ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η διαδικασία για το πρόγραμμα

τ.250-251, 19/09/2008

Μετά από αρκετές συζητήσεις, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε ένα πλαίσιο για το χαρακτήρα, τη μεθοδολογία και το οργανωτικό της διαδικασίας για τη συγκρότηση προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (τα σχετικά υλικά μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ). Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την απόφαση:

"Ξεκινά άμεσα η προγραμματική διαδικασία με στόχο στο τέλος της χρονιάς να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή και παρουσίαση ενός σχεδίου και στις αρχές του 2009 να πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνάντηση με θέμα το πρόγραμμα, όπως είχε αποφασιστεί στην Πανελλαδική Συνάντηση του περασμένου Μαρτίου.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι τις αρχές του 2009, θα είναι μια περίοδος έντονης, εξωστρεφούς, μαζικής δραστηριότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τις προγραμματικές επεξεργασίες. Οι διαδικασίες αυτές και το προγραμματικό κείμενο που θα διαμορφώσουμε θα αποτελέσουν μια εξαιρετική ευκαιρία:

  • Να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις.
  • Να εδραιώσουμε την υπάρχουσα πολιτική συμφωνία και να της προσδώσουμε μεγαλύτερο βάθος και προοπτική.
  • Να πετύχουμε την ισχυρότερη ενοποίηση των δυνάμεών μας.
  • Να δημιουργήσουμε ουσιαστικούς δεσμούς με τους νέους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Να πετύχουμε ένα ποιοτικό άλμα στην οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του δράση.

Χρειαζόμαστε ένα απλό, λιτό, λαϊκό, κατανοητό, συγκεκριμένο, σαφές, συνεκτικό, μαχητικό και ανατρεπτικό προγραμματικό κείμενο. Που να δίνει απαντήσεις στα λαϊκά προβλήματα και παράλληλα να προβάλει την εναλλακτική πρόταση της αριστεράς για την ανατροπή του δικομματισμού και των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών. Που να ενισχύει μια διαδικασία ριζικής αλλαγής συσχετισμών υπέρ του λαϊκού παράγοντα ώστε να διεκδικήσει ευρύτερους και ριζικότερους μετασχηματισμούς, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με προοπτική το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Βασική επιδίωξη είναι οι προγραμματικές θέσεις να διαμορφωθούν και να είναι ανοιχτές σε παραπέρα συγκεκριμενοποίηση με συμμετοχικές διαδικασίες, μαζί με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους εργαζόμενους. Χρειάζεται λοιπόν μέσα από μαζικές διαδικασίες να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Γι’ αυτό και η συζήτηση δεν πρέπει να εξαντληθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του. Ούτε σε σεμινάρια πανεπιστημιακών και άλλων ειδικών. Έχουμε ανάγκη από μια μαζική συζήτηση με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Αυτό μπορεί να γίνει δυνατό μόνο αν η συζήτηση συνδέεται με τις πρακτικές εμπειρίες, με την αντιπαράθεση και τις συγκρούσεις που γίνονται καθημερινά για τα προβλήματα που αγγίζουν σήμερα τη ζωή και τη συνείδηση των λαϊκών μαζών. Βέβαια η αρχική προσέγγιση των θεμάτων δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τη δουλειά θεματικών επιτροπών, τη συμβολή ειδικών, επιστημόνων, εξειδικευμένων στελεχών, ιδίως από το χώρο των κινημάτων, κ.λπ. Ώστε να διατυπωθούν εισαγωγικά κείμενα που θα βοηθούν την ανάπτυξη της παραπέρα επεξεργασίας με συμμετοχικές διαδικασίες.

Τη συνολική ευθύνη για την προώθηση, τον έλεγχο και την τελική παρουσίαση του σχεδίου προγράμματος έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα το θέσει υπό την έγκριση της Πανελλαδικής Σύσκεψης."

Επιτροπή για Ευρώπη και ευρωεκλογές

Ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες της η επιτροπή για την Ευρώπη, με στόχο να ετοιμάσει μια διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και να ανοίξει η συζήτηση –πιθανά με πανελλαδική σύσκεψη, που είναι και πρόταση της ΚΟΕ– ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο με το οποίο θα δοθεί η μάχη για τις ευρωεκλογές. Υπογραμμίζεται ότι δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση ούτε πρόταση για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, εκτός από μία πρόταση του δικτύου γυναικών να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο με ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί, αποτελεί συνήθη "διαρροή"…