ΣΥΝ: Ανάμεσα σε εκατέρωθεν πιέσεις

τ.258, 09/01/2009

Για ένα ιδιότυπο κόμμα όπως ο ΣΥΝ η περίοδος της εξέγερσης ήταν μια δοκιμασία. Έπαιξε ρόλο η διαμόρφωσή του ως κόμματος αλλά και ως στελεχικού δυναμικού από προηγούμενες δεκαετίες – καθώς είναι αναμφισβήτητο ότι ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του ΣΥΝ είδε με επιφύλαξη την εξέγερση και παρασύρθηκε από την προπαγάνδα των ΜΜΕ και την υπερπροβολή των κουκουλοφόρων. Έπαιξε ρόλο το κλίμα και η ζωντάνια στη νεολαία, τόσο στη νεολαία ΣΥΝ όσο και –κυρίως– ευρύτερα στη νεολαία. Έπαιξε ρόλο η συνύπαρξη στο ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το προφίλ που έχει διαμορφώσει, δηλαδή της μόνης ουσιαστικής αντιπολιτευτικής δύναμης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Έτσι, εκφράστηκαν και αμφιταλαντεύσεις αλλά και η συμβολή στη γενικότερη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αμφιταλαντεύσεις φυσικά και σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση αλλά και από τις "συνεργαζόμενες" δυνάμεις ΛΑΟΣ και ΚΚΕ. Το δήθεν χάιδεμα του ΣΥΡΙΖΑ στους κουκουλοφόρους κυρίως το ΣΥΝ αποσκοπούσε να πιέσει. Το ίδιο και ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε για το σύνθημα "μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι" σε φυλλάδιο της νεολαίας ΣΥΝ. Οι απαράδεκτες επιθέσεις επανήλθαν με το ημερολόγιο που κυκλοφόρησε η "Αυγή" για το 2009, πρωτοστατούσης αυτή τη φορά της Λιάνας Κανέλη, που έχει κλεισμένη θέση στα παράθυρα του MEGA όποτε το ΚΚΕ θέλει να επιτεθεί στην Αριστερά.

Οι πιέσεις αυτές είχαν όντως ορισμένα αποτελέσματα. Κυρίως στη στάση της "Αυτόνομης Παρέμβασης" με την ευθυγράμμισή της ως προς την απόφαση για ακύρωση της πορείας της ΓΣΕΕ και τη μεταφορά της προσυγκέντρωσης στην Κλαυθμώνος – που συνοδεύτηκε από τη διασπορά διάφορων "κινδυνολογικών σεναρίων". Ακόμη, με τη διατύπωση επιφυλάξεων –ουσιαστικά αρνήσεων– να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ περαιτέρω πρωτοβουλίες διαδηλώσεων, καθώς οι πανεκπαιδευτικές πορείες γίνονταν σε ώρες απαγορευτικές για να μπορεί να συμμετέχει λαϊκός κόσμος. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτά που έδωσαν τον τόνο. Τον τόνο έδωσε η μαχητική και χωρίς όρους συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη νεολαιίστικη έκρηξη.