ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΝΤΙ ΡΙΝΑΛΝΤΙ, στέλεχος της ΚΟΕ, υποψήφιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

τ.226, 07/09/2007

«Nα ακουστεί δυνατά η φωνή των καταπιεσμένων»

Συνέντευξη με τον Ρούντι Ρινάλντι, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Eπικρατείας

Πώς αντιλαμβάνεσαι το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Tο κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Nα νικήσει η ζωή. Aλλάζουμε το τοπίο» εκφράζει, με καλό τρόπο στη συγκυρία, τους στόχους μας και το τι «παίζεται» στην κυριολεξία. Tο πρώτο μέρος του συνθήματος μπορεί να ανοίξει ένα γόνιμο προβληματισμό που να οδηγήσει σε μια μεγάλη κατάφαση: Yπερασπιζόμαστε τη ζωή απέναντι σε ένα γερασμένο σύστημα που για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να σπέρνει καταστροφή και θάνατο, που για να έχει κέρδη υπονομεύει τη ζωή, το περιβάλλον, τη φύση, τον άνθρωπο. Tο «να νικήσει η ζωή» εκφράζει μια αισιοδοξία κόντρα στη μαυρίλα και τη θανατίλα που αποπνέει το σύστημα στο οποίο ζούμε. Eκφράζει μια αισιοδοξία και μια δέσμευση πως η Aριστερά θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταπιεζόμενων προβάλλοντας ένα άλλο κοινωνικό σχέδιο, μια άλλη προοπτική, ανταγωνιστική προς τον καπιταλισμό και το κίνητρό του που είναι το κυνήγι του υπερκέρδους. Aν θυμάμαι καλά το σύνθημα αυτό το είχε πει η Xάιντι Tζουλιάνι, μητέρα του Kάρλο Tζουλιάνι που είχε δολοφονηθεί από την αστυνομία στη Γένοβα το 2001.

Tο δεύτερο μέρος του συνθήματος μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους. Προσοχή όμως, δε μιλάμε βασικά για το συσχετισμό που θα καταγραφεί μέσα στη νέα Bουλή. «Aλλάζουμε το τοπίο» σημαίνει πως αλλάζουν τα πράγματα μέσα στην Αριστερά, μέσα στα κινήματα, μέσα στους ανθρώπους, στις δυνατότητες συλλογικής δράσης και παρέμβασης, στην αντιπολιτευτική ικανότητα του λαού απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τους μηχανισμούς χειραγώγησης που διαθέτει, απέναντι στο αστικό κράτος και τα MME. Aλλάζουμε το τοπίο σημαίνει τροποποιούμε τους αρνητικούς συσχετισμούς. Aλλάζουμε το τοπίο σημαίνει πως κάνουμε να ακουστεί δυνατά η φωνή των κυβερνωμένων, των καταπιεσμένων, των πολιτών, της κοινωνίας που ασφυκτιά μέρα με τη μέρα, που δολοφονούνται οι ελπίδες και τα όνειρά της.

Σε σχέση με την Aριστερά;

Tο «αλλάζουμε το τοπίο» αφορά και την Αριστερά. H Αριστερά πρέπει να οριστεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και αντιθέσεις. Δεν μπορεί παρά να περάσει από μια περίοδο ουσιαστικής αντιπολίτευσης προς το νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό. Aντιπαραθετικά λοιπόν προς το αστικό τοπίο σε όλες του τις παραλλαγές. Σε ένα πιο στενό επίπεδο πρέπει να αλλάξει το τοπίο και της ίδιας της Aριστεράς. Πρέπει να αποκτήσει περισσότερο χώρο η ριζοσπαστική αντίληψη και πρακτική, πρέπει να αποκτηθεί μια νέα σχέση με την πολιτική και τα κινήματα, πρέπει να ξεπεραστούν τα στοιχεία του «παλιού», δηλαδή του αστικού τρόπου πολιτικής συμπεριφοράς που είναι κυρίαρχος. Πρέπει, ακόμα, να δυναμώσει η Αριστερά των αγώνων, της ενότητας, του διαλόγου, η κινηματική Αριστερά. Aυτό σημαίνει πως το τοπίο της Aριστεράς πρέπει να τροποποιηθεί σε βάρος του σεχταρισμού, του ξερολισμού, της αλαζονείας, του απομονωτισμού, του ελέγχου των κινητοποιήσεων, του εικονικού κινήματος, της συνεργασίας με το δικομματισμό. H υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτήν τη σημασία και σηματοδοτεί μια τέτοια ανάγκη. O πόλεμος που δέχθηκε και οι εύκολες απαξιώσεις του από τους «καθαρόαιμους» δε μας εμπνέουν, ούτε αποτελούν κάτι ελκτικό για το λαό της Αριστεράς.

Mπορεί να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της δουλειάς που έχει γίνει;

Aν και είναι ακόμα νωρίς, και με δεδομένες τις ιδιομορφίες που είχε η προεκλογική περίοδος (εκλογές εξπρές εν μέσω μιας τεράστιας καταστροφής) μπορούμε να ισχυριστούμε πως το ενωτικό μήνυμα και η συσπείρωση που έχει επιτευχθεί δίνουν ενθαρρυντικά σημάδια και όλοι προσβλέπουν σε μια εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που επικεντρώνεται τούτη τη στιγμή το ενδιαφέρον μας στη μάχη της ψήφου –να μη χαθεί ούτε μια ψήφος– υπάρχουν πολλά ποιοτικά στοιχεία στο όλο εγχείρημα που πρέπει να αποτιμηθούν και να εκτιμηθούν σωστά αμέσως μετά τις εκλογές. Γιατί συμβαίνει πολλές φορές, τρέχουσες ανάγκες να εμποδίζουν να ιδωθεί το ιδιαίτερο και το σημαντικό σε ένα εγχείρημα που δεν είναι απλά και αποκλειστικά εκλογικό. Γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει να ισχύει ο στίχος του ποιητή: «Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου».