Με την ιδιότητά της τού προέδρου του ΟΑΣΕ και με "πλεονέκτημα" την εξαγγελία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση, με αφορμή την εκλογή Ομπάμα, επιχειρεί να διασκεδάσει τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ρώσικων συμφερόντων αγωγό φυσικού αερίου "Νότιο Ρεύμα" και επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική πλευρά πριν από λίγο καιρό, σε ένδειξη καλής θέλησης, υπέγραψε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν που τα αποθέματά του ελέγχονται από αμερικανικές εταιρίες. Η υπουργός Εξωτερικών, που πρωταγωνίστησε στο παρελθόν σε οξυμένη αντιπαράθεση με τη Ρωσία υποστηρίζοντας το σχέδιο Μπους για ανάπτυξη πυρηνικής ομπρέλας στην Α. Ευρώπη, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά πλήρως εναρμονισμένη με την αμερικάνικη πολιτική. Πριν ακόμα συναντηθεί με τη νέα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον, σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει τη θέση της τσέχικης προεδρίας τής ΕΕ για μεγαλύτερη προσέγγιση της Ευρώπης με τη Γεωργία και την Ουκρανία – θέμα που προκαλεί την έντονη δυσφορία της Ρωσίας. Στην ίδια ομιλία αναφέρθηκε στην πρόσφατη ένταση για το φυσικό αέριο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, και υποστήριξε ότι οι ενεργειακές προμήθειες από τη Μόσχα "παραμένουν ευάλωτες".
Με τέτοια διαπιστευτήρια, η συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον δεν είχε εκπλήξεις. Η αμερικάνικη πλευρά άσκησε πιέσεις για την άμεση ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο και για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση αυτή πήραν μέρος οι Ν. Φρίντμαν και Μ. Μπράιζα, γνώριμοι από το παρελθόν για αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα στα θέματα των Σκοπίων και της ενεργειακής πολιτική Αθήνας-Μόσχας. Ήταν απλά ένα μήνυμα ότι οι γνωστές απόψεις της "αμερικανικής γραφειοκρατίας" παραμένουν επίκαιρες και στη νέα κυβέρνηση.
Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και αρκέστηκε στη δήλωση της Κλίντον ότι θα μελετήσει το θέμα και θα "μιλήσει" σχετικά με την Άγκυρα. Το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή της πρότασης της αμερικάνικης πλευράς για τη συγκρότηση τριών επιτροπών εργασίας που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά τα θέματα του ΟΑΣΕ, της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων. Αν και δεν διευκρινίστηκε αν η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ ή αποτελεί διμερή δέσμευση, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πηγή νέων αντιπαραθέσεων με τη ρώσικη πλευρά. Μένει να δούμε αν η ατλαντική στροφή της κυβέρνησης Καραμανλή θα έχει βάθος όταν αποσαφηνιστούν πλήρως οι αμερικάνικες προθέσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία και το ρόλο του ΝΑΤΟ στην Α. Ευρώπη, μέσα στο κλίμα των αναταράξεων που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Πάντως, η σπουδή που έδειξαν η Ντόρα Μπακογιάννη και οι συνεργάτες της για το ταξίδι αυτό, φανερώνει και το ενδιαφέρον της να καταγραφεί ως ο άνθρωπος των Αμερικανών στην ΝΔ και ίσως ο πιθανός αυριανός αρχηγός της, αν τεθεί τέτοιο θέμα. Οι καιροί είναι πονηροί για όλους και η Ντόρα έχει φιλοδοξίες που δεν κρύβονται…
Σ.Π.