ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

τ.232, 30/11/2007

ΣΥΡΙΖΑ και Οκτωβριανή Επανάσταση

Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, και αυτό είναι ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός. Την ίδια στιγμή όμως τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων ήταν τέτοια που εμπόδισαν την εξαγωγή στοιχειωδών συμπερασμάτων για αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός και τη σημασία και την επικαιρότητα που τυχόν έχει στις μέρες μας. Πρυτάνευσαν στενά ιδεολογικά κριτήρια και συζητήσεις μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και ζητήματα, σε βαθμό που να εμποδίζουν την παρακολούθηση και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Η ΚΟΕ, για να περιφρουρήσει τον ενωτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις εκδηλώσεις μετά τα όσα συνέβησαν στο τριήμερο της Αθήνας, και διάβασε την παρακάτω ανακοίνωση στις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Η ΚΟΕ δεν παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα 90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση γιατί:

• Το τριήμερο που έγινε στην Αθήνα δεν ήταν ένα τριήμερο ενός πολιτικού οργανισμού που έχει στο εσωτερικό του διάφορες συνιστώσες και επιχειρεί μια σοβαρή συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση και την ενδεχόμενη επικαιρότητά της, αλλά έμοιαζε περισσότερο με ένα «σεμινάριο», μια «θεματική» ενός Φόρουμ που διοργανώθηκε από μια τροτσκιστική δύναμη ή μετά από μια «συγχώνευση» (διαδικασία merger) με κάποια ακόμα οργάνωση ή τάση.

• Υπήρξε μια έντονη μονομέρεια στον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα γεγονότα (βλέπε βίντεο) και σε κυρίαρχη αναφορά συζήτησης μετατράπηκε ο Λ. Τρότσκι και το ανάθεμα στον «σταλινισμό» (κάτω από τον όρο μπορούσαν να μπουν πολλά και ανόμοια πράγματα). Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ τελείωσε την ομιλία του με απόσπασμα από τη «διαθήκη» του Τρότσκι.

• Δύο ήταν τα βασικά «εξαγόμενα» από τη συζήτηση. Ότι ο Τρότσκι ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της επανάστασης, ίσως και σπουδαιότερος του Λένιν. Δεύτερο «εξαγόμενο», πως η μορφή κόμμα όπως έχει διατυπωθεί από τον Λένιν, περίπου νομοτελειακά οδηγεί στη δικτατορία ενός ατόμου, στον δικτάτορα.

• Η διαδικασία που τηρήθηκε είχε πολλά προβλήματα. Την πρώτη μέρα πολλοί σύντροφοι δεν παρακολούθησαν τις εισηγήσεις γιατί το βίντεο δεν προβλήθηκε και η συζήτηση δεν ξεκίνησε στις 19:30 όπως είχε οριστεί, αλλά νωρίτερα. Την τρίτη μέρα, ενώ είχε αποφασιστεί να γίνει μια συνέλευση-συζήτηση για την επικαιρότητα της επανάστασης, αντί αυτού –με ευθύνη του συντονιστή– έγινε μια κουραστική επανάληψη με μακρόσυρτες τοποθετήσεις όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τηρήθηκε ούτε καν η αλφαβητική σειρά που είχε ειπωθεί…

• Στη συνέχεια, σε κείμενο που στάλθηκε στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμένο από τον σ. Α. Ρήγο υπάρχουν εκτιμήσεις και «βαθμολογήσεις» της πολιτικής συμπεριφοράς των συνιστωσών, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τη μεθοδολογία του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και του ΕλΚΦ. Ενώ είναι εντελώς αστήρικτες οι εκτιμήσεις για μεγάλη επιτυχία κλπ και εκφράζουν μόνο όσους πήραν μέρος σε μια συνάντηση της επιτροπής.

• Κοντολογής, υπάρχει μια δόση αυθαιρεσίας και υποκειμενισμού –πιο μεγάλη από το φυσιολογικό– που υποβιβάζει το ίδιο το θέμα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Και επειδή αυτά γίνονται στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά ευλογάμε τα γένια μας, η ΚΟΕ δεν θέλει να συνδράμει σε τέτοιες αξιολογήσεις και δεν θεωρεί σκόπιμο να ανοίξει μια αντιπαράθεση με τέτοιες απόψεις. Ως εκ τούτου, δεν θα πάρει μέρος στις επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις και θα κάνει γνωστή τη θέση της αυτή, για να περιφρουρηθούν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της κοινής δράσης και συζήτησης.