η Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή. Οι εργασίες άνοιξαν με εισήγηση της Γραμματείας, που έκανε ο συντονιστής της Ρούντι Ρινάλντι, και αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Αλέκος Αλαβάνος. Το επίκεντρο της εισήγησης της Γραμματείας και της τοποθέτησης του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η στάση που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση που ακολούθησε έδειξε ότι υπάρχει γόνιμος προβληματισμός και έγνοια για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που εκφράστηκε μια αγωνία από πολλούς ομιλητές για τις ελλείψεις και καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

Στο τέλος της διαδικασίας εκδόθηκε ένα δελτίο, που συνοψίζει τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της πρώτης δοκιμαστικής συνεδρίασης του οργάνου:

"Το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΣΕ) του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμμετείχαν εκατοντάδες σύντροφοι και συντρόφισσες ως εκπρόσωποι των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, καθώς και των θεματικών "δικτυώσεων" του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η ανάλυση των στοιχείων και των χαρακτηριστικών της κοινωνικής πολιτικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Με έμφαση υπογραμμίστηκαν:

  • Η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο εισόδημα και στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας
  • Η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το ερχόμενο φθινόπωρο, μέσα στις νέες συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης
  • Η ταχύτατη φθορά του πολιτικού συστήματος του "δικομματισμού", η ραγδαία πτώση της επιρροής τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επιταχύνονται από το ξέσπασμα των διαδοχικών σκανδάλων (SIEMENS, ΓΕΡΜΑΝΟΣ κ.ά.)
  • Η στροφή ενός σημαντικού τμήματος του κόσμου προς την Αριστερά, και ειδικότερα προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώνει η πολιτική εμπειρία όλων μας.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τη μέχρι σήμερα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, επίσης, δημιουργούν πρωτοφανείς προκλήσεις για όλους μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει στους επόμενους μήνες να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, να επιβεβαιώσει τις ελπίδες χιλιάδων εργαζομένων και νέων, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, να θέσει τις βάσεις για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΠΣΕ διαμόρφωσε τις προτεραιότητες και τα μέτωπα πάλης το επόμενο διάστημα και κυρίως:

  • Την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, που θα ανοίξει το "χορό" των εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων του φθινοπώρου
  • Την ανάπτυξη μιας πλατιάς, πανεθνικής εμβέλειας, καμπάνιας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχιας.

Ταυτόχρονα, η ΠΣΕ αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία για την επεξεργασία –στη βάση και των "κεκτημένων" της ιδρυτικής διακήρυξης– του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία αυτή θέλουμε να οργανωθεί με τρόπο "ανοιχτό" και συμμετοχικό, να επιδιώξει την άμεση εμπλοκή του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης. Η διαδικασία θα πρέπει να κορυφωθεί με τις αποφάσεις μιας προγραμματικής πανελλαδικής συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος ή στην αρχή του νέου έτους.

Ειδικό θέμα θα αποτελέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ευρωεκλογών, που θα επιδιώξουμε να μετατραπούν σε ουσιαστική πολιτική μάχη και σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις. Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν το φετινό φθινόπωρο, μέσα από αντίστοιχη πανελλαδική συντονιστική διαδικασία.

Η ΠΣΕ καταδίκασε τα πολεμοχαρή σχέδια των Ισραήλ-ΗΠΑ κατά του Ιράν και υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. σχετικά με την πρόσφατη ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική άσκηση. Η ΠΣΕ επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς, προς όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις του κόσμου, για κοινή δράση, ώστε να αποτρέψουμε μια επίθεση κατά του Ιράν, που θα αποτελεί μια βάρβαρη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και του πολέμου στη Μ. Ανατολή.

Τέλος, η ΠΣΕ υπογραμμίζει ότι η σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσε μια πρώτη μορφή πανελλαδικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, η ανάγκη συγκρότησης της ΠΣΕ με πιο σταθερά χαρακτηριστικά και σύνθεση, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ένα πανελλαδικό συντονιστικό σώμα, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συγκυρίας.

Η Συντονιστική Γραμματεία οφείλει να προετοιμάσει και να συγκαλέσει τη νέα σύνοδο της ΠΣΕ, με την παραπάνω μορφή, μέσα στο φθινόπωρο του 2008".